Начало / Статии / Статии - Филипините

Защо филипинците нямат дума за “наздраве”?

Автор

/

Филипините са гостоприемно и екзотично място, където плажовете са с бели пясъци, а тропическата гора и залезите са магични. Местните са усмихнати и дружелюбни и макар да живеят на място, където земетресенията и тайфуните са част от ежедневието, това са едни от най-щастливите хора на планетата (според последните проучвания на щастието на нациите, филипинците са на 20-о място в света!).

Ако имате възможност, непременно си поговорете с местните, докато сте във Филипините. Така ще научите някои от тайните на добрия живот на архипелага, а една от тях обяснява един на пръв поглед необичаен факт - филипинците нямат дума за “Наздраве!”.

Оказва се, че причината за това не е лингвистична, а е много проста - на Филипините всички в компанията пият алкохол от една чаша. А щом имате само една чаша, няма как да пресъздадете познатата на западния човек ситуация - звън на чаши, ударени една в друга, и пожелание за здраве и щастие.

Когато група приятели се съберат да пийнат и да си побъбрят заедно, във Филипините те взимат бутилка алкохол и само една чаша, която си подават един на друг. Всяко отпиване се нарича “тагай”. Често можете да чуете “Тагай!” като възглас, подобен на “Наздраве!”, но всъщност той означава “Да пием!”.

Когато дошли на островите, испанските колонизатори се впечатлили от тази традиция и я описали в документите си. Тя датира от много по-ранни времена - най-вероятно води началото си от местния ритуал за кръвно братство (сандуго), според който двама души скрепявали приятелството си, като правели разрез на китките си и оставяли малко кръв да капне от всяка една в чаша с течност (например вино). След това двамата изпивали течността в знак на доверие и другарство.

В наши дни към питиетата не се добавя кръв, но традицията всички да делят една чаша все още се спазва. Във филипинските барове, посещавани от местните, обикновено около масата се събират няколко души, които получават напитки, лед, нещо за хапване и една-единствена чаша. Един от присъстващите бива обявен за “кръчмар” и получава задачата да допълва чашата. Обикновено за кръчмар се избира този, който пие най-малко.

Ако не сте попадали често на тази гледка, имайте предвид, че във Филипините приятелските събирания за пиене по-често се случват извън баровете - хората се събират на плажа, в парка, на улицата, в нечий заден двор или пък в камион. Важното е мястото да е гостоприемно за хора, които ще бъдат пийнали и шумни.

Но най-важна си остава споделената компания. Макар да нямат дума за “Наздраве”, филипинците имат традиция, която би могла да се окаже много по-сближаваща… и един от ключовете към щастието им.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
22 януари 2024 г.

Тагове

екзотика

романтични места

любопитно

плажове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти