Забележителности - Неапол

Улица Сан Грегорио Армено е известна като запазила духа на традиционната чаршия. На нея се намира и едноименната църква в неаполитански бароков стил  Виа дей Трибунали, друга улица в близост, пък е известна със запазените си арки, датиращи отпреди повече от хиляда години!

Помпей

Не пропускайте да отидете до Помпей, докато сте в Неапол. Древният град, разположен южно от Неапол, е печално известен със своето разрушение през 79 г. сл.Хр., когато лавата от изригналия вулкан Везувий го погребва. Днес това е една от най-посещаваните забележителности в Неапол, пълна с любопитни и зловещи гледки.

Вулканът Везувий

Единственият активен вулкан в континентална Европа ще възнагради изкачването ви с невероятна гледка към Неаполитанския залив, както и с възможността да надникнете в кратера му. Вулканът е известен с това, че е унищожил Помпей преди две хилядолетия, но днес е под постоянно наблюдение на геолози. Посещението е задължително с гид, който е включен в цената на билета (около 10 евро). Носете си пари в брой за посещението. При лошо време преходите може да бъдат отложени. Везувий се намира на около 20 минути от Неапол, стига се с влака Circumvesuviano. Предвидете си около час и половина за изкачването. Прочетете и 8 любопитни факта за вулкана Везувий.

Уебсайт: www.guidevesuvio.it

Националният археологически музей

Националният археологически музей в Неапол притежава една от най-добрите колекции на древногръцки и древноримски антики, включително мозайки, скулптури, скъпоценности, стъклени изделия и сребро, както и сбирка от древноримско еротично изкуство от Помпей, откъдето са набавени много от артефактите. Информация за билети и работно време вижте на сайта на музея. 

Уебсайт: www.museoarcheologiconapoli.it

Пиаца дел Плебишито

Пиаца дел Плебишито е центърът на съвременен Неапол. Храмът Сан Франческо ди Паола, намиращ се там, представлява огромна църква, увенчана с куполи. Отсреща се намира Кралският площад, където можете да разгледате реставрирания интериор на кралските покои.

Спаканаполи

Спаканаполи, или Виа Сан Баджо, е главната улица на Неапол, сърцевина на историческия му център. Претъпкано е с хора, по тротоарите се нижат различни църкви, магазинчета и други сгради. Това е плетеница от тесни улички, някога средище на гръцките и римски селища, унаследени от Неапол. 

Базиликата Санта Киара

Санта Киара е църква, част от обширен комплекс, включващ красиво украсен и изписан манастир, както и интересен археологически музей. Самата базилика е най-голямата готическа църква в града. Построена е в провансалски стил през 14-и век и ще зарадва почитателите на изкуството с няколко фрески от Джото. 

Адрес: Via Santa Chiara 49c

Катедралата на Неапол / Дуомо (Duomo di Napoli)

Дуомо е готическа катедрала от 13-и век, посветена на светеца покровител на Неапол – Сан Дженаро, който се чества ежегодно с голям празник. От едната страна на сграда е разположена базиликата „Санта Реститута”, най-старата неаполитанска църква – от 4-ти век. Тя е богато украсена във византийски стил и дори се счита, че колоните й са иззети от разрушения езически Аполонов храм.

Църквата Джезу Нуово (Gesu Nuovo)

Тази църква си заслужава посещението заради пищния интериор, включващ барокови мраморни статуи и олтари с инкрустирани полускъпоценни камъни като ахат и аметист. Намира се на едноименния площад в центъра на Неапол.

Църквата Сан Лоренцо Маджоре (San Lorenzo Maggiore)

Сан Лоренцо Маджоре е църква от 13-и век с добре запазени останки от древногръцки и древноримски сгради в подземията си. По Коледа в църквата се подрежда сцената на Рождество в реални размери. На три нива се разполага музей, който пази исторически предмети от манастира и археологически находки от района.

