Начало / Статии / Статии - Австрия

Залцбург – тиха нощ, коледни пазари и романтика

Автор

/

С наближаването на зимните празници Залцбург се превръща в истинска коледна приказка. Историческата атмосфера на сгушения в сняг град е очарователен фон за коледните пазари, традиционните пасторални сцени и тържествена музика. Преди близо две столетия край Залцбург е създадена и за първи път изпълнена песента „Тиха нощ, свята нощ”. Това се е случило през 1818 г. в църквата „Свети Никола” в град Оберндорф (на около 17 км от Залцбург).

Предколеден Залцбург

Коледните пазари в града отварят врати още в средата на ноември, като най-старият е основан през далечния петнадесети век. Уханието на печени ябълки, кестени и бадеми, джинджифилови сладкиши и ароматно вино изпълва въздуха, щандовете са претрупани с украшения и подаръци, а хорове и духови оркестри изпълняват празнична музика. Най-големият коледен пазар се намира на площада пред катедралата в центъра на Залцбург, но някои от по-малките са истинска находка – като тези пред замъка Мирабел и в Залцбургския бароков музей, както и благотворителният пазар Щерн.

Докато се разхождате из града, ще срещнете и някои страховити, шумни създания – това са Крампус и Перхтен. Крампус е рошавият, страшен дух, който съпровожда Свети Никола, като обикновено се движи на групи около 5 и 6 декември. Перхтен е див езически дух, който се среща в големи групи в навечерието на Свети Никола (6 декември), зимното слънцестоене (22 декември) и Епифания (6 януари). Вдигането на врява от тези създания има за цел да „сплаши” зимата.

За да се сгреете в алпийския студ през този сезон, не пропускайте да покарате кънки на пързалката на открито на площад „Моцарт”. Освен това всяка сутрин от средата на ноември до началото на март потегля специален автобус от Залцбург за ски курорта Флахау (на около 70 км от Залцбург), който разполага с над 800 км склонове за спускане.
Ако сте ценители на изкуството, из града и в катедралите можете да видите изящни изработки на рождественски сцени, някои от които са създадени преди няколко столетия. Фасадата на замъка Хелбрун пък се превръща във внушителен коледен календар, върху който се отброяват оставащите до празника дни.

Декември е и времето на фестивалите в Залцбург. Фестивалът „Диалози” ("Winterfest") включва комбинация от музика, литература, визуални изкуства и кино. По време на зимния фест (Winterfest) можете да наблюдавате театрално изкуство, циркови и акробатични номера (www.winterfest.at), а фестивалът „Делириум” (“Delirium”) включва симфоничен оркестър, тиролски хор и актьорски разкази.

Краят на годината и на коледните тържества се отбелязва с три дни концерти на открито и закрито, кулинарни фестивали и внушителни фойерверки, които осветяват покривите на Залцбург в новогодишната нощ.

Къде: Залцбург - вижте повече информация.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Залцбург!

Виж още:

Екскурзия във Виена

Екскурзия в Будапеща

Екскурзия в Прага

>
07 ноември 2011 г.

Тагове

зимен туризъм

коледа

коледни базари

Забележителности наоколо

Избрани оферти