Начало / Статии / Статии - Великобритания

Лионес - мистерии в историята

Автор

/

 

Знаете ли, че Атлантида не е единствената земя, легендарно потънала под морското равнище? Според преданията между английското графство Корнуол и островите Сили, на 45 км югозападно от бреговете на Великобритания, е имало кралство, което се е наричало Лионес и е било погълнато от огромни морски вълни, защото обитателите му са станали прекалено грешни.

Редица средновековни пътешественици и летописци  разказват за това място, а в миналото рибари са вадили при отлив останки от врати и прозорци. Според някои изследователи родното място на корнуелския рицар Тристан и ирландската принцеса Изолда от прочутия трагичен епос е именно Лионес, или Леноа, както е известно в историята.

При отлив и днес в морето между Корнуол и островите Сили се показват скали. И макар през последните около 5000 години множество крайбрежни части от Западен Корнуол и от островите Сили са се озовали под морското равнище, океанографите не смятат, че през последните 3000 години е имало толкова съществено покачване на морското ниво (в случая става въпрос за около четири метра). Съществувало ли е наистина кралство Лионес, къде се е намирало и каква е била съдбата му?

В стила на Индиана Джоунс, британският археолог Брайън Хотън е обиколил света, за да достигне до дълбините на някои от най-големите загадки в историята. В книгата си „Мистерии в историята” той представя археологически находки, исторически сведения и загадки, засягащи 35 древни народи, места и предмети от целия свят. Книгата на Хотън отвежда читателя на незабравимо пътешествие – от 8000-годишния каменен кръг в Набта Плая до чудото на Индия – Тадж Махал; от мистериозната Нюпортска кула на Роуд Айланд до импозантния древен укрепен столичен град на Велико Зимбабве.

Виж актуалните оферти за пътуване в Лондон!

Виж още:

Екскурзия в Брюксел

Екскурзия в Амстердам

Екскурзия в Париж

 

 

>
07 декември 2011 г.

Тагове

изгубени градове

мистерии

Забележителности наоколо

Избрани оферти