Капрун

За града

Оферти

Статии

Капрун / Kaprun

Капрун (Kaprun) е малко алпийско селце в окръга Цел ам Зее в провинцията Залцбург в подножието на глетчера Кицщайнхорн. Намира се на 786м надморска височина, а населението е около 3 000 жители (по последни данни от 2005г.). През лятото на езерото може да се практикува ветроходство, а през зимата се използва за кърлинг и подобни спортове. Интересна е сградата на електроцентралата. Основите й са поставени по време на Втората Световна Война и е завършена в края на войната.

Капрун е едновременно зимен и летен курорт, но е най-известен със ски съоръженията си. Определено това е градче за скиорите и като цяло за любителите на зимните спортове. Тук няма да намерите световно известни атракции или прочути заведения, но пък може да изкарате една страхотна ски ваканция. Капрун се намира  между долините Капрун и Salzach.         


Центърът за Туристическа информация е в сърцето на градчето. Отворен е от понеделник до петък между 09:00 и 18:00 часа, в събота от 09:00 до обяд, а в неделя от 14:00 до 16:00. Може да се свържете с офиса на тел. 06547/8643.
 

Транспорт

Транспорт
Най-близката жп гара до града е в Zell am See, на осем километра северно от селището. От гарата до града има около 14 автобуса на ден и пътуването не е много – 15 минутно изкачване в планината. Бележка: не бъркайте курорта Капрун с много по откъснатото  ски селце Kaprun Heidnische Kirche, на юг, за да стигнете до което, се изисква допълнително прекачване.                    

Заведения

Заведения                 


Ресторант Winklhof се намира на Winklhofweg 13, 5710 Kaprun. Повече информация може да намерите на www.winklhofkaprun.com, или да отправите запитва не на info@winklhofkaprun.com.                    

Ресторант da Jagawirt – ул. Kesselfallstraße 36. За контакт: www.daJagawirt.at, info@jagawirt.at.                 

Bella Casa е типична италианска пицария. Намира се на ул. Nikolaus-Gassner-Str. 571. За контакт: www.pizzeria-bellacasa.at/, info@pizzeria-bellacasa.at.            


Нощен Живот 
               
В Капрун също има нощен живот, но е относително скромен. Ако ви стане скучно вземете автобуса до Zell am See, където купонът е доста по-голям. Партита в Капрун има най-вече петък и събота, а през останалите дни може да релаксирате с книга или питие пред камината. Заведенията и баровете на почти всички хижи и хотели приемат и външни гости.            

    
Едно от най-известните заведения в града е кафето Morokutti на ул. Nikolaus-Gassner-Strasse 572. Отваря в 09:30 и роботи до 23:00 часа, но през април и юни е затворено във вторниците. (тел. 06547/8424)                        


Café Baum Bar се намира на около километър и половина от центъра на Капрун, но е достатъчно далеч от всички хотели и шумната клиентела не притеснява никой. Това е най-голямото и пълно заведение за аперитиви в града. И все пак една част от него е отделена да предлагат пици, шницели, паста, салати и сандвичи. Като цяло Baum Bar е най-известен като дискотека, която работи всеки ден без пропуск, както през лятото, така и през зимата, от 21:00 до към 03:00 през нощта. Работното време на кухнята зависи от клиентелата, но обикновено е до към полунощ. Ръководството на заведението много предвидливо е пуснало микробуси между центъра и Baum, които вървят на равни интервали. Много от туристите обаче предпочитат да си направят вечерна или среднощна разходка. Наистина не е много кратка, но е приятна. Интересен факт е, че сградата на Baum Bar е построена като добавка към местна ферма за добитък през трийсетте години, а след това е превърната в заведение. Цените не са скъпи, но трябва да знаете, че след 21:00 часа бирата поскъпва. За дискотеката обикновено няма вход, но когато има изпълнения на живо, ще трябва а платите, за да влезете.                


Може да потанцувате и в Nindl Café на ул. Nikolaus-Gassner-Strasse 380. През зимата има фолклорни представления с музика на живо и на запис. Може да се обадите на тел. 06547/8259, за да разберете, какво събитие ще има по време на вашия престой. Отворено е ежедневно от 11:00 до 01:00 часа през зимата и от 17:00 до 01:00 – през лятото. Nindl Café обаче е затворено две седмици през юни и септември. Предлагат салати, пици, хамбургери и т.н., а цените не са скъпи.                            
 

Забележителности

Забележителности              
Планината Kitzsteinhorn                           
Градчето е в долината Капрун. Тук може да се насладите на масивните язовири и околните планини. Интересно ще е да посетите Kitzsteinhorn на 2,931 метра надморска височина. Изкачването до там обаче може да се окаже сложно. Включва автобуси, различни видове въжени линии, но накрая определено си заслужава. Ако не знаете точния път, задължително попитайте да ви го начертаят в туристическия офис и то на подробна карта на региона. Служителите в офиса говорят английски и ще ви покажат най-добрите маршрути, както и ще ви дадат актуална информация за разписания и цени на всички видове транспортни и други услуги. Също така от особена важност е да проверите и прогнозата за времето, която също е на разположение в офиса. Например след октомври може да няма турове до долината на езерата. Посещението на Kitzsteinhorn обаче е на разположение и в летните и в зимните дни.                    
    За да стигнете до Kitzsteinhorn може да ползвате въжения лифт и след това да се прекачите на langweidbahn (седалков лифт) или железопътната линия на глетчера – подземен въжен влак, до ресторант Alpincenter на 2,446 метра височина. В ресторанта може да обядвате и да се насладите на зашеметяващите гледки или да продължите с другия въжен лифт, който поема на запад и стига близо до върха на Kitzsteinhorn.     
    Близо до върха ще намерите 305 метровия Панорамен тунел (тел. 06547/86210), издълбан през планината, от който се разкрива невероятна гледка към Национален парк Hohe Tauern. В ясни дни ще може да видите Grossglockner – най-високия връх в Австрия (3,764 метра). Също така, за да разберете какво означава заведение с гледка, може да вечеряте в ресторант Aussichtsrestaurant. Ако пък искате да пипнете сняг през лятото, вземете късия лифт до глетчера.                     
Най-добре е да си купите дневен билет, разбира се за отиване и връщане, който важи за и за влакчето и за лифта. Струва около 35€ за възрастни и 17€ за деца под 15 години. Работят от 08:00 до 16:00 часа.                   

Язовирите                        
Хората посещават Долината Капрун (Kapruner Tal) през лятото и заради язовирите. Построени на нива, те първоначално са били част от плана „Маршал” на САЩ.  Експерти от целия свят идват тук, за а изучават тази конструкция, която е истинско чудо в света на инженерството.           
    Посетете и водноелектрическата централа Turbinenhaus, в съоръжението Tauernkraftwerke. Тунелите, шахтите и турбините за повечето посетители са интересна промяна от обичайния туризъм. Ще можете да усетите величината на проекта в малкия музей, където се пазят чертежи снимки и други експонати.
Ако искате да разгледате региона и да разберете как язовирните стени издържат 19те млрд. галона алпийска вода, за около 20€ може да се включите в тур с гид, който включва разходка покрай язовирите и стените, както и транспорт. Изкачването до трите язовира - Limsbergsperre, Moosersperre и Drossensperre, се осъществява с автобус и след това с лифт. В зависимост от метеорологичните условия, може да посетите езерата между 08:00 и 16:00 всеки ден от средата на май до средата на октомври.  (www.tauerntouristik.at/de/index.php)                     

Замъкът Burg Kaprun е най-подходящото място да се запознаете с част от историята на Капрун. Намира се на ул. Nikolaus Gassner Str.38. (www.burg-kaprun.at/, muehle@kaprun.at).              


Музеят Капрун
е логичното продължение на историческата обиколка. Адрес: ул. Parkstrasse 7 b. (www.kaprunmuseum.at, kaprunmuseum@kaprun.at).                  


Дефилето Зигмунд Тун
е истинско чудо на природата, което не трябва да пропускате. Снимки и информация може да намерите на kaprunmuseum@kaprun.at.                        


Авто-музей Vötter също е изключително интересна забележителност. Любителите на ретро автомобилите ще бъдат наистина удовлетворени.  Ул. Schloßstraße 32, www.oldtimer-museum.at/,  info@oldtimer-museum.at.  

Забележителности около Капрун

Избрани оферти