Начало / Статии / Статии - Великобритания

Кратък пътеводител на площад Трафалгар в Лондон

Автор

/

Площад Трафалгар е една от емблемите на Лондон, през която преминават почти всички туристи. Известен с Колоната на Нелсън, армията си от гълъби и ролята си на място за протестни акции, той заслужава да го видите с очите си и да научите всички невероятни факти от историята му.

Кратка история на площад Трафалгар

Снимка: iStock by Getty Images

Площадът е важно и централно място в Лондон още преди да добие сегашния си вид, като през вековете е служел за начална точка за измерване на разстоянията от Лондон.

Дълго време площад Трафалгар е бил затворен двор, в който са се намирали кралските конюшни. След като крал Джордж Четвърти нарежда конюшните да се преместят в Бъкингамския дворец, мястото е разчистено и превърнато в площад.

Откъде идва името на площад Трафалгар

Площадът е кръстен в чест на победата при нос Трафалгар (Испания), която Великобритания печели в морска битка срещу Франция и Испания по време на Наполеоновите войни. Битката се състои на 21 октомври 1805 г. и има за цел да разчисти морския път към Англия, за да може Наполеоновите войски да нападнат Острова.

Името на испанския нос пък е от арабски произход - "Траф-ал-гар" приблизително се превежда като Носа на пещерата.

Какво ще видите на площад Трафалгар

Снимка: iStock by Getty Images

На площад Трафалгар се издига над 50-метровата Колона на Нелсън, издигната в чест на загиналия по време на Битката при Трафалгар адмирал Нелсън. В основата на колоната има четири златни лъва.

На площада има още статуи, посветени на видни пълководци и събития, но може би най-интересен е така нареченият Четвърти пиедестал. Първоначално той е предвиден за статуя на крал Уилям Четвърти, но заради недостиг на средства остава празен. В следващите 150 години съдбата на пиедестала е обект на дебати. От 1998 г. се ползва като място за временни изложби на съвременно изкуство.

Сградата на Националната галерия в Лондон гледа към площад Трафалгар, както и посолствата на Канада и Южна Африка.

Двата фонтана на площада са построени през 1841 г., за да намалят усещането за жега, създавано от напечения асфалт през лятото.

Гълъбите на площад Трафалгар

Преди години гълъбите са една от големите атракции на площад Трафалгар и туристите с удоволствие ги хранят и позират с тях. Има дори продавачи на храна на за гълъби.

С годините обаче броят им значително се увеличава и в пиковите периоди надвишава 35 000. Гълъбите започват да създават проблеми - изпражненията им увреждат статуите, а големият им брой е смятан за рисков за разпространение на зарази.

За да се справят с проблема, местните власти най-напред забраняват продажбата на храна за гълъби на площада, а след това включват в арсенала си и грабливи птици.

Любопитни случки на площад Трафалгар

Снимка: iStock by Getty Images

През годините площадът се е превръщал в място за демонстрации, простести и акции на зевзеци. От края на 70-те години на миналия век редица хора са се качвали на Колоната на Нелсън като форма на протест. Сред тях са активисти на екологичната организация “Грийнпийс” и протестиращи срещу апартейда в Южна Африка. През 1989 г. популярният телевизионен водещ Гари Уилмот се покатерва на върха на колоната, където остава известно време, за да пие чай и да хапне сандвичи.

През 2015 г. “Дисни” плаща 24 000 паунда, за да освети колоната така, че да наподобява светлинен меч, като част от рекламната кампания на “Междузвездни войни: Епизод VII - Силата се пробужда”.

При строителни работи в края на 50-те години на миналия век в южния край на площада са открити останки от последния междуледников период (затоплянето между два ледникови периода). Учените откриват останки от пещерни лъвове, носорози, хипопотами и слонове.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Лондон!

 

>
08 април 2021 г.

Тагове

любопитно

площади

стари градове

забележителности

Забележителности наоколо

Избрани оферти