Начало / Статии / Статии - Великобритания

Трябва ли виза за Великобритания от 2021 г. и други важни отговори

Автор

/

От 1 януари 2021 г. пътуването до Великобритания ще става по нови правила и няма да е толкова лесно, колкото беше досега. Научете всичко, което ви е необходимо, за новите правила за пътуване до Обединеното кралство - ще ви трябва ли виза, международен паспорт и какви такси ще трябва да заплатите.

Трябва ли ми туристическа виза за Великобритания от 1 януари 2021 г.?

От 1 януари 2021 г. българите ще могат да влизат без виза във Великобритания за срок до 6 месеца. В рамките на тези 6 месеца те ще могат да влизат многократно за туризъм, срещи, конференции и кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове.

На кого е нужна виза за Великобритания?

Ако искате да останете във Великобритания за повече от 6 месеца, да работите, да учите или да се преместите да живеете във Великобритания, ще трябва да кандидатствате за виза. Пълна информация за кандидатстването за новата британска виза ще откриете на официалния сайт. 

Как се издава виза за Великобритания?

Притежателите на биометрични паспорти, каквито са българските паспорти, ще могат да попълват молбата за виза чрез смартфон приложение. Одобрените кандидати ще получават електронен достъп до своя имиграционен статут вместо документ на хартия.

Колко е таксата за виза и какви други такси се заплащат?

Таксата за обработка на заявлението за виза варира според това за колко години искате да имате свободен достъп до Великобритания. 

Освен таксата за обработка на заявлението за виза, кандидатите ще трябва да заплатят и такса за здравеопазване, която ще им осигури достъп до здравна помощ чрез Националната здравна служба. Цената на таксата за здравеопазване е по 627 паунда за всяка година от визата. Например, ако получите 5-годишна виза, ще трябва да заплатите 3120 паунда за здравна такса. За лица под 18 години таксата е 470 паунда. Тази такса се заплаща по време на кандидатстването, т.е. още преди да сте одобрени за виза. 

Ще ми трябва ли международен паспорт за пътуване до Великобритания?

Да, от 1 октомври 2021 г. от българите, както и от всички държави-членки на Европейския съюз, ще се изисква международен паспорт за влизане в страната. Изключение от това правило са българите със статут на уседналост или временен статут за уседналост. Те ще имат право да влизат на територията на Великобритания само с лична карта поне до 31 декември 2025 г.

За други въпроси и актуална информация се обръщайте към Посолството на България в Лондон!

>
24 ноември 2020 г.

Тагове

Англия

виза

Забележителности наоколо

Избрани оферти