Начало / Статии / Статии - Великобритания

6 сгради с нестандартна архитектура

Автор

/

Сградата на тайните разузнавателни служби, Лондон, Великобритания

На покрива на сградата на тайните разузнавателни служби в Лондон Джеймс Бонд определено може да скрие доста лесно. Конструкцията на цялата сграда е повече от раздвижена и странна. Някой хора дори я смятат за грозна.

Откриването на щабът на разузнаването се осъществило през 1995г., но самото му проектиране било тежка и изтощителна процедура. Британският архитект Тери Фарел, който бил натоварен с построяването на сградата, буквално му се налагало да маха и слага прозорци и да добавя ров към зданието. Всичко това произтекло от множеството изисквания на правителството. В крайна сметка се получава странна и назъбена сграда, която от друга страна е обезопасена и наблюдавана 24ч., 7 дни в седмицата.

Библиотека Харолд Вашингтон, Чикаго, САЩ

Библиотеката Харолд Вашингтон в Чикаго е плетеница от стомана, тухли, гранит и стъкло. В нея ще видите толкова много творчество, че може да ви дойде и в повече. В зданието има много нестандартни решения като например за тези за прозорците, а покрива е повече от впечатляващ и нестандартен.

Сградата на библиотеката Харолд Вашингтон е открита през 1991г., а дизайна и осъществяването на проекта бил възложен на архитектурната фирма Хамънд, Бийби и Бабка.

Сградата Фенг Юан, Шенянг, Китай

Няма как да бъдат пропуснати безумните творения на Китай. Именно едно от тях е сградата  Фенг Юан в Шенянг. Визията и определено е необичайна. Смята се, че идеята на тайванския архитект Лий, който проектирал и Тайпе 101, е искал да претвори старинните китайски монети в някой архитектурен обект.

Открита през 2001г., сградата Фенг Юан е символ на преплитането на миналото и настоящето е едно. Точно такива невероятни творения могат да покажат колко креативни могат да бъдат хората.

Сградата на Лонгабергер, Нюарк, САЩ

Сградата на Лонгабергер е впечатляваща, именно защото е различна и уникална. Зданието тежи 9 тона и представлява голяма дървена кошница. Малко напомня кошничката на малката Червена шапчица.

Самата сграда е олицетворение на бизнеса, който извършва фирмата, а именно тя е доставчик на ръчно изработени кошници. Мечтата на основателя на фирмата била да построи здание, по подобие на любимата му кошница. Ето, че понякога мечтите се сбъдват.

Кръглите къщи на Хертогенбош, Холандия

Кръглите къщи на Хертогенбош в Холандия са били експеримент на правителството. Приличат на странни балони с извънземни прозорчета, които често напомнят на хората за Алиса в страната на чудесата.

Тяхната история започва през 1970г. Тогава немското правителство субсидира експериментален проект за построяване на жилища. Именно тогава се създава селище от около 50 – тина кръгли къщи. Проектирането и построяването на къщурките е спечелено от архитекта Dries Kreijkamp.

Националната библиотека на Минск, Беларус

Националната библиотека на Минск представлява странна съвкупност от 18 квадрата и 8 триъгълника, претворени чрез стомана, бетон и стъкло. За да може да впечатлява още повече зданието е снабдено със светлини, с които да може да „блести“ с нощта. Националната библиотека напомня малко за диамант, което подхожда на подобна сграда, тъй като тя е истинско богатство.

Архитектите Михаил Виноградов и Виктор Крамаренко са творците на това архитектурно произведение. Самото здание било открито официално за широката публика през 2006г., а събитието по отварянето й се превърнало в нарастваща еуфория.

Виж актуалните оферти за пътуване до Лондон!

 

>
26 март 2010 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти