Начало / Статии / Статии - Великобритания

Най-величествените катедрали в света - Част 1

Автор

/

Катедралите са християнски храмове, обикновено големи и пищни сгради в централната част на населеното място. Художници и скулптори градят катедралите с години, понякога десетки години, с голяма сложност и въплъщавайки богословското значение за света. Атмосферата в големите катедрални църкви трудно може да се опише с думи, тя трябва да се усети.

Кентърбърийската катедрала - църквата на англиканския свят

Днешната Кентърбърийска катедрала, в голяма степен наново построена през 1174 г., след като пожар унищожава предишните сгради, е била някога най-свещеното място за поклонение в Англия и Северна Европа. В 1170 г. тук се разиграва една от най-важните случки в английската история – архиепископът Томас Бекет бил жестоко убит в северозападния напречен кораб (трансепт) на катедралата от четирима рицари на Хенри ІІ. Той ще бъде канонизиран три години по-късно, което насърчава разкайващия се Хенри ІІ да утвърди катедралата като център на английското християнство.

Катедралата „Нотр Дам дьо Страсбург“ - триумф на готическата архитектура

Има хора, които свързват Страсбург с choucroute (шукрут – грубичко селско ястие от кисело зеле, разнообразни наденички, шунка, свинско и картофи), апетитния регионален специалитет, както и такива, които едновременно с това се сещат и за неговата великолепна готическа катедрала. Сградата от червеникавокафяв пясъчник, започната през ХІІ в., е сред най-големите постройки в християнския свят и едно от най-архитектурно хармоничните готически здания, оцелели от Средновековието.

Катедралата на Толедо - сливане на три култури

Заради своите художествени богатства Толедо, който толкова е вдъхновил Ел Греко, заслужава една доста безумна еднодневна екскурзия от Мадрид – средното време, което нищо неподозиращият турист отделя. По-добре е да прекарате малко повече време тук. Но всяко посещение, кратко или продължително, трябва да започне от прочутата катедрала на Толедо. Нареждана сред най-знаменитите готически сгради в света, тя е построена между ХІІІ и ХV в. на мястото на стара арабска джамия.

Йорк Минстър - върховната слава на града

Задължително място за посещения от веригата катедрални градове, древният Йорк е заобиколен от около 5 км красиво реставрирани средновековни стени, изградени върху римски основи – разходката по пътеките върху тези стени е едно от най-изтънчените удоволствия в Англия. Вътре в тях е разположен един богат на архитектурни забележителности град, който е наслада за туристите, като всички пътища водят до неговата знаменита образцова катедрала – Минстър.Чудо на готическата архитектура, тя е най-голямата средновековна катедрала във Великобритания и най-голямата северно от Алпите.

Саграда Фамилия - eдна от най-невероятните испански сгради

Да завършиш или да не завършиш? Огромната „Саграда Фамилия“ (Светото семейство) остава незавършеният (без покрив) шедьовър на ексцентричния гений Антони Гауди. Каталонският архитект, национален герой, е блъснат и убит от трамвай през 1926 г., преди да може да завърши своето най-странно, противоречиво творение. „Саграда Фамилия“ е неговата най-емблематична и своеобразна сграда, ар нуво с чудати развития. Катедралата отвори врати за служби в края на 2008 г., 126 години след началото на строителството й. При доизграждането се следва изцяло проектът на Гауди.

Леoн - eдна най-необичайна катедрала и убежище за рицари

Определен като столицата на християнска Испания през 914 г., Леoн днес е очарователен провинциален град, запазил аурата на царственото си минало. С начало на строежа им през 1205 г., стените на готическата катедрала в Леoн са повече от стъкло, отколкото от камък. Сто двайсет и пет витража, три гигантски розови прозореца и петдесет и седем окули (кръгли прозорци) хвърлят обилна светлина върху величествения интериор през украсени със скъпоценности процепи. Катедралата и днес удивлява критици и архитекти с илюзията си за безтегловност и изобилието на светлина.

Катедралата „Дева Мария Богородица“ в Антверпен - по Рубенсовия маршрут

Докато Брюксел и Брюж привличат туристи, Антверпен продължава да се развива като белгийски индустриален център. Ако обаче го заобиколите, ще пропуснете да видите какво е останало от златния период на ХVІ и ХVІІ в., когато Антверпен е имал водещо място в интелектуалния, търговския и художествения живот на Ниските земи. Определящата културна забележителност на Антверпен е извисяващата се 122-метрова белокаменна дантелена кула на върха на готическата катедрала „Дева Мария Богородица“ с нейния известен карийон от 47 камбани.Катедралата е най-голямата обществена сграда в града и най-голямата църква в страните от Бенелюкс със седем странични крила и 125 колони.

Вижте Най-величествените катедрали в света - Част 2.

>
07 февруари 2013 г.

Тагове

архитектура

катедрали

Класации

културен туризъм

културни центрове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти