Метеора

За града

Оферти

Статии

Метеора / Meteora
Метеора е местност в Централна Гърция, област Тесалия. Характерно за местността са огромните отвесни скали, сякаш забити в земните недра, високи стотици метра. В непосредствена близост до Метеора се намират селищата Калампака и Кастраки. Съществуват различни теории за геоложкия произход на тези каменни образувания. Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници, по върховете на естествените скални образувания гръцките монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала вдълбани в камъка - днес тези манастири (седем на брой) са туристическите забележителности на Метеора.

Транспорт

Превоз до местността

Можете да потърсите самолетен билет до град Волос в Централна Гърция, откъдето да продължите още два часа с кола до Метеора. Също така може да вземете влак или автобус от Волос до Калампака, което е обаче по-времеемко.

В Атина автобусите за тази област на Гърция отпътуват от Терминал Б на улица „Лиосон” и пътуването отнема около 4 и ½ - 5 часа. Ако вземете автобуса от Солун, пътят ще ви отнеме около 2-3 часа.

Влак до някое от селищата около Метеора може да вземете от Атина или от Солун. Пътуването във всички случаи варира около 4-5 часа. Вижте тук за точното разписание

Превоз из местността

От гарата на което и да е от градчетата можете да наемете такси до манастирския комплекс за около 30-40 евро (по информация от 2005 г.). При все най-добре би било да повървите пеш, като се насладите на величествената природа и повторите старинния поход на монасите към техните храмове. През лятото е твърде топло, затова е добре да се снабдите с достатъчно вода. Друго предимство е и че ще избегнете тълпите туристи! Въпреки че извисяващите скали на пръв поглед предполагат труден преход, трасето не е тежко. Можете да тръгнете от стария град на Калампака към манастира „Света Троица” или да поеме към останките от разрушени манастири по посока на селцето Кастраки – изборът е ваш!

 

За допълнителна информация посетете следния сайт.

Заведения

Селцата в областта имат великолепно местно производство на ядки, вино, мед, сирене и месо, включително домашни наденички, както и хубава халва. Можете да опитате местните специалитети като суцуки, сладкиш от ядки и пресен гроздов сок, и алкохолната напитка ципуро. Ако сте с кола, оглеждайте се около шосето за крайпътни капанчета. Почти навсякъде храната е добра и сравнително евтина.

Вижте тук за повече информация

Шопинг

В Калампака се пази многовековна традиция в дърворезбата, спечелила на градчето слава в цяла Гърция. Друг процъфтяващ занаят е иконописът, така че от Кастраки и Калампака може да закупите неповторими икони наред с други произведения на религиозното изкуство. Самите манастири също имат малки магазинчета за сувенири.

 

Отново в Калампака потърсете някой от магазините за фирмен алкохол на местните производители, откъдето можете да закупите разкошни вина и ципуро. Ако случите да сте в града в петък, тогава се вдига голям пазар, където местните селяни продават на добри цени натуралните си продукти.

Забележителности

Манастирите

Разбира се, главната забележителност биват манастирите. В голяма степен изоставени около края на 17 в., през целия 20 в. те са заселени наново с монаси от Атон. Нека дамите не забравят, че трябва да бъдат облечени с дълъг ръкав и панталон.

Следните са отворени за посещение:

„Свето Преображение Господне“, или Големият Метеор е  най-големият манастир. Основан е през 1340 г. от свети Атанасий Метеорски. Носи името поради високото си разположение, и то с основание – щом стигнете до него навръх почти отвесните скали, гледката е изумителна. Манастирът е добре запазен и отразява автентично бита и навиците на древните монаси. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 18:00, без вторник. През зимата — от 9:00 до 18:00, без вторник и сряда.

„Свети Николай Анапавса“ е основан през първото десетилетие на 14-ти век и се намира само на 1 км от с. Кастраки. В манастира има стенописи и рисунки на иконописеца Теофан Критски, а в костницата се съхраняват черепите на починали монаси. Стръмността на скалите принудила монасите да строят на етажи, свързани с вкопани стълби. В обителта е разположен и параклис на Св. Йоан Предтеча. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 17:45. През зимата е затворен.

Русану е основан 1529 върху руините на по-стара сграда от братята монаси Йосиф и Максим от Янина, а сега е метох. За разлика от другите манастири този е разположен по-ниско и за това е и по-достъпен. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 18:00. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без сряда.

„Свети Стефан“. Метох, основан през 1192 година. В пределите му има два големи храма (от 16 и 18 в.). До него има прокаран път и досегът е по-лек. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без понеделник. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без понеделник.

„Света Троица“. Основан през 1362 година, това е най-труднодостъпният, до него се стига след 140 стръмни стъпала. Отворен за туристи: през лятото — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък. През зимата — от 9:00 до 12:30 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък.

Варлаам. Основан през 1517 година и е вторият по големина в комплекса. Изписан е от трима бележити за времето си зографи. Днес столовата е превърната в музей на християнското изкуство. Отворен за туристи: през лятото — от 9:10 до 13:00 и от 15:20 до 18:00, без петък. През зимата — от 9:00 до 13:00 и от 15:00 до 17:00, без четвъртък и петък.

Освен тях има и множество отшелнически подслони, все още възстановяващи се манастири и необитаеми руини, през които минават някои от туристическите пътеки. 

Природата

Не пропускайте и внушителната природа в околността. Планина Пиндос са изключително красиви и имат статут на защитен екопарк. Най-високият връх, Самоликас, е с височина 2637 м. В планините можете да практикувате различни спортове като катерене, рафтинг, даже ски през зимата. Отскоро има условия и за пещерен туризъм.

Бихте могли да посетите също така и областта Пили в полите на планина Пиндос, където ще откриете стари църкви, древни манастири и замъциq или пък да се разходите из стария град на Кастраки.

Събития

В градчетата и манастирите на областта редовно се провеждат изложби на художествени произведения. Също така се провеждат и големи междуселски тържища на домашна продукция. Отскоро в областта се организират и фестивали с рок музика.

Забележителности около Метеора

Избрани оферти