Начало / Статии / Статии - Италия

5 туристически места, които са на ръба

Автор

/

Ако имате страх от високото, от следващия списък може да ви побият тръпки дори само на снимки. Ако обаче харесвате пулсирането на адреналина в кръвта си, вероятно ще намерят място в списъка ви с мечтани дестинации.

Тези места съществуват на ръба - на края на стръмни скали или сякаш на магия вкопчени в отвесни канари. За посещението им се изисква доза смелост, но не са малко и онези, които се отказват пред прага на предизвикателството.

Ще ви стиска ли да стигнете дотам?

Вижте пет от най-страховитите туристически места, разположени (буквално) на ръба:


Стълбът Кацхи (Грузия)

Снимка: iStock by Getty Images

Това е една от най-труднодостъпните църкви в света. Проучванията показват, че е построена през 9-и или 10-и век като убежище на монах отшелник. След като е изоставена, остава неизкачена в продължение на векове, докато през 1944 г. специална експедиция не достига до върха на 40-метровия скален стълб и не го покорява официално. За кратко храмът е достъпен само за посетители от мъжки пол по метална стълба, но през последните години тя е махната, а мястото официално не е отворено за посетители.

Сант’Агата де’ Готи (Италия)

Снимка: iStock by Getty Images

Италия има много средновековни градчета, разположени по склоновете или върховете на стръмни възвишения. Сант’Агата де’ Готи обаче е от онези места, където не бихте искали да се провесвате през прозореца. На десетки метри надолу има само стръмни скали и дървета, които растат покрай коритото на река в дъното на пропастта.

Градчето има всички прелести на средновековните селища - виещи се улички, къщи, които са свидетели на векове история и симпатични заведения, където да отдъхнете с чаша вино.

Метеора (Гърция)

Снимка: iStock by Getty Images

Гледката на накацалите по върховете на скалите манастири в Метеора е изумителна. Малцина знаят, че преди да построят обителите през 14-и век, монаси отшелници са се заселили по тези стръмни канари 4 или 5 века по-рано, като живеели в скални дупки. Някога монасите използвали система от въжета и мрежи, както и сгъваеми стълби, за да се качват и слизат от видимо недостъпните сгради. Днес са активни шест манастира - два женски и четири мъжки.

Висящият манастир (Китай)

Снимка: iStock by Getty Images

Едва ли е случаен фактът, че толкова много от изброените тук сгради са религиозни - в продължение на векове религията се е стараела да внушава могъществото на боговете по всякакви методи, но най-вече като карала богомолците да вдигат глава нагоре. Висящият манастир в Китай е поредният пример - едно изправящо косите място, сякаш държащо се на магия отстрани на скалата край връх Хен в провинция Шанси. Манастирът има 40 стаи, свързани с дървени пътеки, а в първоначалния си вид дори не е имал подпорни стълбове, каквито го поддържат сега. Висящият манастир е на възраст 1500 години.

Лястовичето гнездо (Крим)

Снимка: iStock by Getty Images

Лястовичето гнездо, или Любовното гнездо, както също е известно, е живописен дворец, построен на ръба на надвиснала над Черно море скала в Гаспра, на полуостров Крим. Мястото е построено през 1911 г. и е пример за архитектурния стил на Руската империя.

Вижте актуални оферти за Коледа и Нова година!

>
08 ноември 2022 г.

Тагове

екстремен туризъм

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти