Тоса де Мар

За града

Оферти

Статии

Тоса де Мар / Tossa De Mar

Тоса де Мар (Tossa de Mar) е едно от най-старите селища в Коста Брава, Испания. Старият град датира от XII-XIV век, като там и до днес се издигат няколко цилиндрични кули. Тоса де Мар не е просто дестинация за плаж - още от 30-те години на XX  век градчето се превръща в културен и артистичен център. Там ще откриете от всичко по малко - борови гори, които започват почти от брега, остри скали и спокойни плажове с кристално чиста вода.

Важна информация

Население: 6000 души

Туристическа информация: Има два туристически информационни центъра в града - един до автогарата и друг  - до основния плаж. Оттам можете да вземете безплатна карта на града с информация за забележителностите на няколко езика.

тел. 972  - 340 108

Уебсайтове за Тоса де Марwww.tossademar.com, www.infotossa.com, www.tossainfo.eu

Валута: В града има клонове на всички основни испански банки, както и АТМ устройства.

Работно време: Почти всички учреждания - църкви, банки, ресторанти, магазини, музеи - затварят за обедна сиеста. Тя варира по продължителност и точно начало, но обикновено е най-малко два часа. Общо работното време през лятото е между 9:30 и 13:30 часа и между 16:30 и 20:00 часа. Някои големи търговски вериги и определени магазини може и да са отворени, но са по-скоро изключения.

Телефонен код: +34 972

Транспорт

Летище

 
Най-близките летища са в Жирона и Барселона. Оттам можете да вземете директен автобус (Barcelona Bus) за Фигерес.
 
Уебсайт: www.sagales.com 
 
www.barcelonabus.com
 
Автобус
 
От автогарата тръгват автобуси до близките курорти и Барселона. Най-добре си вземете билет и за връщане, тъй като често се образуват големи опашки.
 
Пеша
 
Можете да изминете пеша разстоянието между Тоса де Мар и Лорет де Мар. Пътеката е маркирана с бяла и червена лента. Тръгнете от автогарата по Avinguda del Pelegri и Carrer de la Guardia и следвайте маркировката. Пътеката с наименование GR 92 е с дължина 9,2 км. 

Заведения

Имате избор между ресторанти, предлагащи местна кухня, китайска храна, пица, бърза закуска. В градчето има многобройни барове. Някои от тях предлагат изглед от високо към преминаващите по главната улица хора.

Забележителности

Общинският музей

Музеят представя работи на Марк Шагал и други съвременни художници, както и откритите наблизо римски останки. Работно време: 10:00 - 14:00 и 16:00 - 18:00 (вторник - събота), 10:00 - 14:00 (неделя), понеделник - почивен ден (само зимата). Билет: 3 евро.

Адрес: Pl. Roig i Soler 1 (Vila Vella)

Старият град (Vila Vella)

Характеризира се с добре запазените си крепостни стени. През 1187 г. за защита на крайбрежието е построен замък, чиито останки са съборени, за да се построи фарът.

 

Събития

Празник на петрона на града

Сант Винсенс е покровител на града. Тържествата в негова чест продължават от 22 до 27 януари. Има танци, музика и забавления за деца, както и рибарско състезание.

Кулинарен фестивал

Фестивалът "La Cocina del Mar" се провежда през целия месец април и включва над 100 ресторанта в града, които изготвят специални менюта със средиземноморска кухня.

Денят на рибаря

Първата неделя на юни ежегодно в рамките на два дни се отбелязва Денят на рибаря в Тоса де Мар, на Големия плаж (Es Racó) с много музика и специалитети.

Забележителности около Тоса де Мар

Избрани оферти