Начало / Статии / Статии - България

Топ 10 непознати забележителности в България

Автор

/

България има и много непознати и интересни страни. Подготвихме специално за вас 10 позабравените кътчета от родината. Вие коя избирате да посетите следващия уикенд?

Местност Злостен и водопадите Скоковете и Синия край Котел

Карстовата местност Злостен е обявена за природна забележителност. Тук се намират едни от най-известните, предимно пропастни пещери. Не пропускайте да видите и двата водопада край река Медвенска - Скоковете и Синия вир, обявени за защитени природни обекти.

 Божият мост край село Лиляче

Във варовиците на Врачанската могила, на юг от рида Милин камък  в Западния Предбалкан, се е оформил своеобразен карстов район. В южната му част, между селата Лиляче и Чирен, се откроява невероятно скално творение, известно като Божият мост.

Разбоишки манастир "Св.Троица" край Годеч

За Разбоишки манастир "Св.Троица" се смята, че в края на 12 в. на път за Йерусалим в пещерите около манастира отседнал св.Сава. Прекарал там 40 дни по време на Великите пости. Говори се, че оттогава мястото е свято и от скалите извира целебна вода.

Средновековният град Червен

Средновековният град Червен се споменава в писмените извори още през X в. По време на Второто българско царство бил важно средище след столицата Търновград и резиденция на Червенския митрополит.

Глава Панега край Ябланица

В северното подножие на рида Коритото - в средната част на Предбалкана, край село Златна Панега се намира Глава Панега - вторият по големина карстов извор в България, образуван  е от две елипсовидни езера.

Пещерата Козарника край Белоградчик

Козарника е малка пещера - дължината й е около 200 м, но е един от най-важните праисторически обекти в България и Европа. Находките в Козарника са най-ранните следи от човешко присъствие в Европа и показват, че заселването на европейския континент започва вероятно на Балканите.

Некрополът край Дуранкулак

На Големият остров в Дуранкулашкото езеро са намерени останки от каменни постройки учените отнасят към ранния енеолит и определят като най-ранната каменна архитектура в Европа. Открит е и единственият двуетажен каменен храм на Балканите от V хил.пр.Хр. На брега, срещу острова е открит най-големият праисторически некропол в света.

Обидимски манастир "Св.Панталеймон" край Разлог

На 3 км от с.Обидим  се намира Обидимски манастир "Св.Панталеймон", за който Димитър Клечеров през 1908г. имал пророчески сън. Той отишъл на мястото, което сънувал, разкопал корените на голямо дърво и открил свещоливник, ръждясал железен кръст и икона на св.Богородица. Местните хора решили, че на това място е имало манастир и започнали да възстановяват обителта.

Праисторическото селище при Телиш край Плевен

От селището при Телиш произхожда най-богатата колекция от така наречените Богини, седящи на трон. Изследователите смятат, че тези фигурки са на Великата богиня-майка, почитана във всеки дом като закрилница на рода и плодородието. С нейния култ се свързва и откритият в едно от жилищата глинен олтар.

Дръстър край Силистра

Дръстър е наследник на античния град Дуросторум, в който, въпреки превратностите на историята, животът не прекъснал. Българите запазили, поддържали и обновявали крепостта, а от нейното пристанище флотът им свързвал българските земи с всички крайдунавски народи и по време на мир, и по време на война.

Вижте тук още оферти за България!

>
15 януари 2015 г.

Тагове

идеи за уикенд

Класации

уикенд изкушения

Забележителности наоколо

Избрани оферти