Начало / Статии / Статии - Турция

Град Балъкесир: Една от тайните на Турция

Автор

/

Балъкесир е един от най-красивите градове в Турция, макар да не е сред най-посещаваните. Този рай на спокойствието все още успява да запази атмосферата си на традиционен турски град, без да е пострадал от масовия туризъм. 

Въпреки това през последните години получава различни признания като например наградата за Най-добра европейска дестинация (EDEN) в категория здравен туризъм. Целият регион (Балъкесир е главен град на едноименна провинция в Турция) е пълен с термални извори, като най-популярни са тези в Сусурлук, Гьонен, Едремит, Съндъргъ. 

Снимка: iStock by Getty Images

За повечето туристи Балъкесир е междинна точка по пътя им между Истанбул и Анкара. Преживяванията, за които посетителите идват специално в района, не са тези на масовия турист. В околността има много специализирани места за йога, екоселища, както и места за производство на билки и ароматни култури. Около града се отглеждат много маслини и лозя, а гледката на безкрайните насаждения край пътя е омагьосваща. 

Национален парк Маняс Куш Дженнети е за тези, които обожават птиците. В превод името му означава “Птичи рай” и е защитена територия още от 1959 г. Край бреговете на езерото Маняс се срещат над 200 вида водолюбиви птици. 

В близките села се произвеждат и традиционните килими “яджъбедир” (yagcibedir). Историята на тези килими може да се проследи стотици години назад във времето, а в тях са вплетени мотиви, които разказват истории за любов, щастие и мечти. 

В самия Балъкесир се разходете до Часовниковата кула, която е умалена версия на кулата Галата в Истанбул, вижте величествената Стара джамия от 1388 г. и комплекса с джамия и старинна баня Занос Паша. Ако сте почитатели на историята, влезте в Музея на Балъкесир, за да видите много артефакти, открити при разкопки в района, и да научите повече за историята на областта. 

Балъкесир е един от малкото турски градове, които имат излаз на две морета - Мраморно и Егейско. Най-популярните курорти в района са Айвалък, Ердек и Едремит, а много от плажовете в околностите имат син флаг. В Мраморно и Егейско море има и няколко разкошни острова, които заслужават да им отделите място в маршрута си - Мармара, Тюркели. 

Снимка: iStock by Getty Images

Край Балъкесир, на брега на морето, се провежда и един от най-легендарните и дългогодишни музикални фестивали в Турция - Зейтинли Рок Фестивал, който е незабравимо преживяване за всеки, който го е посетил. 

Вижте актуални оферти за почивка в Турция! 

>
12 юни 2023 г.

Тагове

любопитно

полезно

лято

почивка на море

Забележителности наоколо

Избрани оферти