Начало / Статии / Статии - Гърция

Остров Лесбос – митове и вкаменени гори

Автор

/

Островът, от чието име се е появила думата „лесбийка“, днес има малко общо с древните митове и много – с живота си на туристическа дестинация.

Малцина се замислят, че Лесбос е много по-близо до Мала Азия и Турция, отколкото до континентална Гърция – само 20-километров канал го дели от популярното турско крайбрежие начело с Айвалък.

Островът е нисък (най-високият му връх е под 1000 м) и богат на минерални извори. Той е третият по големина от гръцките острови в Егейско море след Крит и Евия.

Столицата му е Митилини (както понякога наричат и самия остров) и се намира на източния бряг. Тук живее около една трета от населението на Лесбос. Митилини си има пристанище и останки от крепост, издигната от Генуа върху основите на по-ранно византийско укрепление.

Разположението на Лесбос между Изтока и Запада е причината той да е попадал в ръцете на византийци, венецианци, франки, османци.

И ако островът е дал нещо важно на света, освен името си, това е античната поетеса Сафо (7 в.пр.Хр.). Именно широко дискутираните (макар и недоказани) отношения на поетесата и женското й обкръжение са причината наименованието на родния й остров да се пренесе върху понятието „лесбийка“.

Освен нея тук са родени или живели десетки антични философи, историци, поети, скулптори.

Легендите обаче са останали в миналото, а днес на Лесбос можете да видите православни църкви, археологически музей (в Митилини), квартала със старинни къщи Сурада (вижда се край пътя от летището).

Тук се намира и една от малкото запазени вкаменени гори. Останките от дървета са запазени благодарение на вулканична дейност, а дърветата са били част от субтропична гора, която е покривала острова преди 15-20 милиона години.

Градовете на Лесбос, които привличат най-много посетители, са Ересос (родното място на Сафо и прочута плажна дестинация) и Моливос (древния Митимна) със своята внушителна крепост. 

Вижте актуални оферти за почивка в Гърция!

>
23 юни 2023 г.

Тагове

гръцки острови

летен туризъм

острови

плажове

романтични места

семеен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти