Харманли

За града

Оферти

Статии

Харманли / Harmanli
Харманли (Harmanli) е административен център на едноименната община и град в Югоизточна България. Населението на града е 22 786 жители (по данни от 2009г.), а надморската му височина е 60м. Разположен е в подножието на планината Хухла, а през него минава Харманлийската река, известна още като Олу дере. Символ на Харманли е чешмата – Извора на Белоногата, до която се намира и статуята на Гергана. Легендата за героичната постъпка на младата Гергана е обезсмъртена от Петко Славейков в неговата творба - „Изворът на Белоногата“. Част от творбата е написана върху самата чешма. Друга забележителност в града е мраморния мост наречен още „гърбавия мост“. Той е построен през 1585г. от турски везир, а посвещението върху него гласи „Светът е мост, по който минава и краля и сиромаха“. На брегът на Харманлийската река се намират и останките от странноприемница в арабски стил. Интерес представлява и църквата „Св. Иван Рилски“. В община Харманли можете да видите и няколко природни забележителности като водопадите в районите Кюмюрлука и Куру дере, пещерите Каракольовата къща и Хайдушката дупка. Там се намира и защитената област – Дефилето.

Транспорт

Атобусен транспорт
Град Харманли се свързва с околните селища и по-големите градове в страната посредством автобусен транспорт. Има редовни автобуси в следните посоки: София, Свиленград, Стара Загора, Пловдив, Капитан Андреево, Тополовград, Любимец, Димитровград, Ивайловград, Симеоновград и др.
Повече информация за автобусния транспорт свързан с град Харманли и Разсписание на автобусите: http://harmanli-bg.com/old//content/view/26/44/
Телефон за връзка автогара Харманли: 037/385 189 ‎

Железопътен транспорт
През град Харманли преминава само една еднопосочна железопътна линия, която е част от главната ж.п. линия “Калотина-София-Пловдив-Свиленград”. Участъкът е с дължина от 23 км.
За повече информация: http://harmanli-bg.com/old//content/view/16/32/
Website БДЖ: www.bdz.bg

С кола
През град Харманли минават двата трансконтинентални пътя: 1) от Западна Европа през София към Истанбул (София - Пловдив - Харманли - Свиленград и Истанбул (Е-80 или І-8)), 2) от Северна Европа през Русе - Хасково - Харманли и Средиземноморието. Градът се намира на 33 километра от Хасково в посока Изток.

Заведения

Летен ресторант Градината
Адрес: ул. Бенковски 46

Ресторант Приказките
Адрес: в местността Дефилето

Снек бар Ралица
Адрес: в местността Старите лози

Кафе-аперитив Тенис кортове
Адрес: в парк Димана Денева

Ресторант Турист
адрес: Кооперативен пазар 10

Шопинг

Град Харманли е доста добре развит в селското стопанство, производството на мебели, маслодобивът и месопреработката.

Забележителности

Храмът "Св. Анастасий"
Построен е през далечната 1835 година. През 1931 година е построена нова масивна камбанария на мястото на старата. Олтарът е храма е паметник на културата.

Гърбавият мост
Гърбавият мост е построен през XVI век. Намира се над река Харманлийска. Мостът някога е свързвал двата й бряга. Той е паметник на културата.

Язовир "Кюмюрлука"
Язовирът е с много добре изградена туристическа база.
Адрес: по пътя за Маджарово, на 4 км. от гр. Харманли

Комплексът Изворът на белоногата
В комплекса се намира Герганината чешма. Смята се, че е  построена през 1585 година. Комплексът се намира на няколко километра от град Харманли.
 

Събития

- Трифон Зарезан на връх Трифончето -  подрязват се лозите, яде се курбан и се пие вино.
- Панаирът - ежегодно - първата или втората седмица на октомври.
- Конкурс „Поети с китара“
- Празник на град Харманли - 2 май.
- Мото-събор, организиран от МК "Чакалите" - Харманли - в местността „Казала“ - през лятото

Забележителности около Харманли

Избрани оферти