Начало / Статии / Статии - Испания

Музеят на Салвадор Дали е разходка из въображението му

Автор

/

През 1960 г. легендарният Салвадор Дали (1904-1989) и кметът на каталунския град Фигерес решават да направят запомнящ се паметник на артиста в родния му град. За целта те избират сградата на разрушения по време на Испанската гражданска война театър – място, където младият Дали е направил някои от първите си изложби.

Строителството на музея на Дали (Dali Theatre-Museum) започва през 1968г. и завършва през 1974 г., а днес почитателите на изкуството му могат да видят един наистина пълен набор от негови произведения в различни културни направления.

Цялата кариера на гениалният испанец може да бъде проследена в произведенията, изложени в музея - от ранните му творби, през сюрреализма до произведения от последните дни на живота му.

Някои от най-впечатляващите картини на Дали са там, като Порт Алжир (1924), Мек автопортрет с пържен бекон (1941), Галарина (1944-1945), Галатеа от сферите (1952) и други.

Освен картини от всички фази на кариерата му, там има негови скулптури, 3D колажи, механични уреди и други неща, изскочили от въображението на твореца. Гвоздей е 3D анаморфична инсталация с мебели по поръчка, която, погледната от определен ъгъл, изглежда като лицето на актрисата Мей Уест.

В музея има и малка колекция на Дали от други автори – от Ел Греко до Марсел Дюшан, а самият артист все още е в сградата - стъклен купол се издига над сцената на стария театър, а тялото на Дали е заровено в гробница под нея.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Фигерес!

 

>
16 април 2015 г.

Тагове

галерии

културен туризъм

музеи

Забележителности наоколо

Избрани оферти