Начало / Статии / Статии - Великобритания

Най – интересните исторически места във Великобритания

Автор

/

Едно от най – големите богатства на британците е изобилието на исторически къщи, имения, градини, църкви и древни руини. Дългата и разнообразна история на Великобритания е причината за това. В тази статия ще ви покажем най – посещаваните исторически места в страната за да ви улесним когато пътувате измежду историческите бисери на британците.

 Фонтаните на абатството и кралските водни градини Стъдли, Северен Йоркшир.

Подобно на индийският Тадж Махал, пирамидите в Гиза в Египет, така и Фонтаните на абатството и кралските водни градини Стъдли (Fountains Abbey and Studley Royal Water Garden) са изключително наследство, разположено на площ от 8000 декара. Те включват забележителни паркове (включително и средновековния парк на елените, където има над 500 елена от различни породи) и най – големите руини на абатство в страната. Фонтаните на абатството и кралските водни градини Стъдли са включени в списъка на ЮНЕСКО поради XVIII – вековния си пейзаж, XII – вековното абатство (основано е от бенедиктински монаси през 1132 г.), залата с фонтаните Елизабет и викторианската църква Св.Мария.

Градината Сторхед, Уилтшир

Сторхед (Stourhead Garden) помещава световно известна градина от XVIII век, която е първата по рода си. Името й идва от семейство Стортън, които живеели в имението около 700 години до 1717г. когато го продават. Оригиналната къща е съборена и на нейно място се построява нова. През следващите 200 години притежателите на резиденцията събират различни произведения на изкуството и антики, които можете да видите и до днес. Изграждат различни храмове и декорации за градината за да демонстрират богатството си. Когато отидете там не пропускайте кулата на крал Алфред, откъдето се открива изключителна гледка.

Полесдън Лейси, Съри

Полесдън Лейси (Polesden Lacey) е регентска къща, която може да се похвали с богат едуардски интериор, интересна колекция картини на стари майстори и спиращи дъха гледки. Това е мястото където крал Джорж VI и кралица Елизабет прекарали своя меден месец през 1923г. В тази къща в края на XVIII век е живял и драматурга Ричард Шеридан. Посещайки Полесдън Лейси задължително минете да видите красивите розови градини, невероятните поляни и горски пътечки.

Дворец Уейкхърст, Западен Съсекс

Ако си падате по ботанически градини, то вашето място е дворецът Уейкхърст (Wakehurst Palace) в Западен Съсекс. Той е притежание на известните градини Кю. Тук се извършва изследователска дейност, свързана с растенията, тъй като има над билион различни запазени семена. В дворецът се намира и най – голямата коледна елха в света – 35 м. За украсяването й са необходими около 1 800 лампички. Тук е сниман и филма на Кенет Брана от 2006 г. - „Както ви се харесва“.

Хълм Св.Михайл, Корнуел

Легенди, митове и история са преплетени около името на хълмът Св. Михаил (St. Michael's Mount). Разказва се за великан на име Корморан, който отишъл да живее на хълма като по – късно бил последван от монаси, поклонници, армии и флотилии. През 495 г. Св. Архангел Михаил се явил пред един рибар и му казал, че в периода 1262 г. и 1263 г. там ще се случат четири чудеса. По време на войните на розите пък островът бил под обсада цели шест месеца. После през 1588 г. на острова бил запален първият сигнален огън, който предупреждавал за наближаването на испанската армада.  В периодът 1642 – 1646 г. хълмът Св. Михаил бил свидетел на кървавите престрелки между роялистите и армията на Оливър Кромуел.

Чартуел, Кент

Чартуел (Chartwell) е фамилната къща на един от най – известните министър – председатели – Сър Уилям Чърчил. Той закупил този парцел заради гледките на гористата местност, които се откривали от Кент до Съсекс. Стаите и градините са запазени точно такива, каквито са били по времето когато Чърчил е живеел в имението. Там можете да разгледате неговите картини, карти, книги, почести, медали и негови лични бележки.

Градина Боднан, Уелс

Изумителната градина Боднан (Bodnant Garden) е терасовидна. От нея се открива невероятна гледка към планините Сноудония, тъй като е разположена над долината на река Конуи. В градината има растения от целия свят като по – голямата част от тях са от Китай, Северна Америка, Европа и Япония. За да посетите тази градина обаче ще се наложи да платите определена сума.

Замък Бодиам, Източен Съсекс

Замъкът Бодиам (Bodiam Castle) датира от средновековието и е известен със своите битки, укрепления и рова пълен с вода, който се намира около него. Замъкът е построен през 1385г. от Сър Едуард Далингридж с разрешението на Ричард II. Построен е за да предпазва от нахлуването на французите по време на 100 – годишната война. Феновете на филма „Монти Пайтън и светия граал“ може да разпознаят Бодиам като блатния замък.

Замък Корф, Дорсет

Замъкът Корф (Corfe Castle) е един от най – старите и най – запленяващите замъци в Англия. Има над 1 000 – годишна история. Там е извършено убийство на крал Едуард Мъченика, имало е кралски гонения. Когато управлявал крал Джон, замъкът Корф е бил под обсада по време на английската гражданска война. През 1646г. той бил разрушен при обсадата на парламентаристите. Смята се, че къщите на селото Корф са направени от камъните на замъка.

Вижте актуални оферти за екскурзии до Великобритания!
 

>
14 януари 2010 г.

Тагове

абатства

градини

Забележителности наоколо

Избрани оферти