Начало / Статии / Статии - Италия

Прочида: малкият италиански остров, който ще е столица на културата

Автор

/

Европейска столица на културата е признание и възможност за населените места в цяла Европа да се развиват, да привличат нови посетители и да представят красотата си пред света.

Въпреки сложната обстановка през 2022 г. Европа ще има културна столица на малък италиански остров. Прочида обикновено се споменава с това, че се намира между островите Иския и Капри. Не е сред най-популярните туристически дестинации, нито пък може да побере кой знае колко туристи на малката си територия - едва около 4 квадратни километра.

Снимка: iStock by Getty Images

Единствените, които оценяват очарованието му, са неаполитанците, които се стичат тук за летните си отпуски през юли и август. През останалото време на острова живеят предимно местните - около 10 000 души.

Главното пристанище на Прочида, Марина Гранде, е пъстра купчина от къщи в пастелни цветове, които сякаш са струпани една върху друга по крайбрежния склон. Редици от кафенета с гледка към морето поръбват пристанищата, а тесните улички са точно това, което искате да видите на всяко пътуване до Италия.

Снимка: iStock by Getty Images

Ако гледките ви се струват познати, може да сте ги виждали във филма “Талантливият Мистър Рипли” или в италианската класика “Пощальонът”.

През годината, когато ще бъде под светлините на прожекторите, Прочида планира да реализира 44 артистични проекта и да покани над 240 творци от цял свят. Местните отбелязаха с камбанен звън и големи тържества обявяването на острова им за културна столица на Европа. Островът е възприеман като рибарски, понякога и туристически, но не и като културно средище. Именно през 2022 г. Прочида ще има възможност да промени тази представа.

Снимка: iStock by Getty Images

Освен култура, островът има и природа, плажове в изобилие, при това почти празни, както и няколко малки рибарски пристанища, където посетителите директно ще се пренесат назад във времето, докато отпиват еспресо с гледка към цветните рибарски лодки.

Само 15 минути пеша от главната улица на Прочида ви делят от Марина Коричела, най-старото рибарско село на острова, което е тук от векове. В него можете да се насладите на бавния живот, който човек може да открие само в провинцията и на малките острови.

До Прочида можете да стигнете с ферибот от Неапол или от съседния по-голям остров Иския. Всъщност комбинация от двата острова би била един чудесен неаполитански коктейл, който да си подарите през 2022 г.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Неапол!

11 август 2021 г.

Тагове

културен туризъм

любопитно

острови

семеен туризъм

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти