Марса Алам

За града

Оферти

Статии

Марса Алам / Marsa Alam

Марса Алам (Marsa Alam) е запазило духа си село в Египет, което го прави идеално място за по-спокойна почивка. Пътят дотам и от Луксор, и от Хургада е около 3-4 часа. И все пак туризмът е достигнал и дотам, най-вероятно поради благоприятното му разположение на брега на Червено море. Морските турове от селото за разглеждане на многоцветните риби, делфините, костенурките и кораловите рифове в околността го направиха известно. Дори толкова се прочу, че в околностите вече има летище, а в самото селище броят на луксозните съоръжения и комплекси продължава да расте.

Важна информация:

Население: 6000 жители

Валута: Египетски паунд

Работно време: Повечето магазини в Египет са отворени от 9:00 до 22:00 часа oт понеделник до събота, докато банките са отворени от 8:30 до 14:00 часа, с изключение на петък и уикендите.

Интернет странициwww.marsaalam.comwww.gotoegypt.comwww.touregypt.net

Спешен телефон:

Полиция 122

Пожарна 125

Бърза помощ 123

Аптеки

В Марса Алам има много аптеки, които продават освен лекарства и козметика. През повечето дни работят най-общо от 9:00 до 22:00 часа. Извън тези часове, в спешен случай, може да се обадите на местен номер 123.

Телефонни кодове

Код на страната: +20

Кодове на областта: 012 за Марса Алам

Закони за алкохола

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Но египтяните са толерантни към немюсюлманите и чужденците. Може да си вземете лесно алкохолни напитки от ресторантите, баровете, кафенетата и магазините за алкохол в Марса Алам. И все пак знайте, че не е приемливо пиенето на обществени места.

Египетските закони за алкохол са либерални в сравнение с останалите ислямски държави освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят. Нужната възраст за консумирането му е 21 години.

Транспорт

Летища

Летище Марса Алам (летищен код RTF) се обслужва и от вътрешни, и от международни авиокомпании. To e централно разположенo, с таксита на разположение, които не взимат скъпо. Например от летището до центъра на Марса Алам краткото пътуване струва 10 египетски паунда (EGP) за около 20 мин. Внимание - има обикновени таксита и "туристически" таксита, които взимат двойно. Подминете купчината таксиметрови шофьори на изхода на летището и вървете, докато не стигнете шофьори, които седят в автомобилите си. След това спазарете цената с тях преди да се качите.

Можете да наемете и автомобил от летището.

Летището няма уебсайт.

Обществен транспорт

Има влакове, които се разделят на две категории – с климатик и без. Удобни са за пътувания до близките градове (ЖП администрация: +20 (0)2 5753 555). Местните автобуси (Upper Egypt Bus Transport Company, tel: +20 (0)95 2447 467) и такситата обслужват най-близките точки.

Таксита

Може да си хванете такси пред летището, жп и автогарите в Марса Алам. Винаги първо уговаряйте цената преди да тръгнете. Шофьорите тръгват чак, когато таксито се напълни, т.е ще пътувате с други клиенти. Ако искате да се возите сами, ще трябва да платите допълнително.

 

Заведения

Има голям избор относно храненето в Марса Алам. Може да намерите традиционна интернационална кухня като италианска, френска или китайска, но за да се докоснете до египетската традиция, опитайте местното ястие „кошари”. Прави се от паста и домати. Може да опитате и хумус или бобеното пюре. Ако не сте сигурни, пробвайте комбинацията от мезета. Ако търсите по-изискана кухня, отправете се към новооткритата Галиб Марина (Ghalib Marina). 

Не навсякъде се сервира алкохол. Места, където да пийнете, ще намерите благодарение на табелите "Stella" пред тях или ако видите пиещи хора вътре. Сред популярните напитки са бира, вино и бренди. 

Шопинг

Без съмнение местните пазари предлагат най-голям избор на традиционни изделия и артефакти, докато дизайнерски стоки може да намерите в по-големите магазини. 

За да направите истинско египетско пазаруване в Марса Алам, отидете на крайбрежните улици. Там може да намерите традиционни медни изделия, черги, килими, стъклени вази и мускали за парфюми, кожени облекла, колани сандали, бижута, текстил и много други. На повечето пазари се предлагат и билки, и подправки като карамфил, шафран, куркума. Пазаренето е задължително - можете да свалите до 75% от първоначално поисканата цена.

За по-голям избор посетете близкия град Ал Кусеир (Al Quseir).

 

Забележителности

Хургада, Луксор и Марса Алам - Триъгълникът на Източната пустиня

Както и много други градове в Египет, Хургада, Луксор, и Марса Алам, които са разположени като три краища на триъгълник в Източната пустиня, са живи исторически музеи. Хургада, бивше рибарско пристанище с 24-километрова брегова линия, е едно от най-благоприятните места за водни спортове. Марса Алам също е на брега на Червено море и туризмът все повече навлиза в него. Луксор, със своите красиви паметници, построени от древните майстори, се намира на около 240 км на вътре в континента на бреговете на река Нил.

Пустинно приключение при Червено море (Red Sea Desert Adventure)

От Марса Алам може да влезете с джип, камила или кон в сърцето на пустинята. След като сте пътували цял ден, ще имате възможност да хапнете барбекю в традиционно бедуинско село и да се насладите на пустинята и звездите под лунната светлина.

Адрес: Shagra Village, Marsa Alam

Тел: +20 (0)12 105 6593

Уебсайт: www.redseadesertadventures.com

Забележителности около Марса Алам

Избрани оферти