Начало / Статии / Статии - Австрия

Пратера - гледки и адреналин в сърцето на Виена

Автор

/

Забавлението и адреналинът имат едно име, когато сте във Виена - Пратер.

Под Пратера във Виена повечето хора разбират увеселителния парк, известен с виенското си колело, но така се нарича цялата зона, която включва и паркова част, няколко музея и стадион - всичко това в сърцето на австрийската столица.

Снимка: iStock by Getty Images

Някога мястото, на което се намира Пратера, е ловно поле на австрийското императорско семейство. Но император Йозеф Втори дарява терена на виенчани през 1766 г. и не след дълго се появяват будки за кафе и джинджифилови бисквитки, както и въртележки и боулинг. Точно тези първи съоръжения дали началото на увеселителния парк “Вурстелпратер”, където и до днес се намира прочутото гигантско виенско колело.

Започваме с Виенското колело, защото то е един от символите на Виена, предоставя чудесна панорама към града и е сред преживяванията, които не са за изпускане, докато сте във Виена. Издигнато е през 1897 г. в чест на 50-годишнината от възкачването на трона на император Франц Йозеф. Високо е близо 65 м, върти се със скорост 2,7 км/ч и работи целогодишно.

Някои от кабините му се отдават под наем за сватби, романтични вечери и други специални събития.

В увеселителния парк днес освен да видят отвисоко Виена от легендарното виенско колело, посетителите могат да се посмеят в залата с кривите огледала, да се повозят на различни по страховитост влакчета, да се повъртят на въртележки или да дегустират австрийска улична храна.

Влакчето на лилипутите прави пълна обиколка на Пратера и Главната алея за около 20 минути и е една от най-любимите атракции на децата. Друго влакче отвежда децата през 30 пещери, пълни с приказни герои - от Червената шапчица до Макс и Мориц.

117-метровата кула пък е за тези, които имат нужда от ударна доза адреналин, височина и скорост.

Достъпът до парка е свободен и безплатен, заплаща се единствено ако искате да се возите на някоя от атракциите. Цените за отделните забавления са между 1 и 5 евро. Според сезона и времето “Вурстелпратер” е отворен от края на март до края на октомври, а някои атракции работят до 1 след полунощ.

Увеселителния парк в Пратера си има и музей, намиращ се в сградата на Планетариума, където можете да видите и преживеете историята му от епохата на машината за гадаене на бъдещето, великани и джуджета и факири, съсечени на две.

Самият Планетариум пресъздава магията на космоса чрез мултимедийни програми, наблюдения и изкуствено небе.

В Пратера се намират също и най-голямата дискотека в Австрия (Prater Dome) и музей под шапката на Мадам Тюсо и музей на шоколада.

Вижте оферти за екскурзия до Виена!

>
21 април 2021 г.

Тагове

любопитно

паркове

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти