Транспорт - Любляна

Летище

Летище Йоже Пучник (Joze Pucnik), познато и като летище Бърник (Brnik), се намира на 27 км северно от Любляна. Там може да ползвате обичайните услуги като паркинг, обменно бюро, банкомати, поща, информационно обслужване, заведения на самообслужване, безмитни магазини и т.н. От аерогарата може да вземете редовните обществени автобуси за около 5,50 евро или да ползвате микробусите, които също отиват до града.

Такси до центъра при включен апарат излиза около 30-40 евро.  

Ето някои таксиметрови компании, които взимат по-евтино - Tima Ekspres (www.taxitimaekspres.com) – предлага таксита за около 20 евро; Ljubljana Transfer (www.ljubljanatransfer.net) – предлага съвместен превоз до града, както и трансфери до известни ски и спа курорти в Словения, като цените започват от 10 евро.

Уебсайт на летището: www.lju-airport.si

Влак

Жп гарата и автогарата в Любляна са една до друга и се намират на площад Trg Osvobodilne Fronte – („Trg” на словенски означава площад). Разположени са съвсем близo до повечето хотели и забележителности. До жп гарата има център за туристическа информация, обменно. Градът е центърът на жп превозите в страната, така че оттук може да отидете навсякъде из страната с влак. Дори най-отдалечените точки са на не повече от три часа. Също така оттук има влакове и за много други европейски дестинации. 

Обществен транспорт

Тамошната автобусна система се нарича LРP (www.lpp.si). Оперират 22 линии, като автобусите са чисти и се движат на често. Повечето се движат от 05:00 до 22:30 часа, а в неделя тръгват от 06:00. Нощни автобуси са №1, 2, 3, 5, 6 и 11. Събота и неделя не се движат линии 22, 24, 28 и 29. В неделя не се движат линии 7L, 8, 18, 20, 21, 27.

За да ползвате автобусите, ще ви трябва карта „Urbana”, която може да си вземете от  “Urbanomat” – машина с монети, будките на LPP, центровете за туристическа информация или от продавачите на вестници. Картата струва 2 евро и трябва да бъде заредена със сума от 1 до 50 евро. Цената за едно пътуване е 0,80 евро, като може да се прекачвате неограничен брой пъти в рамките на 90 минути. Повечето линии се движат на около 15 минути. 

Такси

Компаниите Taxi Laguna (тел. 080 11 17), Taxi Metro (тел. 080 11 90) и Intertours Taxi (тел. 031 311 311) са известни като най-евтините. Посочените номера са безплатни. Всъщност всички номера в Словения, които започват с 080 са безплатни, така че може да ползвате дори телефонна кабина, за да си поръчате. Все пак внимавайте, защото не всички таксита са на една и съща цена. Когато си поръчате по телефона, излиза по-евтино, но ако си хванете такси от улицата, само за няколко преки може да ви вземат 25 евро или повече. Ако наистина не бързате, поръчвайте си такси по телефона!

Пеша

Центърът на Любляна е достатъчно малък, за да го обиколите пеша. На жп гарата или в туристическите центрове може да си вземете безплатна карта на града. Ще ви бъде лесно да се ориентирате по нея, защото всички улици са ясно и добре обозначени.

Колела

Колела под наем може да намерите в Туристическия информационен център зад Централния пазар, както и в някои хотели в района. Цените са около евро за два часа или 5 евро за целия ден, като обикновено трябва да върнете велосипеда между 19:00 и 21:00 часа – в зависимост от сезона. 

Забележителности около Любляна
Екскурзия до Словения за 1 май
от 399 лв.
Екскурзия до Словения за 1 май
3 нощувки
Автобус
Словения - Природа и култура 2020г.
от 390 лв.
Словения - Природа и култура 2020г.
3 нощувки
Автобус
Словения - Природа и култура 2020г.
от 390 лв.
Словения - Природа и култура 2020г.
3 нощувки
Автобус
Екскурзия до Словения за 1 май
от 399 лв.
Екскурзия до Словения за 1 май
3 нощувки
Автобус