Начало / Статии / Статии - Австрия

Какво да видите и направите в Австрия през май?

Автор

/

От 16 май Австрия отмени всички ограничения за преминаване на границата си. Вече не са нужни нито COVID сертификат, нито отрицателен тест, за влезете в страната. 

Това е чудесен повод да се отправите на пътешествие. Май е чудесен месец да видите Австрия и Виена, да излезете сред природата, да пиете вино и да карате колело. 

Вижте някои от най-добрите места, на които да бъдете и някои от най-добрите неща, които да направите, видите, опитате и преживеете в страната през пролетния месец. 

Времето в Австрия през май

Снимка: iStock by Getty Images

Температурите и валежите в Австрия през май много зависят от това къде точно се намирате. В някои части на планините ски сезонът продължава, докато в градовете като Виена и Залцбург температурите са приятни (около и малко над 20 градуса), а туристите са малко. Това означава, че ще можете да разглеждате забележителности спокойно и без да се налага да чакате дълго на опашки. 

Посетете замъка Амбрас

Снимка: iStock by Getty Images

Ако пътувате в Австрия през май, непременно вижте замъка Амбрас в Инсбрук. Той е разположен на върха на хълм с чудесни гледки и е заобиколен от разкошни градини, които са в наситенозеленото на пролетта по това време на годината. Като истински ренесансов владетел ерцхерцог Фердинанд II не само го трансформира от средновековна крепост в дворец, но и го превръща в средище за изкуствата. Днес в залите му можете да видите произведения на Ван Дайк и Веласкес, колекция от над 200 портрета, както и автентични рицарски брони. 

Кажете “наздраве”

Снимка: iStock by Getty Images

Австрийците са сериозни пиячи и винаги заемат достойни места в класациите по най-много изпита бира на глава от населението. Австрия е държава, в която и бирата, и виното са на голяма почит, а столицата Виена е една от малкото в света, които все още имат лозя на територията си. 

Май е месец, в който се провеждат няколко фестивала, посветени на тези напитки като фестивал на крафт бирата и винен фестивал в замъка Хофбург. 

Вземете си обувките за танци

Виена обича музиката и целогодишно можете да избирате от богата концертна и фестивална програма. Май е месец, в който традиционно се провеждат Виенският блус фестивал, фестивалът за класическа музика Гемищер Зац, фестивалът тип градски базар Щефл Киртаг и много други. 

Насладете се на цветята

Снимка: iStock by Getty Images

През май вече цялата страна е в пролетен цвят, независимо дали се намирате в градските паркове, обикаляте дворци или изследвате пътеки сред природата. Ако сте във Виена, вижте разкошните градини пред двореца Шьонбрун и частната градина Кронпринценгартен, където най-различни цъфтящи растения са подредени в геометрични лехи, почти като мозайка. Донаупарк пък има наблюдателна кула, минивлакче и чудесни места за пикник.

Кажете “Аааааа!”

Снимка: iStock by Getty Images

В легендарния увеселителен парк Пратер край Виена пролетните дни са изпълнени със забавлениеи откъслечни викове на ужас и еуфория. Входът в самия парк е безплатен, като плащате билети само за тези атракциони, които искате да ползвате - като огромното виенско колело или влакчетата на ужасите. 

Изкачете се до най-големия водопад в Австрия

Снимка: iStock by Getty Images

Водопадът Кримл е най-големият и най-пълноводният в Австрия. Макар да е впечатляващ по всяко време на годината, през пролетта четирите му скока с обща височина над 350 м са особено буйни. До него се стига след 3-часов преход, но усилията си заслужават - от височината му се разкриват невероятни гледки, а и ако сте твърде изморени, можете да останете за нощувка в къща за гости при водопада. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Австрия!

>
17 май 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

новини

Пътуване и Ковид

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти