Начало / Статии / Статии - Великобритания

Забележителности в Лондон

Автор

/

Бъкингамският дворец - Лондон

Бъкингамският дворец в Лондон

Бъкингамският дворец (Buckingham Palace) е официалната резиденция на британските монарси. В миналото бил известен като къщата Бъкингам, тъй като основната сграда, която оформя вътрешността на днешния дворец, всъщност е била голяма градска къща на Дюка на Бъкингам. Построена е през 1703г. През XIX век тя била разширена от архитектите Джон Наш и Едуард Блор. Те оформили три подобни на крила здания около централния двор.

Бъкингам бил провъзгласен официално за дворец през 1837г. когато встъпила в длъжност кралица Виктория. Последните основни структурни изменения били направени в края на XIX и началото на XX век.  Размерите на дворецът са 108 на 120м, с височина 24м. Общата площ на етажите е 77 000 кв.м. В Бъкингам има картинна галерия съдържаща доста творби на Рембранд, ван Дайк, Рубенс и Вермеер. В задната част на дворецът се намира, подобна на парк, градина. Тя е най – голямата частна градина в Лондон. Там всяко лято кралицата организира своите ежегодни градински партита. През 1828г. в градината е направено и изкуствено езеро.

Уестминстърско абатство в Лондон

Уестминстърското абатство (Westminster Abbey) е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Тя е голяма готическа църква, разположена е западно от двореца на Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по – късно на британските монарси. Построена е през 1065 г. По време на царуването на крал Едуард Изповедника, а сегашният си вид придобива през 1245 г. Когато на власт е крал Хенри III. Музеят на Уестминстърското абатство е разположен в 11-вековната сводеста крипта на Св. Петър, под някогашната спалня на монасите. Това е една от най-старите части на абатството. Експонатите включват колекция от кралски и погребални предмети (като например погребалните седло, шлем и щит на Хенри V), фрагменти от скулптура от XII век и др. Тук се намира и най – старият олтар в Англия. 

Биг Бен в Лондон - часовникът-символ на британската столица

Биг Бен (Big Ben) е името на голямата камбана на часовника, намиращ се на северния край на Уестминстърския дворец. Много често обаче това име се използва за часовника или часовниковата кула (официалното име на кулата е Елизабет).

Биг Бен е най-големият часовник с камбана с четири лица в света. Построен е през 1288 г. по дизайн на Аугустус Пугин. Кулата е изпълнена в готически стил и е висока 96,3 м. Стрелката за минутите е 4,3 м дълга, а стрелката на часовете е 2,7 м. Въпреки че това е една от най-известните забележителности в света, тя не е отворена за широката публика. Правят се изключения понякога за пресата или някои ВИП личности.

Кулата няма асансьор и за да се качи който и да било до върха й, трябва да изкачи 334 стъпала. Часовникът става символ на Обединеното кралство и на Лондон и много често е фокус на празненствата за Нова година.

Камбаната на Биг Бен звъни на всеки час в тон "ми" (от края на август 2017 г. е в ремонт в продължение на четири години, през които не звъни).

Парк Сейнт Джеймс (Свети Джеймс) в Лондон

Паркът Сейнт Джеймс / Свети Джеймс (St. James's Park) се намира в централната част на Лондон и е най-старият от кралските паркове. Разположен е в най-южната част на района Сейнт Джеймс.

Паркът разполага с малко езеро, в което има два острова. Единият се казва Островът на патицата (тъй като има много птици в него), а другият е Западният остров.

От моста, който пресича езерото, се открива невероятна гледка към Бъкингамския дворец, измежду дървета и фонтани.

В парка можете за скромна сума да си наемете шезлонги (при хубаво време от март до октомври). 

Площад Трафалгар (Трафалгар Скуеър) в Лондон

Трафалгар Скуеър (Trafalgar Square) е площад в сърцето на Лондон и един от най-известните площади в британската столица, Великобритания и целия свят.

В центъра на площада е разположена Колоната на Нелсън (британски адмирал, известен с участието си в Наполеоновите войни и най-вече в Битката при Трафалгар, в която губи живота си), която се пази от четири статуи на лъвове. Името на площада е посветено на битката при Трафалгар (британската победа над наполеоновите войски). В миналото името на площада било Крал Уилям IV, но било сменено на Трафалгар.

Не пропускайте да се спрете при двата впечатляващи фонтана на площада. Фонтаните на Трафалгар Скуеър са тук от 1845 г., а от 1930 г. имат нови фигури като русалки, тритони и делфини.

Снимайте се и с полицейската будка, която е известна като най-малкото полицейско управление в Англия (макар според мнозина това да не може да се брои за полицейско управление).

Общината в Лондон често организира безплатни семейни събития на площад Трафалгар като отбелязване на Китайската нова година или пеене на коледни песни под празничните елхи.

Лондондското око в Лондон

Лондондкото око (The London Eye) или известното още като Колелото на хилядолетието (Millennium Wheel) е най-голямото виенско колело в Европа и една от най-популярните туристически атракции във Великобритания.

Посещава се годишно от над 3 милиона души.

Построено е през 1999 г., и до 2006 г. е било най-високото виенско колела в света – 135 м.

Разположено е на западният край на Юбилейните градини (Jubilee Gardens), на южния бряг на река Темза.

Лондонското око има 32 подобни на яйце капсули за пътниците, със седалки и климатици. Всяка капсула тежи по 10 тона и може да побере 25 души. Интересното при него е, че можете да се разхождате свободно в капсулата, и да наблюдавате заобикалящия ви пейзаж, въпреки, че са осигурени и места за сядане.

Тауър Бридж в Лондон

Тауър Бридж (Tower Bridge) е комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Той е съставен от две кули, които са свързани с два хоризонтални свързващи пасажа. Целта им е мостът да издържи на хоризонталните сили, на които е подложен. Конструирането на моста започва през 1886 г. и отнема общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894 г. от принца на Уелс - бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга – Александра от Дания. Общата дължина е моста е 244 м, а кулите му са високи по 65 м. 

Кулата на Лондон (Тауър)

Каква е връзката между кралския дворец в Лондон и лондонския зоопарк? А знаете ли духът на коя английска кралица броди из коридорите на двореца с главата си под ръка? Продължете да четете и ще узнаете.

Кулата на Лондон, Кралският дворец, Тауър, Tower of London са все имена на една и съща сграда. Сигурно сте чували някое от тях и знаете, че става дума за една от най-известните забележителности в Лондон, а и в цяла Великобритания. Като всяка такава забележителност и тук има почти хиляда години история. 

Дворецът е построен от Уилям Завоевателя през 1070 г. и тогава предназначенията му са били основно две – защита и временно пребиваване, когато кралят е в Лондон. По това време никой не е подозирал важните и леко необичайни дейности, които ще се приютят между стените му. През годините всеки от кралете, които са живели в замъка, е добавял по нещо от себе си – нови каменни стени, ровове, обграждащи сградите, кули и допълнителни постройки. Уилям II и Ричард Лъвското Сърце са едни от известните имена, които са дали своя принос към днешния облик на двореца.

В течение на времето освен за защита дворецът започнал да служи и като монетарница. Между стените му се изсичали и гравирали парите на страната и се контролирало кога и колко монети да се пускат в употреба. Около 600 години продължила тази дейност, когато се наложило да бъде изнесена извън пределите на крепостта, тъй като вече мястото не било достатъчно.

Разбира се светските събития са били неделима част от живота в един дворец. А какво има на тези събития? Подаръци. Наред с обичайните дарове, като накити и творения на изкуството, имало и по-екстравагантни и екзотични. Такива били животните. Хенри III бил първият, който получил три лъва като подарък. Той решил, че ще направи зоопарк в двореца. И така се започнало. С годините в крепостта заживели лъвове, тигри, слон, орли. Животните били голяма атракция, макар да е имало и немалко инциденти и смъртни случаи. След прекратяването на дворцовия зоопарк същите тези животни стават основатели на днешния лондонски зоопарк.

Една от по-мрачните дейности, която се е помещавала в замъка, е затворничеството. За дълъг период от време между стените са били затваряни както кралски особи, извършили измяна, така и всеки, който се смятал за заплаха за държавата.

В двореца се съхраняват и кралските бижута и корона, злато, мечове и скъпоценности. Едни от най-скъпите и ценни диаманти се помещават именно между тези каменни стени.

Като всяка забележителност с история и около кралския дворец има безброй митове и легенди.

Един от тях е свързан с гарваните, които живеят в двореца. Вярва се, че ако дори един от тях отлети, дворецът наред с държавата ще претърпят падение. Може и да са безпочвени суеверия, но на всяка от шестте птици е отрязано по едно крило, така, за всеки случай.

Помните кралския дух, който споменахме в началото. Той е не кой да е, ами на Ан Болейн, една от най-известните английски кралици. Тя е била съпруга на Хенри VIII и майка на Елизабет I. До ден днешен посетителите на двореца шушукат и се озъртат дали няма да я срещнат зад някой ъгъл.

Можете да се възползвате от организираните турове и обиколки, от намаленията за групи и деца. Ще можете да си направите снимки за спомен почти навсякъде в двореца, има място където да похапнете, да ползвате безплатния интернет и да се насладите на атмосферата на двореца.

Катедрала Сейнт Пол в Лондон

Катедралата Сейнт Пол или Свети Павел (St Paul's Cathedral) е англиканска катедрала, намираща се на най-високата точка в Лондон – хълма Лъдгейт. Тя е седалище на епископа на града. Катедралата е едно от най-посещаваните места в Лондон. 

Днешната катедрала (четвъртата, строена на това място) е създадена по дизайн на Кристофър Рен. Построена е в периода 1675 – 1710 г. като предишната църква била унищожена в големия пожар в Лондон.

В тази катедрала са се провели наистина важни служби – погребенията на Лорд Нелсън, на Дюка на Уелингтън и сър Уинстън Чърчил, празненствата за юбилеите на кралица Виктория, служби, свързани с края на Първата и Втората световна война и др.

На органа в катедралата веднъж е свирил Менделсон. Криптата на Сейнт. Пол е най-голямата в Западна Европа и което е по-необичайно, е копие на етажа на катедралата. В нея се намират гробниците на Лорд Нелсън, Дюка на Уелингтън и  Кристофър Рен.

Използвайте мултимедийните тъчскрийн екрани или се включете в обиколка с екскурзовод, за да научите всичко за впечатляващия й интериор. Ако сте в добра форма, качете се до Залата на шепота, за да проверите невероятната й акустика, а след това още нагоре до купола на катедралата, откъдето ще видите Лондон като на длан.

Кралският театър Друри Лейн в Лондон

Кралският театър Друри Лейн (Royal Theatre Drury Lane) се намира в Ковънт Гардън, Лондон. Главният вход гледа към улица Катрин, а задният – към Друри Лейн. Театърът датира от 1663 г., като е бил събарян и строен четири пъти, което го прави и най-стария театър в града.

През първите два века на съществуването си може да се каже, че този театър е водещ и е един от най-важните в англоговорящия свят. Първата сграда на Друри Лейн била построена през 1663 г. от Томас Килигрю. Името му по това време  било „Кралския театър на улица Бриджис“.

След пожар през 1672 г. на същото място бил построен „Кралския театър на Друри Лейн“. Негов дизайнер бил Кристофър Рен и той бил официално открит през 1674 г. През 120-годишното му съществуване в него били хора като Коли Кибър, Дейвид Гарик и Ричард Бринсли Шеридън.

През 1791 г. било взето решение театърът да се събори и на негово място да се построи по-голям. През 1794 г. вратите на театъра отново били отворени. След 15 години театърът отново е опожарен през 1809 г.

Днешният „Друри Лейн“ е отворен през 1812 г. В него са играли доста актьори като Шекспировия Едмънд Кийн, детето актриса Клара Фишър, комедиантът Дан Лено и комедийната трупа Монти Пайтън. Днес „Друри Лейн“ е притежание на композитора Андрю Лойд Уебър, заради тук което се поставят и много музикални пиеси. 

Паркът на регента (Риджънтс парк) в Лондон

Паркът на регента / Риджънтс парк (Regent's Park) е един от кралските паркове, които да посетите в Лондон. Намира се в северната част на централен Лондон.

Паркът има външен и вътрешен път, подобни на пръстени, наречени външен и вътрешен кръг.

Вътрешният кръг обгражда грижливо поддържаните градини на кралица Мери. Между тези два кръга паркът е само за пешеходци. Общата площ на Риджънтс парк е около 1800 декара, като в него има интересни сгради и забавления като езеро с чапли, места за плаване с лодки, спортни площадки и детски игрища.

В северната част на парка се намира зоологическата градина на Лондон и центърът на зоологическото дружество. Има и няколко обществени градини с интересни растения. В градините на кралица Мери е разположен и летен театър. В парка се намира и централната джамия на Лондон.

Музей на восъчните фигури Мадам Тюсо в Лондон

Мадам Тюсо (Madame Tussauds) е музей на восъчните фигури, основан от восъчния скулптор Мари Тюсо. Този музей има клонове в няколко известни града, включително и в Лондон.

Моминското име на Мари Тюсо е Анна Мария Грошолц. Тя е родена през 1761 г. в Страсбург, Франция. Майка й била домоуправител при Д-р Филип Къртиус, който бил физик и правел восъчни модели. Именно той научил малката Анна Мария на това изкуство. Първата си восъчна фигура тя направила през 1777 г., и тя била на Волтер. Други известни фигури, направени от нея, са тези на Жан-Жак Русо и Бенджамин Франклин. По време на Френската революция тя направила фигури на много от жертвите.

След смъртта на Д-р Къртиус, тя наследила доста негови фигури и започнала да пътува и да показва восъчните произведения. През 1795 г. се омъжва за Франсоа Тюсо. Тогава дава име на шоуто си - Мадам Тюсо. През 1802 г. се премества в Лондон и отново пътува из страната да показва восъчните фигури. Когато се установява на улица Бейкър в Лондон, през 1835 г. отваря така познатия на всички музей на восъчните фигури – Мадам Тюсо. 

В лондонския музей ще видите над 300 фигури на известни личности, 4D филм с героите на Марвел, а накрая можете да преживеете Лондон чрез интерактивна обиколка с такси. 

Вижте тук още оферти за екскурзии до Лондон!

>
14 декември 2009 г.

Тагове

кралски дворци

Забележителности наоколо

Избрани оферти