Начало / Статии / Статии - Австрия

Дворецът Шьонбрун: да отидеш на вечеря и концерт във Виена

Автор

/

Дворецът Шьонбрун е една от топ атракциите на Виена - място, на което се стичат по около три милиона души годишно. Прочут е с най-голямата кралска оранжерия в света, перфектно запазената си барокова архитектура, зоопарка и градините, които са достъпни за всички от повече от 300 години.

Едва 40 от всички 1441 стаи са отворени за посещение, но като добавите градините и зоопарка, непременно си отделете цял ден за спокойно разглеждане.

Историята на Шьонбрун в няколко реда

Снимка: iStock by Getty Images

В края на 17-и век император Леополд I заръчва на прочут архитект, обучавал се в Рим, да издигне барокова ловна резиденция за сина му. По-късно императрица Мария Терезия, единствената жена, заставала начело на Австрийската империя, я превръща в лятна резиденция. По онова време всяко лято императорското семейство заедно с кралския двор се пренася в Шьонбрун - това са повече от 1000 души!

По времето на Мария Терезия самият Волфганг Амадеус Моцарт свири за първи път пред императрицата - тогава е на 6 години и изпълнява дуети със сестра си в Огледалната зала.

Сред прочутите обитатели на двореца е и Наполеон, който отсяда тук, след като два пъти успява да окупира двореца по време на военните си походи.

Финално в Шьонбрун живее император Франц Йосиф - като дете той прекарва летата си тук, а впоследствие се нанася за постоянно, където живее до смъртта си през 1916 г.

След Първата световна война императорското семейство напуска двореца и той започва да търси новата си функция. За кратко е бил сиропиталище и училище за педагози, но се оказва труден за поддръжка и отоление. Така през 20-те години на миналия век става музей. Днес Шьонбрун е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Императорските апартаменти

Започнете разходката си из двореца в императорските апартаменти. Надникнете в живота на императорското семейство и вижте пищно украсените апартаменти, залата за закуска и частния салон на Мария Терезия.

Градините на Шьонбрун

Снимка: iStock by Getty Images

Градините на Шьонбрун са отворени за посетители още през 1779 г. и от началото се превръщат в любимо място за разходки на виенчани. Във Френската градина има заплетен лабиринт от жив плет, в който можете да се опитате да откриете пътя си.

Оранжерията

Оранжерията на Шьонбрун е най-голямата подобна постройка в кралски дворец, като тази на Версай е на второ място. Когато е построена в края на 18-и век, било модерно в кралските и благороднически резиденции да има помещение за четене и срещи с големи прозорци, където се отглеждали портокали (оттам и името “orangerie”) и други екзотични растения. Тъй като това било най-топлото място в двореца през зимата, бързо се превърнало в дом за тържества и представления. Днес в Оранжерията се отглеждат екзотични цветя и пеперуди и се провеждат концерти.

Театърът

Снимка: iStock by Getty Images

Театърът на двореца е построен по поръчка на Мария Терезия и е единственият театър в стил рококо, останал във Виена. Тук са играли децата на Мария Терезия, както и самата тя, а по-късно Моцарт и Хайдн са изнасяли концерти. Днес е действаща сцена за камерни изпълнения на Виенската опера.

Арката Глориет

Снимка: iStock by Getty Images

Намира се на хълм над двореца и е най-доброто място за панорамни снимки и гледки. Тук има кафене и наблюдателна площадка.

Детският музей

12 стаи от двореца са специално отделени за исторически разказ на езика на децата. В детския музей най-малките ще научат как са се обличали някогашните кралски особи (и самите те могат да пробват кралски одежди), какво са яли и как са се забавлявали.

Зоопаркът

Най-старият зоопарк в света ви очаква в двора на двореца на Шьонбрун. Тук животните живеят в среда, максимално близка до естествената им и има силен акцент върху образователните инициативи. Това е едно от малкото места в Европа, където можете да видите панди, както и единственото, където те са стимулирани да се размножават по естествен начин.

Концерт и вечеря в Шьонбрун

Ако искате да видите двореца в различна светлина (буквално), запазете си място на първия ред за концерт в него. Няколко пъти годишно в Шьонбрун се провеждат тематични събития “Вечеря и концерт”, по време на които можете да чуете изпълнение на живо на произведения на Моцарт и Щраус, след като сте се насладили на пълно меню в близък до двореца ресторант. Концертите се провеждат в Оранжерията, а десертът в менюто идва директно от едно от кафенетата в Шьонбрун, където се приготвя по стара рецепта от кралския двор.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Виена!

>
28 август 2023 г.

Тагове

семеен туризъм

любопитно

замъци

дворци

забежителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти