Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Кайро

Пирамидите в Гиза от дълго време са най-посещаваната атракция около Кайро, но с богатата религиозна история на града, може да сте сигурни, че има още много неща за посещение.

Пирамидите в Гиза

В покрайнините на Кайро, тези пирамиди са душата на оцеляването на Седемте чудеса на света. В по-големите пирамиди се допускат само по 300 души дневно. 150 билета се пускат за продажба към 08:00 часа, а останалите към 13:00.

Адрес: Западният край на Кайро, на 10 км от центъра на града. Удобно е да използвате метрото до станция "Гиза", като след това се прехвърлите на автобус. Билет: 60 египетски паунда, плаща се допълнително, ако искате да снимате.

Музей на Слънчевите лодки (при пирамидите в Гиза)

Изложени са барките – лодки, които са били използвани за прекарване мумиите на починалите през Нил към храма гробница.

Адрес: На южната страна на Голямата пирамида

Египетският музей

В този музей са показани повече от 12 000 артефакта от всеки период на египетската история. Билет: 60 египетски паунда.

Адрес: Площад Tahrir

Уебсайт: www.egyptianmuseum.com

Кулата на Кайро

Това е другият символ на града след пирамидите. 360-градусовата панорамна гледка от върха й е най-ясна късно сутрин или рано следобед.

Адрес: Sharia Hadayek al-Zuhreya, на остров Гезира. Вход: 20 египетски паунда. Отворена е от 8:00 до 24:00 часа.

Цитаделата

Серията от джамии и дворци, използвани от египетските управници в продължение на над 700 години, образува съвкупност, която предлага великолепна гледка. Вход: 50 паунда.

Адрес: Sharia Salah Salem, Al-Qalaa

Музей на ислямското изкуство

Този голям музей съдържа една от най-добрите колекции на ислямско изкуство в света. Вход: 50 паунда. 

Адрес: Bab El Khalk Square

Коптският Кайро

Тази част е най-старата в Кайро и е била дом на египетските християни. Много интересно място за разглеждане, което съпоставя християнския свят и ислямската култура. Вход: 50 паунда.

Адрес: Южната част на западния бряг на Нил

Коптският музей

Датиращ от 1908 г. този музей е дом на коптическо изкуство от гръко-римския период до ислямската ера.

Адрес: Sharia Mar Giris

Новият камилски пазар

На 30 км от Кайро може да видите една дива гледка. Судански търговци идват заради продажбата на камили в една сякаш карнавална атмосфера. Това място не се намира лесно, така че по-добре си организирайте транспорт през туристическа агенция или хотела.

Пазарът „Хан Ел Халили“ - най-големият пазар на открито в Африка

„Хан ел Халили“ в сърцето на Кайро е един от най-големите базари в света – разпрострял се на всички страни, объркващ, затворен град-в-града, за първи път изграден като кервансарай през 1382 г. Тук може да се намери почти всичко. Минибазари в рамките на базара са се специализирали в артикули като килими, злато, платове, парфюми и козметика (където миниатюрни гърненца с прах за почерняне на клепачите а ла Клеопатра са приготвяни от изгорени, натрошени костилки на маслини).

Забележителности около Кайро
Свързани Пътеписи за Кайро