Начало / Статии / Статии - Турция

Айвалък - лято на брега на Егейско море

Автор

/

В северната част на Егейското крайбрежие има едно прекрасно място, където човек може да прекара лятната си почивка. Разположен е в красив залив, точно отсреща е митичният гръцки остров Лесбос, има си легенда за Дявола и в изобилие от турското гостоприемство. Какво повече да иска човек?

Айвалък има красиво пристанище, в което акостират многобройните яхти, които кръстосват Егейско и Средиземно море.

Разходка покрай пристанището вечерно време е приятно занимание, дори и това да не е превозното средство, с което сте дошли.

Ако ви се иска поне за малко да изгубите почва под краката си, качете се на корабчетата, които всеки ден пътуват до гръцкия остров Лесбос. Можете да стигнете и до по-близкия остров Алибей (както с кораб, така и по моста, който го свързва със сушата). В Алибей (известен и като Джунда) има две главни забележителности: 1. многобройните църкви и манастири и 2. многобройните рибни ресторантчета, натъпкани едно до друго по крайбрежието. И двете си заслужават.

Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи в стил неокласицизъм, с изящни дървени и каменни елементи. Такива къщи са запазени и из задните улички в центъра на самия Айвалък, както и в южното предградие Чамлък.

Стигнете ли до боровите гори на Чамлък, продължете още малко и ще видите извисяваща се на хълм скала с причудлива форма, която носи страховитото име Масата на Дявола. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос.

Други острови в района на Айвалък, които можете да посетите, са Гюнеш и Юварлак, а при скалите Кербела има чудесни места за гмуркане.

На няколко километра от града има хубави пясъчни плажове, от които най-известен (и съответно с най-много хора) е плажът Саръмсаклъ. По-малко посетители има на Бадавут.

Вижте най-добрите оферти за почивка в Айвалък!

28 май 2014 г.

Тагове

Егейско море

летен туризъм

плажове

ресторанти

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти