Начало / Статии / Статии - Австрия

Градът, в който има паметник на мъжа под чехъл

Автор

/

Австрийският град Кремс е известен с много неща - като винените си турове и уютния си стар град с калдъръмени улички и цветни къщи с островърхи покриви.

Но ако искате да видите нещо наистина уникално и да научите една от най-добрите шеги, правени някога от мъже на техните съпруги, отидете до фонтана Зимандл.

Там ще видите издялани от камък мъж и жена. Мъжът е заможен и с положение (съдейки по облеклото му), но е коленичил пред жена си. Той е сключил ръце за някаква молба (може би разрешение да излезе с приятели или да получи ключа от къщата), а тя е сложила ръце на буквата Ф и очевидно не мисли да му разреши исканото, или поне не току-така. Под двете фигури стои и обяснението на сцената: “Зимандл”.

На австрийско и баварско наречие “зимандл” означава мъж под чехъл. И ако мъже под чехъл има по цял свят, тези в Кремс са си заслужили да бъдат увековечени в паметник заради своята изобретателност.

Историята за появата на паметника на мъжа под чехъл има две версии.

Според едната жените от Кремс станали такава мощна сила, доминираща над бедните кремски мъже, че последните се организирали в измисленото от тях Братство Зимандл (братство на Симон), което не било нищо друго освен повод за нощни запивания. За допълнителна достоверност, веднъж годишно организирали грандиозен фестивал в чест на своя патрон, Апостол Симон. Оттам и името “зимандл”, което на австрийски диалект означава и “малък Симон”.

Според другата версия появата на традицията “зимандл” е свързана с началото на 30-годишната война през 1618 г. При вида на наближаващите бохемски войски мъжете от Кремс решили да отворят вратите на града и да се предадат вместо да рискуват Кремс да бъде сринат със земята. В този момент жените излезли на сцената и взели в свои ръце защитата на града, а впоследствие - и властта над мъжете си, които вече били изгубили авторитета си.

Макар традицията “зимандл” да съществува от повече от 500 години, самият паметник е издигнат през 1929 г. Негов автор е виенският скулптор Франц Целесни, а за направата му платили самите членове на Братство Зимандл.

Къде се намира: Паметникът Зимандл се намира на ъгъла на улиците Ландщрасе (Landstrasse) и Вегшайд (Wegscheid) в Кремс, Австрия.

*

Виж актуалните оферти за пътуване в Австрия!

>
05 декември 2023 г.

Тагове

любопитно

семеен туризъм

идеи за уикенд

забавно

коледни базари

Забележителности наоколо

Избрани оферти