Майорка
Майорка / o_Majorka

Майорка (Mallorca) се намира в Средиземно море, част е от Балеарските острови. Майорка е най-големият остров на Испания. Столица на острова е  град Палма де Майорка.

Майорка е много повече от свещен триумф на слънце, море и пясък. Проправете си път през армията от излегнали се на плажа туристи и пред вас ще се разкрие готическа архитектура, селца, високо по хълмовете, маслинени гори и скрити плажове. Ако си падате по нещо по-откачено, то тогава за вас има изобилие от летни партита. Посетителите могат да се отправят или по посока Палма де Майорка, главния център, или северозападния бряг с планинските вериги на Сера де Трамонтана, или плажовете по северния и източния бряг. Каквато и страст да споделяте, вие (и може би още около 10 000 туристи), ще я откриете там.

Майорка смени кожата си – от остров за почивки на групи, се превърна в остров за забавление и удоволствия. Съкровищата, събирани през вековете, бяха стилнo преобразени. Днес може да видим културното наследство, оставено от фениците и балеарите (коренните жители на острова, известни с умението си да стрелят с прашка), както и от номади, гърци, римляни, маври, венецианци, французи, испанци и още много други, които са се докоснали до този зелен остров. Тук може да живеете с древни замъци, ферми и обновени палати. Днешна Майорка е място, където любителите на лукса, културата и забавата наистина могат да се почувстват добре.

Тази перла на Средиземноморието е като един мини континент. Разнообразната природа на Майорка я прави мечтано място за производителите на филми и реклами. Това разнообразие може да видите и сами през прозореца на кола под наем. Само за 20 минути може да стигнете от столицата Палма до невероятно красивата Валдемоса - в планините на северозапад. Това е селото, в което е живял композиторът Фредерик Шопен със своята любима, както и авторът Джордж Санд. Карайте още 10 минути и ще се озовете в село Дея, бивш дом на поета Робърт Грейв.

Ако поемете югоизточно от Палма, след 45 минути ще намерите зрелищни риболовни заливчета близо до село Портопетро. Плажът Тренк е на няколко мили западно от там. Отправете се на север към Капдепера и ще бъдете удивени от средновековния замък, построен на градската стена. Плажовете граничат с величествени планини, снимани във филма „Задругата на Пръстена”. Голф игрищата блестят, а водата е тъмнотюркоазена. Навсякъде из острова има крепости, манастири, съкровища, митове и легенди.

Важна информация:

Население: 800 000 жители

Валута: Евро

Работно време: 09:00 – 14:00 и 17:00 – 20:00 или 21:00 часа през уикендите. Времето по средата е сиеста. Някои магазини са отворени и по време на сиестата. Банките са отворени от 08:00 до 14:00 ч.

Интернет страници за Майорка: www.mallorcatour.net, www.illesbalears.es, www.mallorcaweb.comwww.infomallorca.net

Спешен телефон: 112

Туристическа информация: Plaça de la Reina, 2, Palma. Тел. +34 971 712 216. Имейл: oit@conselldemallorca.net

Поща

Пощите са отворени от 9:00 до 21:00 часа, освен в събота, когато работят от 9:00 до 14:00 часа. Пощенски марки може да си вземете и от магазините за тютюневи изделия.

Аптеки

Из целия остров има аптеки, като нормалното им работно време е от 9:00 до 14:00 и от 17:00 до 20:00 часа. 

Зъболекар

Цените на зъболекарските услуги в Майорка са разумни. За спешни случаи звънете на 112.

Телефонни кодове

Код на страната: +34

Код на областта: 0971

Остров не за всички сезони

Юли и август са най-натоварените месеци за Майорка, така че дори и не си помисляйте да отидете там без резервация. Може да се плува спокойно от юни до октомври. След това е твърде студено.

Забележителности около Майорка
Свързани Пътеписи за Майорка