Начало / Статии / Статии - Германия

Дворецът Херенхимзее – баварското копие на Версай

Автор

/

В езерото Химзее (най-голямото в Бавария и третото по големина в Германия) са се разположили три острова. На единия от тях пък се е разположило парченце от Франция – или поне напомняне за нея.

Замъкът Херенхимзее, намиращ се на едноименния остров, е поръчан от германския крал Лудвиг II след преустройване на съществуващия преди това тук манастир. Въпросният Лудвиг II бил огромен почитател на френския си колега Луи Четиринадесети и заръчал на архитектите си замъкът му да бъде изпълнен като зала на славата на Краля Слънце. За нещастие, когато Лудвиг умрял през 1886 г., замъкът бил все още под формата на строеж.

Сред най-впечатляващите части на днес наричания Нов дворец са кралското стълбище, кралската спалня и огромната огледална зала.

В замъка има и музейна експозиция, посветена на Лудвиг II.

Особено внимание било обърнато и на кралските градини, които също трябвало да бъдат точно копие на версайските и символ на кралското могъщество и великолепие. Макар идеята на Лудвиг II да не е била да копира едно към едно, през цялото време, докато човек се разхожда из замъка и градините на Херенхимзее, не го напуска усещането, че вече е бил тук.

На остров Херенхимзее има и още една впечатляваща сграда – Старият дворец или августинския манастир.

Изграден е в стил барок и разполага идилични градини с рози.

Островът и замъкът се намират на около 60 км източно от Мюнхен

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Мюнхен!

>
11 юли 2014 г.

Тагове

градини

замъци

идеи за уикенд

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти