Начало / Статии / Статии - Австрия

Дворецът Шьонбрун: да отидеш на вечеря и концерт във Виена

Автор

/

Дворецът Шьонбрун е една от топ атракциите на Виена - място, на което се стичат по около три милиона души годишно. Прочут е с най-голямата кралска оранжерия в света, перфектно запазената си барокова архитектура, зоопарка и градините, които са достъпни за всички от повече от 300 години.

Едва 40 от всички 1441 стаи са отворени за посещение, но като добавите градините и зоопарка, непременно си отделете цял ден за спокойно разглеждане.

Историята на Шьонбрун в няколко реда

В края на 17-и век император Леополд I заръчва на прочут архитект, обучавал се в Рим, да издигне барокова ловна резиденция за сина му. По-късно императрица Мария Терезия, единствената жена, заставала начело на Австрийската империя, я превръща в лятна резиденция. По онова време всяко лято императорското семейство заедно с кралския двор се пренася в Шьонбрун - това са повече от 1000 души!

По времето на Мария Терезия самият Волфганг Амадеус Моцарт свири за първи път пред императрицата - тогава е на 6 години и изпълнява дуети със сестра си в Огледалната зала.

Сред прочутите обитатели на двореца е и Наполеон, който отсяда тук, след като два пъти успява да окупира двореца по време на военните си походи.

Финално в Шьонбрун живее император Франц Йосиф - като дете той прекарва летата си тук, а впоследствие се нанася за постоянно, където живее до смъртта си през 1916 г.

След Първата световна война императорското семейство напуска двореца и той започва да търси новата си функция. За кратко е бил сиропиталище и училище за педагози, но се оказва труден за поддръжка и отоление. Така през 20-те години на миналия век става музей. Днес Шьонбрун е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Императорските апартаменти

Започнете разходката си из двореца в императорските апартаменти. Надникнете в живота на императорското семейство и вижте пищно украсените апартаменти, залата за закуска и частния салон на Мария Терезия.

Градините на Шьонбрун

Градините на Шьонбрун са отворени за посетители още през 1779 г. и от началото се превръщат в любимо място за разходки на виенчани. Във Френската градина има заплетен лабиринт от жив плет, в който можете да се опитате да откриете пътя си.

Оранжерията

Оранжерията на Шьонбрун е най-голямата подобна постройка в кралски дворец, като тази на Версай е на второ място. Когато е построена в края на 18-и век, било модерно в кралските и благороднически резиденции да има помещение за четене и срещи с големи прозорци, където се отглеждали портокали (оттам и името “orangerie”) и други екзотични растения. Тъй като това било най-топлото място в двореца през зимата, бързо се превърнало в дом за тържества и представления. Днес в Оранжерията се отглеждат екзотични цветя и пеперуди и се провеждат концерти.

Театърът

Театърът на двореца е построен по поръчка на Мария Терезия и е единственият театър в стил рококо, останал във Виена. Тук са играли децата на Мария Терезия, както и самата тя, а по-късно Моцарт и Хайдн са изнасяли концерти. Днес е действаща сцена за камерни изпълнения на Виенската опера.

Арката Глориет

Намира се на хълм над двореца и е най-доброто място за панорамни снимки и гледки. Тук има кафене и наблюдателна площадка.

Детският музей

12 стаи от двореца са специално отделени за исторически разказ на езика на децата. В детския музей най-малките ще научат как са се обличали някогашните кралски особи (и самите те могат да пробват кралски одежди), какво са яли и как са се забавлявали.

Зоопаркът

Най-старият зоопарк в света ви очаква в двора на двореца на Шьонбрун. Тук животните живеят в среда, максимално близка до естествената им и има силен акцент върху образователните инициативи. Това е едно от малкото места в Европа, където можете да видите панди, както и единственото, където те са стимулирани да се размножават по естествен начин.

Концерт и вечеря в Шьонбрун

Ако искате да видите двореца в различна светлина (буквално), запазете си място на първия ред за концерт в него. Няколко пъти годишно в Шьонбрун се провеждат тематични събития “Вечеря и концерт”, по време на които можете да чуете изпълнение на живо на произведения на Моцарт и Щраус, след като сте се насладили на пълно меню в близък до двореца ресторант. Концертите се провеждат в Оранжерията, а десертът в менюто идва директно от едно от кафенетата в Шьонбрун, където се приготвя по стара рецепта от кралския двор.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Виена!

08 февруари 2021 г.

Тагове

семеен туризъм

любопитно

замъци

дворци

забежителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти