Коста Брава

За града

Оферти

Статии

Коста Брава / Kosta_Brava

Коста Брава (Costa Brava) е крайбрежен район в провинцията Жирона в Североизточна Каталуния. Коста Брава се простира от Бланес, на 60 км от Барселона, до френската граница.

Името му идва от испански - "costa" означава бряг, а "brava "– скалист или див. Докато голяма част от крайбрежието на Коста Брава е ориентирано основно към туристите, друга част е запазила традициите си и се е превърнала в „скрит бисер“ за посетителите, които искат нещо повече от слънце, пясък и сангрия.

Малки градчета като Кадакес (близо до френската граница, в подножието на Пиренеите) привличат личности като Салвадор Дали (един от най-посещаваните и важни музеи в Каталуния е музеят на Дали във Фигерес). По крайбрежието между Росес и Тоса де Мар има много възхитителни малки градчета, на които можете да се насладите.

Уебсайтове за Коста Брава: www.discovergirona.net, www.costabravaspain.info

Работно време: Почти всички учреждания - църкви, банки, ресторанти, магазини, музеи - затварят за обедна сиеста. Тя варира по продължителност и точно начало, но обикновено е най-малко два часа. Общо работното време през лятото е между 9:30 и 13:30 часа и между 16:30 и 20:00 часа. Някои големи търговски вериги и определени магазини може и да са отворени, но са по-скоро изключения.

Валута: Можете да осребрите пътнически чекове в банките и обменните бюра. С кредитна карта можете да платите сметката си в хотелите и ресторантите от среден и по-висок ранг. Почти във всяко градче има АТМ устройства.

Транспорт

Летище

Основното летище в региона е това в Жирона (летищен код GRO). Оттам за около 25 минути с директен автобус можете да стигнете до град Жирона. Цената на двупосочен билет е 3,90 евро. Оттам много лесно ще стигнете и до останалите градчета в Коста Брава. От летището в Жирона има и директни автобуси до Барселона. Двупосочен билет е 21 евро.

Уебсайт: http://www.barcelona-girona-airport.com/

Автобус

Между градчетата в Коста Брава има отлични автобусни връзки на ниски цени. 

Уебсайт на автобусна компания "Сагалес": http://www.sagales.com

Кола под наем

Ако не искате да се спирате само в един от градовете в Коста Брава, най-добре ще е да наемете кола.

Заведения

Като типичен средиземноморски регион Коста Брава предлага отлично приготвена прясна морска храна. Прясно уловената риба може да е пържена или семпло приготвена на скара само със сол, за да изпъкне вкусът й. Не пропускайте и местните специалитети с миди и скариди.

Край бреговете на Коста Брава има общо над 2500 ресторанта. Можете да хапнете в придобилите международна слава ресторанти "Can Roca", "El Bulli" и "Can Fabes". Заслужава си обаче да отделите време и внимание и на старите местни заведения, където може да откриете неочаквани комбинации на продукти и вкусове.

Коста Брава е известна и с отличните си барове и кръчми. Привечер се насладете на морския бриз с бира или вино в крайбрежен бар.

В Коста Брава се намира прочутият винен регион Емпорта, състоящ се от 41 лозя. Непременно опитайте местното вино и се разходете в района на лозята.

Забележителности

Кадакес

Може би Кадакес е най-известен с това, че в него се е намирало първото студио на Салвадор Дали и е бил един от любимите градове на сюррелиста. Намиращ се в северната част на Коста Брава, Испания, Кадакес е достатъчно отдалечен от Барселона, за да има малко население, и с достатъчно запазена природа и романтични пейзажи, за да привлича чуждестранни туристи.

Бланес

Градът ще ви очарова със скалистите си заливчета, чудесния си средиземноморски климат и двете си ботанически градини. Старият град приютява редица добре запазени сгради и паметници като църквата "Санта Мария", готическия фонтан и замъка "Сан Хуан".

Фигерес

Фигерес е последният голям град преди границата с Франция. Плажове, впечатляващ Стар град и запазена каталунска култура - това ви очаква в градчето.

Фигерес някога е играл важна роля в испанската история - в църквата "Сан Педро" в градчето през 1701 г. крал Филип V се оженва за Мария Луиза Савойска.

Тоса де Мар

Тоса де Мар е едно от най-старите селища в Коста Брава. Старият град датира от XII-XIV век, като там и до днес се издигат няколко цилиндрични кули. Тоса де Мар не е просто дестинация за плаж - още от 30-те години на XX  век градчето се превръща в културен и артистичен център. Там ще откриете от всичко по малко - борови гори, които започват почти от брега, остри скали и спокойни плажове с кристално чиста вода.

 

 

 

 

Събития

Февруари

Карнавалът в Плая де Аро

Провежда се в края на февруари и се характеризира с цветни паради по централните улици на Плая де Аро, тържества и музика. Над 70 групи с повече от 2000 участници ежегодно вземат участие във фестивала.

Програма на фестивала има на уебсайта на град Плая де Аро: http://www.platjadaro.com/

Април

Танцът на смъртта в четвъртък от Страстната седмица във Вержес

В четвъртък вечерта през Страстната седмица в град Вержес актьори в костюми започват да пресъздават сцени от последните дни на Христос. След полунощ представлението става все по-мрачно и десетки хора, маскирани като скелети, съпровождат Христос до кръста. В ръцете си държат символични предмети като коси, часовници без стрелки и пепел.

Mай

Жирона - време за цветя

От 1955 г. в Жирона се провежда цветният панаир "Жирона - време за цветя".

Уебсайт: http://www.gironatempsdeflors.net/cat/index.php 

 

Вино и кава в Плая де Аро

В края на май в Плая де Аро няколко дни и нощи са посветени на представянето и дегустирането на едни от най-добрите вина в цял свят, допълнени със специалитети от сирене и студено месо и джаз музика на открито. Кава е вид испанско пенливо вино.

Уебсайт: http://www.platjadaro.com/

Юни

Фестивал на изобилието в Бланес

На 7 юни ежегодно пред библиотеката в Бланес се провежда Фестивалът на изобилието с акцент върху културата и гастрономията.

Уебсайт: www.visitblanes.com (следете новините)

 

Нощта на Сан Хуан в Плая де Аро

23 юни е нощта на Сан Хуан, в която небето над Плая де Аро се озарява от фойерверки, а след падането на нощта се донася Пламъкът на Каниго - традиция, свързана с езика и културата в Каталуния.

Уебсайт: http://www.platjadaro.com/

Юли

Фестивалът "Кастел де Пералада"

От края на юли до началото на август в замъка в малкото градче Пералада се провежда фестивалът "Кастел де Пералада", който включва концерти на популярни певци, концерти на симфонични хорове, опера, мюзикъли, танцови представления, джаз, поп, камерна музика с участието на местни и чуждестранни изпълнители.

Уебсайт: http://www.festivalperalada.com/

 

Фестивалът в Тороеля де Монгри

За три седмици през август малкото градче Тороеля де Монгри се превръща в сцена за класически инструментални и вокални изпълнения. От 1999 г. част от фестивала е и Пазарът на световната кухня, където можете да опитате кухня от всички региони на Испания, различни краища на Европа, Южна Америка и Африка.

Уебсайт: http://en.festivaldetorroella.com/

 

Санта Ана в Бланес

От 21 до 27 юли ежегодно празникът на Света Ана се отбелязва с фойерверки и улични тържества в град Бланес.

Уебсайт: www.visitblanes.com (следете новините)

Октомври

Средновековен фестивал в Ператалада

Първият уикенд на октомври ежегодно пренася жителите и гостите на град Ператалада в Средновековието. Времето ви връща назад с народни танци, музика и занаятчии по улиците.

Декември

С наближаването на коледните празници улиците на градовете в Коста Брава се осветяват празнично и на централните площади се изграждат ясли и библейски сцени.

Забележителности около Коста Брава

Избрани оферти