Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Атина

Летище

Международното летище на Атина се намира в Спата, на около 30 км от гръцката столица. За да се придвижите от летището до центъра на града и обратно, имате няколко възможности. 

Денонощни експресни автобуси пристигат на нивото за отлитащи и тръгват от нивото за пристигащи. Има четири възможни автобусни линии от/до летището заедно с времето за съответното еднопосочно пътуване: номер Х93 до автобусна станция Кифисос (65 мин.); номер Х95 до площад „Синтагма” (70 мин.); номер Х96 до пристанище Пирея (90 мин.); номер Х97 до метростанция „Елинико” (100 мин.). 

Можете да се качите на метро - линия 3 (Егалео – Дукисис Плакентиас - Летище), която свързва летището с центъра на града. Влакчетата минават на всеки 30 мин. през цялата седмица, между  6:30 и 23:30 ч. Пътуването от летището до станция „Синтагма” в центъра отнема 40 мин. Закупеният от летището билет важи за всички видове обществен транспорт в течение на 90 мин., тъй че се възползвайте. Билетът от/до летището не може да се ползва за други видове градски транспорт. На връщане се качете на която и да е метро линия до станция „Дукисис Плакентиас”, откъдето можете да вземете влакче за летището. 

Крайградският влак Proastiakos свързва летището с пристанището Пирея и централната жп гара на Атина. Влакът се движи на всеки час между 6:09 и 22:09 часа.

Такситата от летището до центъра имат фиксирани цени - 38 евро на дневна и 54 евро на нощна тарифа. 

Уебсайт: www.aia.gr

Градски транспорт

Един от най-евтините превози в Атина, трамвайната линия, свързва центъра с южната част на града и плажната ивица. Обхваща три линии: първа и втора тръгват от площад „Синтагма” и съответно стигат до „Стадиона на мира и приятелството” и предградието Вула, докато третата тръгва от Вула и минава през крайбрежието. Работното време е между 5:00 и полунощ. Има и четири денонощни автобусни линии. 

Метрото е един от най-удобните начини да се придвижвате из Атина. Има няколко трансферни станции.

Уебсайт: www.athenstransport.com/english (информация за градския транспорт) и telematics.oasa.gr (разписание на автобусите).

За да достигнете пристанище Пирея, откъдето се отплава към егейските острови, биха ви свършили работа линия 1 на метрото, както и автобусите 040 – от „Синтагма”; 500, който върви само нощем със сходен маршрут на линия 1; Х96, който е експресен и денонощен и върви от летището до Пирея.

Такси

Не е необичайно таксито, в което се возите, да качи и други туристи по пътя, пътуващи във вашата посока. Качвайте се само на таксита с работещ таксиметров апарат.

Забележителности около Атина
Свързани Пътеписи за Атина
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
от 1020 лв.
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
4 нощувки
Автобус
Древна Елада
от 540 лв.
Древна Елада
5 нощувки
Автобус
Древна Елада
от 540 лв.
Древна Елада
5 нощувки
Автобус
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
от 1020 лв.
КРУИЗ 5 ГРЪЦКИ О-ВА И КУШАДАСЪ 2020
4 нощувки
Автобус