Тревизо

За града

Оферти

Статии

Тревизо / Treviso

Тревизо (Treviso) е очарователен град в Североизточна Италия, само на 30 км от Венеция. Тревизо ще ви очарова със средновековната си част, в която има стотици малки улички, с арките над улиците и каналите на протичащата през града река Силе.

Първите данни за съществуването на града са от около 1500 г. пр. Хр., а през средновековието е бил процъфтяващ град с добри връзки с Венеция.

На мястото, където реките Канян и Силе се вливат в една, се намира мостът Данте, който е изграден в чест на споменаването на Тревизо в "Божествена комедия". Тъй като мостът се е срутвал няколко пъти преди да бъде изграден в днешния си вид, той е известен още като Ponte dell'impossibile - Мостът на невъзможното.

Днес градът е прочут и с това, че от него води началото си светоизвестната марка "United Colors of Benetton". Централата на компанията се намира в центъра на Тревизо.

Важна информация

Население: 82 000 души

Валута: Евро

Интернет страници за Тревизо: www.trevisoinfo.comhttp://www.travelplan.it/treviso_guide.htm

www.initalytoday.com/veneto/trevisowww.comune.treviso.it

Работно време: Църквите, магазините и туристическият център затварят за обедна почивка, обикновено между 12:00 и 15:30 часа (часовете варират).

Спешен телефон: Полиция 113

Карабинери 112

Бърза помощ 118

Пожарна 115

Телефонен код

Телефонен код за Италия: +39

Телефонен код за Тревизо: (0)422 

Аптеки: В Тревизо има няколко аптеки, като те се редуват да поемат дежурства през почивните дни и през нощта. На вратата на всяка има залепена бележка с адреса на дежурната аптека.

 

Транспорт

Летище

Малкото международно летище в Тревизо се използва предимно от нискобюджетни компании, които летят до Лондон, Париж, София и други европейски градове. За да стигнете от летището до жп гарата, трябва да използвате автобус номер 6.

Уебсайт www.trevisoairport.it 

Ако кацнете на международното летище "Марко Поло" във Венеция, вземете влак до гара Mestre-Venezia, откъдето има редовни влакове до Тревизо.

Уебсайт: www.veniceairport.it

Влак

Тревизо се намира по пътя между Венеция и Удине. До Венеция (30 км) се стига за около 30 минути. Билетът струва 3 евро.

Уебсайт: www.trenitalia.com

Градски транспорт 

Ако искате да разгледате само историческия център, спокойно можете да го направите пеша. Автобусните билети струват 1 евро в рамките на града (ако ги купите от шофьора - 2 евро) и 1,50 евро извън него. 

Уебсайт www.actt.it

Автомобил

В центъра на Тревизо има много еднопосочни улици. По-добре паркирайте в покрайнините и се придвижвайте пеша.

Заведения

Не пропускайте местни специалитети с червена цикория (radicchio rosso) като ризото ал радикио. Сопа коада (sopa coada) е супа с месо от гълъб. Опитайте и местните сирена, сред които са стракино (Stracchino), казатела (Casatella), пушена рикота, бастардо дел грапа (Bastardo del Grappa) и "пияното" сирене, което зрее в джибри.

Седнете да хапнете в някоя от многобройните остерия (osteria) или тратория (trattoria) - разновидности на малък ресторант с традиционни ястия.

Местните хора харесват коктейла шприц (spritz) от леко просеко и кампари или аперол. Сред местните вина на всяка маса присъства просеко от Конелиано-Валдобиадене (Prossecco di Conegliano-Valdobbiadene). Опитайте и рабозо (Raboso), Torchiato di Fregona, Colli di Conegliano.

Шопинг

В историческия център на града, затворен за автомобили, ще откриете много магазини за дрехи, книжарници, магазини за бижута. Най-оживените търговски части са по пешеходната улица Corso del Popolo, площад Piazza dei Signori и улица Calmaggiore. В района на Borgo Cavour всяка четвърта неделя от месеца се провежда пазар за антики.

В Тревизо и околностите му (Montebelluna например) има аутлети за дрехи и обувки. Купете си и от местните вина. 

Забележителности

Градски музей Санта Катерина (Museo Civico di Santa Caterina)

В него се съдърат голяма част от богатствата на изкуството и културата на Тревизо. Работно време: 9:00 - 12:30 и 14:30 - 18:00 часа (почивен ден понеделник). Вход: 3 евро. 

Адрес: Via di Santa Caterina

Уебсайт www.museicivicitreviso.it

Църквата Санто Николо (Chiesa di Santo Nikolò)

Внушителна църква с фрески от Томазо от Модена от XIV в.

Палацо дей Треченто (Palazzo dei Trecento)

Това е доминиращата сграда на централния плошад на Тревизо. Някога в тази сграда се е помещавала градската управа. Пред нея се намира Фонтанът на гърдите (Fontana delle tette) oт XVI век. В миналото от гърдите на фонтана са текли бяло и червено вино в продължение на три дни при избирането на нов градоначалник. Тази практика е преустановена през 1797 г. с упадъка на Венеция.

 

Събития

Маратонът в Тревизо

Провежда се ежегодно втората неделя на март. Маршрутът е от град Виторио Венето до Тревизо, като финалът е на централния площад Пиаца дей Синьори (PIazza dei Signori). Придружен е с концерти.

Виненият фестивал "Пролет на просеко" (Primavera del Prossecco)

Ежегоден фестивал отбелязва най-новата реколта на просеко със събития от март до юни в Конелиано, Валдобиадене и Тревизо.

Международен фестивал за китара "На двата града" (Delle Due Città)

Този фестивал за почитателите на китарата се провежда едновременно в Рим и Тревизо в началото на септември. Фестивалът включва още изложби, театрални постановки и срещи с изпълнителите.

Омбралонга (Ombralonga)

Това състезание, което не е за награди, се провежда в средата на октомври. Въоръжени с чаша за вино и карта на града, участниците се движат по маршрут между различните винени барове в Тревизо.  

Забележителности около Тревизо

Избрани оферти