Анталия

За града

Оферти

Статии

Анталия / Antaliq

Анталия  (Antalya) е курорт на Турската ривиера, един от най-важните центрове в региона и рай за туристите. Градът е заобиколен от високи планини и средиземноморското крайбрежие. Районът е изпълнен с множество археологически и исторически обекти, които предлагат чудесни възможности за туризъм от всякакъв вид.

Туризмът е основно перо в икономиката на Анталия и региона. Международното лeтище на курортния град е една от портите на Турция за развитие на международния туризъм.

По брега на Анталия има безброй плажове, които да задоволят и най-големите изисквания. Тук ще намерите множество висококатегорийни хотели и ресторанти. Тези, които искат да разнообразят традиционната почивка на плажа, могат да се отдадат на културен туризъм  с екскурзии до останките от античните градове и другите красиви места в района.

Градът е основан през І в. сл.Хр. от цар Атал II, който кръщава града на себе си - Аталия. През ХІV в. мароканският пътешественик Ибн Батута, пише, че Анталия е най-красивият град, който някога бихте могли да видите. В днешно време посетителите на Анталия лесно могат да разберат защо. Селището е главният град на източното крайбрежие на Средиземно море, разположен в равнина с високи и покрити със сняг планини. Тези, които искат нещо повече към ваканцията си, а именно да се потопят в историята на Анталия, няма да останат разочаровани.

Днес курортът е смесица между модерен метрополис и старомодно малко градче. В Калейчи (Kalei?i, старият квартал на Анталия), туристите могат да усетят истинската Анталия. Това е оазис с малки джамии и реставрирани дървени османски къщички. Пристанището на Анталия е прекрасно място за почивка и отмора, можете да се наслаждавате на прекрасната гледка и лодките в някое от множеството уютни кафенета и барове.

В пещерата Карайн (Karain), която се намира на север от града, можете да видите останки от най-старото селище в Турция.

Важна информация:

Валута: Турска лира, цените в повечето случаи се изписват и в евро заради туристите

Работно време на магазини и учреждения: Обикновено банките да отворени между 08.30 и 12.00 часа. В туристическите райони на града са отворени и от 13.30 до 17.00 часа. Има много банкомати. С някои малки изключения, работното време на магазините е понеделник до събота от 09.30 – 13.00 часа и 14.00 – 19.00 часа.

Спешен телефон: 112

Туристически информационни центрове в Анталия:

Два са основните туристически офиси в Анталия, откъдето можете да получите повече информация. Първият се намира на летището в Анталия, няма начин да го пропуснете, след като пристигнете. Вторият туристически информационен център е в Калейчи (Kalei?i, стария град на Анталия)

Поща

Турските пощи може да познаете по символа „PTT”. Централната поща на турски се нарича „Merkez Postanesi”. Има пощенски и офис в квартал Селеклер (Selekler).

Телефонни кодове

Телефонен код на Турция: +90

Телефонен код на Анталия: 0242

Електричество

220V

Транспорт

Летище

Международно летище Анталия се намира на 10 км източно от града и обслужва както редовни, така и чартърни полети. Такси до центъра на Анталия ще ви струва около 12-16 евро през деня и малко повече през нощта. Тарифите на такситата до по-далечни градове са фиксирани и ги има на табло на летището. Има автобуси от летището до центъра на Анталия (номер 600 до автогарата на Анталия и номер 800 до квартал Лара в Анталия) от 08.00 до 01.00 часа, а от града до летището от 04.00 до 22.00 часа. Цената на билета е около 5 евро. Пътуването от летището отнема около 15 минути, в зависимост от трафика.

Уебсайт: www.aytport.com

Обществен транспорт

Най-лесния начин да се предвижвате из града е да използвате „долмуш” (dolmus,  маршрутка). Има и редовни автобуси, но те са доста по-скъпи и спират само на определените за целта места. Междуградските автобуси тръгват от автогарата (Отогар, Otogar).

Таксита

Такситата са жълти и имат лесно забележима табела. Имат апарати, като тарифата от 00.00 до 06.00 часа може да е с 50% по-скъпа от дневната.
 

Заведения

Хранене

Турската кухня е смесица от обикновена храна, византийски лукс и пресни сурови съставки, затова неслучайно се смята за една от най-добрите в света. Като за начало на вечеря се сервират ракия и мезета. След това винаги има кебап или кюфтета. Най-популярната супа е телешко шкембе чорба. Морската храна също е доста разпространена.

Кафенета

Турците обичат градинските кафенета, където пият чай или кафе, прекарват време заедно и просто си почиват. Турските сладкиши са подсладени с доста мед. Чаят се прави от мента, ябълки и други билки.

Барове и нощен живот

Лесно може да намерите нощни клубове с кючекини и други забавления, особено в луксозните хотели. В повечето случаи са добре дошли и хора, които не са отседнали в хотела. Много от баровете в Анталия са и дискотеки. През активния сезон често купонът продължава чак до сутринта. Баровете в по-големите хотели са добро начало на вечерта.

Шопинг

Турция има традиции в производството на килими и гоблени. Цената им се определя от плътността на плетката – колкото по-плътна, толкова по-скъпа. Постелките от коприна са по-скъпи от памучните. Избягвайте обществените магазини или хората, които продават на туристи, обикновено те предлагат ниско качество на нереално високи цени.

В региона Дьосемеалти (Dösemealti), на около 23 км северно от Анталия, се произвеждат най-различни килими.

Магазините на скъпите марки в Анталия са разположени по улица Коняялти (Konyaalti Cad). По- обикновено облекло се продава по улиците Ататюрк (Atatürk Cad) и Исиклар (Isiklar Cad). В стария квартал Калейчи (Kaleiçi) ще намерите сувенири, кожени изделия и килими. Не забравяйте да посетите пазара срещу часовниковата кула. Това е мястото, на което пазаруват местните хора. Тук ще намерите всякакви стоки, дори и злато. Пазарът се намира на улица Ататюрк (Atatürk Cad).
 

Забележителности

Археологически музей

Тук има много какво да видите – добре запазени римски статуи, огромни саркофази, както и останките от театъра в Пергамон. Сред експонатите ще видите и част от челюстна кост, за която се казва, че е на Дядо Коледа (свети Николай). Той е бил роден в Патара (Patara) и е погребан в Демре (Demre). В музея има и интересна колекция от носии и черги. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на музея.

Адрес: Konyaalti Cad Antalya

Уебсайт: www.antalyamuzesi.gov.tr/en

Ивли Минарели (Yivli Minareli)

Минарето е построено по времето на султан Кейкубат през ХІІІ в. и е символа на града. Наблизо има много впечатляваща статуя на Кемал Ататюрк.

Адрес: Kaleiei, Antalya

Каратай Медресе (Karatay Medrese)

Религиозно училище от ХІІІ в., намира се в близост до стария квартал Калейчи. Училището е интересно с необикновената си каменна зидария.

Адрес: Iskele Cad., Kaleiçi, Antalya

Триумфалната арка

Издигната е през 130 г. в чест на посещението на римския император Адриан. Кулата от двете страни на арката, както и части от самата стена се издигат в близост до пристанището на Анталия.

Адрес: Atatürk Cad., Kaleiçi, Antalya

Паркове

Не пропускайте да се насладите на екзотичните цветя в парковете "Ататюрк" (Ataturk Park) и "Караалиолу" (Karaalioglu Park).

Перге (Perge)

Град Перге се намира на около 17 км източно от Анталия и е била дом на хетите около 1500 години пр.Хр., преди да бъде колонизиран от гърците след Троянската война. Тук на много голяма площ можете да видите римски театър, огромен стадион и няколко улици с колони, датиращи от дните, когато апостол Павел спрял тук по време на първата си мисия. Вземете маршрутка (dolmus), за да стигнете до Перге.

Белек (Belek)

Крайбрежен курорт, който се намира по пътя към Ангария. Тук има известно голф игрище. Като добавка към това Белек предлага множество добри хотели и ресторанти. 

Аспендос (Aspendos)

Известният театър, който датира от древни времена и единствен е със запазена сцена, се намира именно в градчето Аспендос, което е на 18 км от Анталия. Театърът има капацитет от 20 000 души и не е разрушен, защото селджукските турци са го използвали като място за живеене. Античният театър се използва и до днес, като всеки посетил остава изненадан от акустиката му. През 20-те години на ХІХ век Кемал Ататюрк решава, че театърът трябва да бъде обновен.

Сиде (Side)

Сиде, между Анталия и Алания, е едно от многото места, където Клеопатра и Марк Антоний са имали среща. Почти на всеки ъгъл се натъквате на древни останки. Театърът тук, който е с капацитет 25 000 души, се намира на равнинно място и е подсигурен с масивни стени. Римската баня до театъра е красив Археологически музей. До там може да вземете местен автобус.

Манавгат (Manavgat)

Град Манавгат се намира на 75 км от Анталия. Водопадите извън Манавгат, източно от Сиде, не са твърде високи или зрелищни, но със сигурност си заслужават да бъдат видени. А в градчето има няколко приятни ресторанта и хубави магазини.

Бешконак (Beskonak)

Националния парк между Анталия и Алания е много красив, има интересни древни останки, както и няколко рибарника за пъстърва. Тук винаги е по-студено отколкото по крайбрежието. Има възможности за практикуване на рафтинг.

Олимп (Olimpos)

На запад от Анталия, в полите на планината Олимп, е разположен древният град Олимп. Днес от него са останали една антична порта към храм, който вероятно е построен от Марк Аврелий, части от мост и римски театър.

Кекова (Kekova)

Остров Кекова е разположен на час път по море от Анталия. Заливите около острова дават възможност за практикуване на ветроходство и плаване с яхти почти през цялата година. По северния бряг на Кекова може да видите част от антични сгради, потопени в морската вода в резултат на земетресение.

Каш (Kas)

Гостоприемството на рибарите в Каш ще ви очарова. Можете да разчитате на тяхната помощ - те ще ви насочат към хубав плаж, подводна пещера или залив. Разходете се из улиците на градчето - можете да намерите произведения от турските народни занаяти и множество други традиционни турски предмети.

Плажове в Анталия и около Анталия

Най-добрият начин да стигате до плажовете е да използвате маршрутките (dolmus). Повечето плажове са пригодени за деца и семейства. На някои от тях има възможност за водни спортове като сърфинг и водни ски.

Анталия (Antalya)

Плаж Лара (Lara) на 10 км източно от града е добър плитък пясъчен плаж. Каменният плаж Коняалти (Konyaalti) е малко по-близо на запад от Анталия. От пристанището в града има екскурзии с лодки до водопадите Дюден (Düden) и плажа Лара (Lara).

Сиде (Side)

И от двете страни на самия град има широки пясъчни плажове. На изток ще намерите комплексите Sorgun, Kizilagaç и Titreyen Göl - плаж със Син европейски флаг. На него има и хотели и барове. На запад със своите кафета и барове са Kumköy и Colakli.

Кемер (Kemer)

В Кемер има два плажа - Moonlight Beach от едната страна на пристанището и общественият плаж  – от другата. Други добри плажове има на север от града – в Göynük, Beldibi и Kiziltepe, или на юг в Camyuva и Tekirova. От пристанището има лодки до различните плажове, но може да стигнете и с маршрутките.

Събития

Анталия е домакин на множество международни кино и музикални фестивали. Програмата на турския курорт е изпълнена със събития, особено през активния летен сезон. Ако искате да планирате добре почивката си посетете сайта www.antalyafestivals.org, на който ще намерите информация за всичко случващо се в популярния турски курорт.

И все пак, ето някои идеи как да разнообразите програмата си:

Antalya International Film Festival – най-големият турски филмов фестивал, провежда се през последната седмица на септември. 

Международен фестивал на народната музика и танци – провежда се през последната седмица  на август.

Международен оперен и балетен фестивал Аспендос (Aspendos International Opera and Ballet Festival) -  провежда се през юни и юли в град Аспендос, близо до Анталия. Това е най-популярното събитие в района през годината. Хора от цял свят идват, за да участват и да се насладят на невероятния спектакъл.

Фестивал на цветята – провежда се през май

Antalya Piano Festival – провежда се през октомври

Забележителности около Анталия

Избрани оферти