Начало / Статии / Статии - Австрия

Абатство Мелк в Австрия

Автор

/

Абатство Мелк е една от най-известните монашески обители в света. Разположена е на скала над австрийския град Мелк, с гледка към града и река Дунав.Абатство Мелк е на близо 1000 години. Построено е през 1089 г., след като маркграф Леополд II дарява един от замъците си на монасите от Бенедиктинския орден. Сградата от онези години обаче не е запазена. Зданието, което ще се изправи величествено пред вас днес, е оформено в началото на 18-и век в стил барок.

В манастира от векове има училище. Днес над 800 момичета и момчета се обучават тук, а библиотеката на обителта пази хиляди ценни трудове. Освен образователна, абатството има и висока религиозна стойност – тук почиват мощите на свети Коломан, както и на няколко от членовете на първата австрийска кралска династия – Бабенберги.

Самият град Мелк също си заслужава да му посветите поне един следобед. Името му идва от славянската дума за „граница“, а по улиците му са запазени сгради на стотици години. Старата поща е на над 200 години, старата хлебопекарна пък е на внушителната възраст от четири века, а кметството – на 450 (въпреки че преди малко повече от век претърпява цялостно префасониране). На около 5 км от Мелк пък се издига ренесансовият замък Шалабург, днес превърнат в музей.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Австрия!

>
31 януари 2014 г.

Тагове

архитектура

идеи за уикенд

манастири

романтични места

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти