Начало / Статии / Статии - Турция

Алачатъ, Турция - крайбрежният град, за който не сте чували

Автор

/

След като веднъж видите снимки от крайбрежното турско градче Алачатъ, трудно ще устоите на изкушението да не го включите в маршрута на следващото си пътуване до Турция

Намира се недалеч от Измир, на западното крайбрежие на страната, на 15 км от популярния морски курорт Чешме и на 160 км от Кушадасъ. На фона на мегакомплексите в големите морски курорти по Егейското крайбрежие, Алачатъ е спокойствие и радост за окото с подредените си калдъръмени улички, потънали в зеленина и пламнала в цвят бугенвилия.

Снимка: iStock by Getty Images

Можете да дойдете за един ден или да планирате няколко дни в района - очарованието на Алачатъ е неустоимо и така или иначе няма да ви се тръгва накрая. 

Ако Алачатъ ви изглежда малко гръцки, това не е случайно. До началото на миналия век населението на града е предимно гръцко, но след голямата размяна на население между Турция и Гърция през 1923 г. тук остават само турци. Старинните каменни къщи в гръцки стил днес са защитени, а цялостното усещане за мястото е като за необикновена симбиоза между гръцки и турски колорит. 

Снимка: iStock by Getty Images

В Алачатъ нямате нужда от списък със забележителности за посещаване, а само от чифт удобни обувки, слънчеви очила и откривателски дух. Безкрайните лабиринти от улички едновременно пазят атмосферата на миналото и са настанили сред нея уютни заведения, арт галерии и магазини. Главната улица е Кемакпаша, но непременно се отклонете и по страничните сокаци, където на всеки ъгъл ви очаква нова гледка като от картичка. 

Градът си има и старовремски вятърни мелници - огромни и добре запазени постройки, недалеч от главната улица, които можете свободно да разгледате по всяко време на деня. Гледката към тях ще ви пренесе на Санторини или Миконос. Някога са използвани за мелене на зърно, а днес са фон за снимките на туристите. 

Снимка: iStock by Getty Images

За да ви е най-удобно, отседнете в централната част на Алачатъ и ще имате купища магазини, ресторанти и кафенета подръка, където да избирате пъстри сувенири, да пиете турско кафе и да опитвате свежа морска храна. 

Когато слънцето залезе, оставете се в ръцете на местните бармани и импровизациите им на тема “коктейли”. Алачатъ не е заспало градче, а живо градче с парти атмосфера, където дори и в началото или края на сезона резервациите за вървежните барове и ресторанти са задължителни. 

Ако искате време за плаж, около Алачатъ имате голям избор от пясъчни, скалисти и каменисти плажове, както и немалко плажни барове и клубове. За да отидете на повече плажове, ще ви трябва кола, а с градски транспорт лесно можете да стигнете до плажната ивица на Чешме. 

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за почивка в Турция! 

>
19 май 2022 г.

Тагове

любопитно

полезно

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти