Начало / Статии / Статии - Турция

Чанаккале – градът на Дарданелите

Автор

/

Чанаккале е един от най-европейски изглеждащите градове в Турция. Разположен на брега на протока Дарданели от страната на Азия, той е дом на над 180 000 жители.

Чанаккале

Тук много рядко ще видите забрадени жени, а кафенетата по крайбрежието са пълни с млади двойки. По протежение на повечето улици се простират нови велоалеи, а парковете са чисти и перфектно поддържани. Всъщност навсякъде е много чисто.

Може би най-голямата забележителност в града е бутафорният Троянски кон, използван във филма с Брад Пит. Макар филмът да е заснет в Малта и Мексико, след края на продукцията конят е подарен на Чанаккале заради историческата му свързаност с древния град.

Градът е дълъг и тесен, като следва крайбрежието. Започнете разходката си от Часовниковата кула при пристанището и продължете по брега, където вечер е пълно с весели, шумни хора.

Всъщност цели 30% от населението на Чанаккале са студенти, следващи в местния университет.

Магазините предлагат местни и чуждестранни марки на добри цени – дрехи, домашни потреби, храна. Както и навсякъде в Турция, тук храната е калорична и не особено лека за смилане, но пък можете да улесните положението с няколко чашки силен турски чай.

Наоколо

Чанаккале е изходна точка за посещение на останките и потапяне в легендите на Троя (на около 35 км). На 90 км на юг е древният град Асос.

На отсрещния бряг на Дарданелите е полуостров Галиполи, известен през вековете с многобройните важни битки, които са се водили тук.

Най-почитана от турците е Галиполската операция – важно сражение от Първата световна война. Затова и докато шофирате из полуострова днес, ще видите многобройни военни паметници, включително и на австралийските и новозеландски войници, загинали тук като доброволци.

Оттук можете да хванете и ферибот за остров Гьокчеада – любимо място на сърфистите.

Събития

На 18 март се отбелязва шумно и пищно се отбелязва победата при Галиполската операция.

На 25 април австралийци и новозеландци идват в града за отбелязване на деня АНЗАК (АНЗАК идва от съкращението за Австралийски и новозеландски въоръжен корпус), във връзка със същата военна операция от Първата световна война.

Август – около средата на месеца в продължение на една седмица крайбрежната алея става сцена за Троянския фестивал – музика, забавления, изложби, паради.

Октомври – от няколко години в началото на октомври се провежда Галиполи – Маратон на мира, който привлича хиляди участници от цял свят. Освен стандартните 42 км, участниците могат да се включат и на по-кратки дистанции. Има и специален старт, с дължина 6 км, в който се включва и публиката – в това число и деца.

Полезна информация

Ако идвате от България с кола, най-удобно е да хванете ферибот от Еджеабат (Eceabat) за Чанаккале (отнема около 20 минути). В града движението е натоварено. В близост до пристанището има много хотели.

Вижте актуалните оферти за пътуване до Турция!

Вижте още:

Екскурзия в Одрин

Екскурзия в Истанбул

Почивка в Анталия

>
07 декември 2022 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

фериботи

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти