Начало / Статии / Статии - Германия

Град Бургхаузен и най-дългият замък в света

Автор

/

Когато се говори за Бавария, обикновено акцентът пада върху Октоберфест, Байерн Mюнхен, автомобили и като цяло всичко в и около Мюнхен. Като столица на провинцията, Мюнхен е в центъра на вниманието и някак си оставаме с впечатлението, че той е единственото интересно място в най-голямата германска област. В следващите редове ще ви разкажа за един по-малко известен баварски град – Бургхаузен.

Бургхаузен е разположен на западния бряг на река Залцах, която практически се явява граница между Германия и Австрия. С население под 20 000 души Бургхаузен далеч не е най-големият град в околността, но това, което го отличава от останалите, е неговата архитектура, разположение и разбира се замъкът. Най-дългият замък в света според Книгата с рекордите на Гинес е именно този в Бургхаузен. Дължината на целия комплекс достига до внушителните 1051 метра.

Ако очаквате разкошен кралски дворец с внушителна архитектура от типа на Версай или Бъкингам, ще останете разочаровани.

Замъкът в Бургхаузен не блести с нищо особено и не е бил дом на крале, но неговият чар се крие в запазените сгради, в които и в момента живеят хора. Всичко в замъка е напълно функциониращо до последната вратичка и портичка. Автентичният вид на комплекса е запазил в себе духа на Късното средновековие. Целият комплекс е бил построен на няколко етапа, като началото е поставено през 12-и век и оттогава няколко пъти се е разширявал и изгарял, докато накрая не е заел целия хълм над града.

Но стига толкова скучни факти. За да усетите красотата на замъка, трябва да го посетите, когато той е домакин на местния фестивал по случай даден католически празник или пък, когато се превръща в театрална сцена.

Аз имах късмета да изгубя себе си там по време на една постановка на Шекспир, на която станах случаен свидетел. През лятото в замъка по традиция се изнасят представления от различни театрални трупи от цял свят. И повярвайте ми, на това място приказките оживяват!

Просто си представете обстановката – седите на двора, обградени от каменни стени, каменни кули, в далечината проехтява звънът на църковните камбани, звездите трептят над вас, подухва топъл летен вятър. Пред очите ви се играе пиеса по Шекспир, декорът почти липсва, просто защото не е необходим. Актьорите ви пренасят в други времена и на друго място. Вече не е 21-ви век, вие сте част от действието, вие го наблюдавате от първо лице, вие сте в замъка, вие сте полъхът на нощта, вие сте съществена част от сюжета. Изведнъж всичко се променя, хората пляскат, станали са на крака. И вие ставате. Озъртате се. Не разбирате кога са минали два часа. Отново сте себе си, но ви се иска магията да продължи вечно.

Ами ако завали дъжд? Тогава цялото действие се пренася в една голяма зала, пригодена за подобни събития, но запечатала миналите времена в себе си. Усещате студените стени, през малките прозорци не се вижда почти нищо, само решетки. Но това няма значение. И без това навън е тъмно, а в залата пламтят запалени фенери. Всичко се случва току пред вас, можете да докоснете актьорите. Ако не го направите, те ще ви докоснат. По много начини.

Преди да посветите вечерта си на замъка, може да разгледате стария град, който е разположен между стените му и реката Залцах. След това обиколете езерото, което е от другата страна на замъка. Може да поплувате, да покарате колело около него, да се разходите в парка или да хапнете. За феновете на бирата горещо препоръчвам Schönrammer – местна бира с много разновидности.

Други интересни места в околията са Пасау и езерото Кимзее, което местните наричат „Баварското море“. А и още нещо, Залцбург е на само 60 километра.

>
23 март 2018 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти