Ботевград

За града

Оферти

Статии

Ботевград / Botevgrad

Ботевград (Botevgrad)се намира в Западна България, разположена е в едноименната и живописна котловина. Първите исторически сведения за селища в района на Ботевград са от I-III век. Следи от римляни и траки говорят за древното минало в което и до сега не е напълно разгадано. През средните векове възниква селище с име Зелин, което се намира на 3 км. южно от настоящия град. В близост се намира крепостта Урвич, в която е запазен единствения средновековен български надпис, посветен на последната битка на цар Иван Шишман. В Община Ботевград има две хижи - хижа Рудината и хижа Койдановец. Разстояние: София - Ботевград - 65 км., Пловдив - Ботевград - 197 км., Варна - Ботевград - 390 км.

Транспорт

Автогара Ботевград
Ботевград е свръзан със страната единствено чрез автобусни превози. Гарата се намира в центъра на града. Тя е единствена за град Ботевград и от нея тръгват и пристигат различни автобуси до големи и малки градове в България. Основни дестинации са: Ботевград - София, Ботевград - Враца, Ботевград - Правец, Ботевград - Плевен и други. Градът е свързан и със следните други градове чрез автобусен транспорт. Своге, Червен бряг, Мездра, Козлодуй и т.н.
Адрес: ул. Витоша 1
Телефон за връзка: 0723/ 66820

С кола
Ботевград се намира близо до автомагистрала "Хемус" от София за Варна. Градът се намира на около 60 километра от столицата, на 310 километра от Бургас, на 115 километра от Пловдив и на около 300 километра от Русе.

Таксиметрови услуги
- Престиж Такси - телефон за връзка: 0723/ 66666
- Кръстьо Ерменков ЕТ - адрес: жк. Саранск 1, вх. 2 ет. В; телефон за връзка: 088 96 09 110
- Вихрогон - Георги Георгиев ЕТ - адрес: жк. В. Левски 48; телефон за връзка: 089 79 84 435
 

Забележителности

Исторически музей Ботевград
За първи път е октрита музейна сбирка в Ботевград през 1937 година. Тя е била към местната гимназия. 15 години по-късно в основан самостоятелен държавен музей. В музея се съхраняват над 15 000 експоната: оръдия на труда, прибори, битова и строителна керамика, мраморна плоча с образа на Тракийския конник, както снимки и документи, които отразяват миналото на Ботевград и околността.
Адрес: пл. Саранск №1, 2140, Ботевград

Уебсайт: www.museumbot.bg


Часовниковата кула
Часовниковата кула в Ботевград  е силмвол на града. Тя е включена в Списъка на 100-те национални туристически обекта. Изградена е през далечната 1866 година от майстор Вуно Марков. Издига се на височина 30 метра и всъщност е най-високата часовникова кула в цялата страна. Интересни са бароковите елементи и стенописити, които са по корнизите. Архитектът на кулата не е известен. И днес тя работи, но часовниковият механизъм е подновен.

Село Скравена
Село Скравена се намира в Община Ботевград на около 5 километра от град Ботевград. В селото се намира паметникът-костница на Ботевите четници. Той е включен в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 82-ро място. В костницата са запазени черепите на десет Ботеви четници, които са били от групата на Георги Апостолов. Други забележителности в селото са: "Манастир Свети Николай (Скравена)" и Манастир Свето Преображение. Те също са част от Списъка на 100-те национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Читалище "Христо Ботев"
Читалището е основано през далечната 1884 година. В него се четат чужди списание (немски, френски, руски), също така се изграят пиеси на Друмев, Островски, Вазов и други. Към читалище "Христо Ботев" е открит и народен театър. Това се случва през трийсетте години на 20 век.

Забележителности около Ботевград

Избрани оферти