Забележителности - Майорка

Палма де Майорка

Рибарските мрежи се вадят да съхнат на кея, блестейки в средиземноморско синьо. Зад тях може да видите сградата на пазара Ла Лоня, датираща от 1388 г. Местата, на които сега пием кафе, през Средновековието са били местата, където се е осъществявала голяма част от търговията в Средиземноморието. Още през 123 г. пр. Хр. римляните кръстили този град Палмерия. По-късно името дадено на града от мурите – Медина Майорка, станало име на целия остров.

Casco Antiguo (Старият Град)

По уличките и алеите на Стария град на Палма може да чуете ехото на миналите векове. Разходете се в един от най-големите райони в Европа с древни сгради. Разгледайте красивите дворци и посетете дизайнерските хотели и барове.

La Seu (Катедралата)

Не пропускайте да видите Катедралата, датираща от 1231 г., с фантастичните и върхове от ковано желязо от архитекта Гауди – единствената катедрала в света гледаща към Меката. Крал Хайме I използвал минарето на една от старите мурски джамии, за да направи часовникова кула.

Бинисалем (Binissalem) – Виненото село

Пробвайте дегустацията на вино при Хосе Луис Ферер или в някоя от другите изби. Вината от Майорка печелят все повече награди в цял свят. По време на винения фестивал селището Бинисалем е просто една дълга маса, обсипана с вино и храна.

Манастирът във Валдемоса

Високите планини и дългите ливади обграждат Валдемоса, селото, където се заселили първите двама знаменити жители-туристи: Фредерик Шопен и Джордж Санд. В манастира всичките килии за монасите са подредени в редичка и всяка има собствен изход към градинската тераса с цъфтящи магнолии и чудесна гледка към долината.

Форментор (Formentor)

Замайващи завити пътища и впечатляващи скали. Северозападна Майорка е дива и прекрасна. Тълпи от хора спират покрай пътя, за да направят снимки.

Синеу (Sineu)

В центъра на Майорка се намира най-старото село - Синеу, в което е живял самият крал. Смятало се, че поради разположението на селището, ако островът бъде нападнат от пирати, кралското семейство ще може да избяга. В продължение на над 1000 години всяка сряда тук на пазара са идвали фермерите, за да продадат или купят крави, бикове, коне, магарета, патици и т.н.

Сойер (Soller)

Жителите на Сойер живели векове наред скрити в долината, зад редица планини. Изкачването на планинската верига било толкова трудно, че хората предпочитали да ходят до Палма по море. А така и така вече са на лодката, защо да не отскочат до Франция. Солер станал триъгълник, с ъглите си към Майорка, Испания и Франция. През 1911 г. е издълбан тунел под планините и най-накрая, хората от Сойер можели да осъществяват контакт със собствения си остров.

Забележителности около Майорка
Свързани Пътеписи за Майорка
Изживейте магията на Камино де Сантяго
от 465 €
Изживейте магията на Камино де Сантяго
6 нощувки
Собствен превоз