Начало / Статии / Статии - Русия

Топ 12 най-удивителни приключения с влак

Автор

/

Откакто свят светува (или по-скоро откакто влакът е измислен през 19 век) пътешествията по влаковите релси са обвити с една омагьосваща ретро романтика, на която всеки пътешественик трябва да се отдаде поне веднъж в живота си. Представяме ви нашият Топ 12 на най-живописните железопътни маршрути по света.

„Истърн енд Ориентъл експрес“ - бавно пътешествие с влак

С темпо, също толкова бавно и спокойно, колкото животът в местните села кампонг, луксозният „Истърн енд Ориентъл Експрес“ пътува от Сингапур, Градът на лъва, нагоре към Малайския полуостров през исторически каучукови плантации по целия път до Банкок, тайландския неистов Град на ангелите, след което потегля обратно. След като пропътувате 1900 км за 40 часа, пак ще ви се иска да останете и да повторите цялото романтично и твърде кратко преживяване в обратна посока – дори и само за да поддържате илюзията, че сте във филма Шанхай експрес и Марлене Дитрих се готви да влезе в купето.

Из канадските Скалисти планини с влак

Канада поддържа жизнеспособна традиция на железопътните превози от завършването през 1885 г. на простиращата се от бряг до бряг Канадска тихоокеанска железопътна линия; инженерно чудо и „акт на безумно безразсъдство“, тя обединява страната и спасява изолираната Британска Колумбия от превръщането й в американска територия.„Ако не можем да изнесем пейзажа – заявява Уилям Ван Хорни, първият президент на "Канадиън Пасифик Рейлуей“, – то ще внесем туристите“. Железопътната линия през канадските Скалисти планини е шумно рекламирана като един от най-поразителните в света преходи с влак, а поклонниците на влаковете не трябва да издишат, докато не я отметнат в своя списък.

„Венеция Симплон-Ориент експрес“ - влакът на кралете, кралят на влаковете

Първият „Ориент експрес“ тръгва от Париж за Истанбул през 1883 г. за 2700-километрово пътуване през Европа. Спрян през 1977 г., той отново трака по релсите като „Венеция Симплон-Ориент експрес“ и все още е пътешествието на живота. Докато при пътуването с влак все повече се гледа само бързината, тук е шансът да се върнете обратно във времето – в Златната епоха на железниците. До голяма степен чарът на 20-те години на ХХ в. и загадъчността на Агата Кристи все още съществуват, както и вечерите и обслужването с бели ръкавици, толкова безупречно, колкото човек може да се надява от най-знаменития железопътен маршрут в света, своего рода грандхотел на колела.

„Ройъл Скотсман“ - голям хотел на колела

От облечения с карирана фустанела гайдар, който ви поздравява, когато се качвате във възстановения старовремски влак, до великолепните гледки, на които се наслаждавате от облицования с махагон луксозен салон-вагон, няма по-изтънчен начин да разгледате планинската част на Шотландия. Пътувайки през планини и тесни долчинки в романтичната едуардианска елегантност на малко използвани железопътни линии, със спиране по пътя за посещения на великолепни домове и частни замъци, този влак е прочут като един от най-специалните (с ограничен достъп) в света.

Санкт Мориц и Ледниковият експрес - най-знаменитата екскурзия с влак из Алпите

Въпреки космополитната смесица от хора от висшето общество, синьокръвни и филмови звезди със слънчев загар, които спомагат за създаването образа на този знаменит (и да, скъп) курорт като бляскав и моден, Санкт Мориц не е само за най-избрани или снобски, както неговият популярен публичен образ ви кара да очаквате.  „Ледниковият експрес“ е рекламиран като най-бавния експресен влак в света (средно 40 км/ч), но малкият червен локомотив успява да го изтегли през сърцето на Швейцарските Алпи и предлага поглед отблизо към един приковаващ вниманието пейзаж при пътешествието като с влакче на ужасите (наклоните могат да доближават 110 процента).

"Синият влак" - златната епоха на пътуването

Възкресете славните дни на пътешествието с парен влак в лоното на едуардиански лукс, докато пуф-пафкате с „Ровос Рейл“ през централната област на буша и едни от най-великолепните пейзажи на континента. „Синият влак“ потегля за първи път през 1946 г. и тъй като е елегантен, стилен и удобен като оригиналните влакове, пасажерите със сигурност ще оценят новото поколение вагони, въведени в края на ХХ в. Обслужването е като за държавни глави по целия път върху уместно наречения влак „Гордостта на Африка“.Вечерното облекло изглежда уместно за място, където предястия като омари от Кейп се сервират заедно с най-добрите южноафрикански вина.

Транссибирският експрес - романтика по релсите

Най-дългата непрекъсната железопътна линия в света и едно от най-големите пътешествия с влак, Трансибирският експрес изминава почти 9500 км – една трета от обиколката на Земята – и пресича осем часови зони между Москва и Владивосток на Тихоокеанското крайбрежие, зона, затворена за чужденците и за повечето руснаци по съветско време. Едно от наистина героичните инженерни постижения през последните 100 години, мрежата от линии пресича тайга, степ, пустиня и планина. Някога това е било трудно пътешествие с продължителност няколко месеца, но днес може да се наслаждавате на епичното пътуване с влак в луксозна и комфортна обстановка за две седмици в компанията на опитни водачи.

Живописната железопътна линия „Къмбрес енд Толтек“

Връщане към миналото на мрежата от влакове, която в края на ХІХ в. превозва злато, сребро, въглища и дървен материал през южните части на Скалистите планини, обновената „Къмбрис енд Толтек“ днес има отличието да бъде северноамериканската най-дълга, най-висока и вероятно най-тясна парна железница. Влакът прави спирки на планинските височини при водни станции, недостъпни за коли, но най-високата точка – буквално – е пресичането на прохода Къмбрис на височина 3052 м, най-високата точка, достигана от пътнически влак в Съединените щати. Има един открит вагон за тези, които не ги е много еня, че щели да се върнат у дома с малко сажди и пепел след 10-километровото пътешествие.

„Риобамба Експрес“ - пътешествие с влак по булеварда на вулканите

Старият пазарен град Риобамба, четири часа южно от Кито, е сам по себе си заслужаващ една екскурзия, но пътешествието с влак, което започва тук и продължава до Гуаякил или Куенка, учетворява забавлението. Пътуването със старинните ремонтирани влакове е възможност, макар и може би не толкова паметна, колкото автобусите, движещи се по релси, където можете да седнете на покрива, за да се наслаждавате на поразителните гледки на планините, активния вулкан Котопакси и връх Чимборасо.

Медният каньон - спиращо дъха пътуване с влак

В този малко известен, недостъпен регион на Сиера Мадре се намира един от най-големите каньонски комплекси в света, обитаван от едно от най-изолираните племена – индианците тараумара. Затънтен и до голяма степен непроучен, той се вижда най-добре от седалката до прозореца на вагоните със стъклен купол от луксозния „Саут Ориент Лайн“, който пътува по железопътната линия „Чиуауа ал Пасифико“. Може би най-живописното пътуване с влак в Северна Америка, то е 640 км и тринайсет часа в Дивия запад от Чиуауа до Лос Мочис върху тихо-океанския бряг, извиващ се през възвишения, обрасли с борови гори и диви дефилета.

Юнгфрауйох - изумителни гледки с най-високо разположената железница в света

Природните красоти на Швейцария се концентрират в централната област, наречена Бернер Оберланд, а пътуването с влак до Юнгфрауйох е връхната точка на всички високопланински екскурзии. На 3454 м, гарата Юнгфрауйох е била най-високо разположената железопътна станция в света повече от век и, като една от най-популярните екскурзии в Швейцария, тя може често да изглежда като Гранд Сентръл Стейшън в час пик.Елате тук в началото или в края на сезона, за да избегнете неудобствата, причинявани от тълпите, и усладете душата си с едни от най-смайващите планински гледки в света.

Спиращ дъха влак и отпускащ отдих в Аржентина

Изумителните пространства на Салта са изпъстрени с предколумбови руини, занаятчийски села и дълбоки, прошарени с минерали, многоцветни кебрадас (дефилета), издълбани от реки, водещи началото си от покритите със сняг Анди. През тази страхотно ерозирала област край аржентинско-чилийската граница сезонният „Ел Трен а лас Нубес“ (Влак към облаците) прави незабравимо високопланинско и високоадреналинно пътуване, което задължително трябва да влезе в списъка на всички запалени почитатели на влаковете. Петнайсетчасовото пътуване – не е за хора със слаби сърца – то включва сърцераздирателни серии от зиг-заговидни участъци по стръмни наклони и тунели, като пресича десетки железни мостове и виадукти.

>
10 юни 2013 г.

Тагове

екзотика

Класации

лукс

маршрути

пътешествие с влак

пътешествия с влак

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти