Начало / Статии / Статии - Италия

Прочида: малкият италиански остров, който ще е столица на културата

Автор

/

Европейска столица на културата е признание и възможност за населените места в цяла Европа да се развиват, да привличат нови посетители и да представят красотата си пред света.

Въпреки сложната обстановка през 2022 г. Европа ще има културна столица на малък италиански остров. Прочида обикновено се споменава с това, че се намира между островите Иския и Капри. Не е сред най-популярните туристически дестинации, нито пък може да побере кой знае колко туристи на малката си територия - едва около 4 квадратни километра.

Снимка: iStock by Getty Images

Единствените, които оценяват очарованието му, са неаполитанците, които се стичат тук за летните си отпуски през юли и август. През останалото време на острова живеят предимно местните - около 10 000 души.

Главното пристанище на Прочида, Марина Гранде, е пъстра купчина от къщи в пастелни цветове, които сякаш са струпани една върху друга по крайбрежния склон. Редици от кафенета с гледка към морето поръбват пристанищата, а тесните улички са точно това, което искате да видите на всяко пътуване до Италия.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако гледките ви се струват познати, може да сте ги виждали във филма “Талантливият Мистър Рипли” или в италианската класика “Пощальонът”.

През годината, когато ще бъде под светлините на прожекторите, Прочида планира да реализира 44 артистични проекта и да покани над 240 творци от цял свят. Местните отбелязаха с камбанен звън и големи тържества обявяването на острова им за културна столица на Европа. Островът е възприеман като рибарски, понякога и туристически, но не и като културно средище. Именно през 2022 г. Прочида ще има възможност да промени тази представа.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен култура, островът има и природа, плажове в изобилие, при това почти празни, както и няколко малки рибарски пристанища, където посетителите директно ще се пренесат назад във времето, докато отпиват еспресо с гледка към цветните рибарски лодки.

Само 15 минути пеша от главната улица на Прочида ви делят от Марина Коричела, най-старото рибарско село на острова, което е тук от векове. В него можете да се насладите на бавния живот, който човек може да открие само в провинцията и на малките острови.

До Прочида можете да стигнете с ферибот от Неапол или от съседния по-голям остров Иския. Всъщност комбинация от двата острова би била един чудесен неаполитански коктейл, който да си подарите през 2022 г.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Неапол!

>
11 август 2021 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

острови

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти