Начало / Статии / Статии - Турция

Айвалък - лято на брега на Егейско море

Автор

/

В северната част на Егейското крайбрежие има едно прекрасно място, където човек може да прекара лятната си почивка. Разположен е в красив залив, точно отсреща е митичният гръцки остров Лесбос, има си легенда за Дявола и в изобилие от турското гостоприемство.

Какво повече да иска човек?

Айвалък има красиво пристанище, в което акостират многобройните яхти, които кръстосват Егейско и Средиземно море.

Разходка покрай пристанището вечерно време е приятно занимание, дори да не сте дошли дотук с яхта.

Ако ви се иска поне за малко да изгубите почва под краката си, качете се на корабчетата, които всеки ден пътуват до гръцкия остров Лесбос.

Можете да стигнете и до по-близкия остров Алибей (както с кораб, така и по моста, който го свързва със сушата). В Алибей (известен и като Джунда) има две главни забележителности:

1. многобройните църкви и манастири и

2. многобройните рибни ресторантчета, натъпкани едно до друго по крайбрежието.

И двете си заслужават.

Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи в стил неокласицизъм, с изящни дървени и каменни елементи. Такива къщи са запазени и из задните улички в центъра на самия Айвалък, както и в южното предградие Чамлък.

Стигнете ли до боровите гори на Чамлък, продължете още малко и ще видите извисяваща се на хълм скала с причудлива форма, която носи страховитото име Масата на Дявола. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос.

Други острови в района на Айвалък, които можете да посетите, са Гюнеш и Юварлак, а при скалите Кербела има чудесни места за гмуркане.

На няколко километра от града има хубави пясъчни плажове, от които най-известен (и съответно с най-много хора) е плажът Саръмсаклъ. По-малко посетители има на Бадавут.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Турция!

>
04 май 2023 г.

Тагове

Егейско море

летен туризъм

плажове

ресторанти

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти