Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Транспорт - Кайро

Летище

Международно летище Кайро е на 25 км североизточно от центъра на града. Има два терминала. Терминал 2 е новият и обслужва повечето международни полети, докато Терминал 1 – старият, е за Египетските авиолинии и обслужва както вътрешни полети, така и някои международни. Има официални големи таксита, наричани лимузини, които взимат фиксирана такса от 46 египетски паунда за пътуването от летището до центъра на града.

Обикновено такси за същото пътуване би трябвало да ви вземе 35 египетски паунда, но ще има здраво пазарене, така че може би официалните таксита са по-добър вариант. Има два градски автобуса и минибус, които се движат до летището. Автобус 356 е голям бял рейс с климатик и е определен за обслужване на летището. Движи се до центъра на града. Спира на Абдел Монием Риад (Abdel Moniem Riad) зад Египетския музей. Билетът за него струва 2 египетски паунда, като за всяка чанта се добавя по 1 паунд. Местният автобус №400 (25 пиастри)  също се движи до центъра на града, както и минибус №27 (50 пиастри). Спирката на автобусите е в далечния край на паркинга на летището.

Уебсайт: www.cairo-airport.com

Обществен транспорт

Местните автобуси са като на карнавално шествие. Рядко спират напълно, за да слязат хората или да се качат. Има и минибусове, които се движат по маршрута на големите рейсове с тази разлика, че спират, за да качват и свалят хората. Мъжете и жените пътуват отделно в градския транспорт. Ако пътувате извън града, изберете климатизиран автобус, особено за дълги разстояния. Цената на билета е между 50 пиластри и 2 паунда. Автобусите рядко имат табели със спирките, затова най-добре попитайте вътре или шофора. Дори да не говорите арабски, достатъчно е да кажете отчетливо мястото, за което пътувате, и да се усмихнете.

Метрото се движи приблизително от 6:00 до 24:00 часа, цената на билета е 1 египетски паунд. В средата на композицията обикновено има два вагона за жени.

Таксита

Такситата в Кайро не са скъпи и чрез тях повечето туристи обикалят града. Много е важно да уговорите цената преди да се качите, както и да се пазарите за нея. Любим начин да си прекарват времето за таксиметровите шофьори в града, е да се възползват от наивни туристи.

Речен транспорт

По Нил можете да се разходите с някоя от обществените лодки, които обикновено са пренаселени и струват около 2 египетски паунда. Можете да наемете и частна лодка (фелука), като е задължително да договорите цената предварително (около 50 паунда за час без значение от броя на пътниците е в рамките на нормалното). Най-добре платете след като слезете, за да сте сигурни, че сте получили това, за което сте платили.

Забележителности около Кайро
Свързани Пътеписи за Кайро