Адрес: Piazza San Gaetano 316

Замък Ово / Замъкът Яйце (Castel dell'Ovo)

Замъкът Ово или Дел`Ово буквално означава замъкът Яйце. Интересното име идва от легендарния римски поет Вергилий, който през Средновековието бил смятан за велик магьосник. Говорило се, че Вергилий слагал в основата на крепостите яйце. Ако яйцето се счупело, крепостта щяла да падне и куп нещастия да се стоварят върху Неапол. Това е най-старият замък в Неапол (първото укрепление е издигнато тук през 6-и в. пр.Хр.) и в него често се организират изложби и концерти. Отворен е всеки ден от 8 сутринта до залез, а в неделя и на празници - до обяд. 

Кастел Нуово / Новият замък (Castel Nuovo)

Кастел Нуово е друг замък, строен между 1279 и 1282 г. Тук се намира Общинският музей на Неапол, а отвътре можете да разгледате множество стенописи от периода 14-и -15-и век, както и много сребърни и бронзови изделия.

Кралският дворец (Palazzo Reale)

Тази някогашна резиденция ще ви впечатли с невероятните си градини, пълни с редки растения, статуи и тайни местенца. В рамките на двореца се намират театър Сан Карло, Националната библиотека на Неапол и местния туристически борд. 

Уебсайт: palazzorealenapoli.it

Театро Сан Карло (Teatro San Carlo)

Театро Сан Карло е известен с безупречната си акустика, мека на операта в цяла Южна Италия. Отваря врати през 1737 г. и днес се счита за най-стария запазен оперен театър в света.

Бурбонският тунел (Galleria Borbonica)

Ако да се разходите по таен тунел, който е служил и за военно укритие, ви звучи вълнуващо. не пропускайте този вълнуващ музей. Ще минете през 500-метровия 150-годишен Бурбонски тунел, като можете да се запишете на спелеологичен или исторически тур. 

Уебсайт: www.galleriaborbonica.com

Музей с парк Каподимонте

Музеят с парк Каподимонте е построен за крал Карлос III като ловен парк, а днес помещава един от най-богатите музеи в Италия с прекрасна сбирка от картини и порцелан. Можете да се разходите в кралските покои и градините.

Уебсайт: www.museocapodimonte.beniculturali.it

Манастир Сан Мартино (Certosa di San Martino)

Музеят и манастирът Сан Мартино притежава прочуто съкровище от стенописи, мозайки, градини, изделия и открива великолепни гледки. Информация за билети и работно време вижте на този сайт: www.coopculture.it/en/heritage.cfm?id=81

Неаполитанският залив

Разбира се, последно, но не по значение – Неаполитанският залив заслужава цялото ви внимание. От него можете без проблем по вода да се доберете до околните вълнуващи дестинации.

Дворец Казерта (Reggia di Caserta)

Крал Карлос III решава да издигне двореца Казерта като символ на величието си, който да съперничи по красота и пищност на френския Версай. Първоначалната идея била дворецът да се намира в Неапол, но заради уязвимостта на града по море било избрано намиращото се недалеч селище Казерта. Дворецът е използван като снимачна площадка за редица холивудски продукции. Във вътрешността му са заснети сцените в двореца на планетата Набу от Епизод I и II на „Междузвездни войни”, сцените във Ватикана от „Мисията невъзможна 3” , както и части от „Ангели и демони” по „Шифърът на Леонардо” (също в ролята на Ватикана). Намира се на около 30 км от Неапол. 

Уебсайт (неофициален): www.reggiadicasertaunofficial.it

Забележителности около Неапол
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
от 772 лв.
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
5 нощувки
Автобус
Лято в Неапол със самолет
от 378 лв.
Лято в Неапол със самолет
3 нощувки
Самолет
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
от 772 лв.
ЮЖНА ИТАЛИЯ - АМАЛФИЙСКА РИВИЕРА
5 нощувки
Автобус
Лято в Неапол със самолет
от 378 лв.
Лято в Неапол със самолет
3 нощувки
Самолет