Начало / Статии / Статии - Великобритания

Биг Бен - тиктакащият символ на Лондон

Автор

/

Часовникът Биг Бен е един от най-известните часовници в света и един от най-популярните символи на Лондон, който тиктака в британската столица вече повече от 160 години.

Снимка с Биг Бен има в телефона на всеки турист, който дойде в Лондон, но малцина задълбават в невероятните детайли около появата на часовника.

Макар често под Биг Бен да се има предвид цялата кула на Британския парламент, официално тя се нарича Кулата на Елизабет, а Биг Бен е името само на масивната 13-тонна камбана вътре. Името Кула на Елизабет е дадено на зданието през 2012 г. в чест на диамантения юбилей на кралица Елизабет II (60 години на трона), а преди това се е казвала Кула Сейнт Стивън.

Интересно е, че не се знае със сигурност откъде идва името на Биг Бен. Има две широко разпространени теории - според едната е кръстена на човека, който поръчал кулата, а според другата - на шампион по бокс от онези времена, и двамата с прякори Големия Бен (Big Ben на английски).

Появата на Биг Бен всъщност се дължи на един пожар. През 1834 г. Уестминстърският дворец изгорял, а след ремонта било решено новата сграда на парламента да има часовникова кула. Любопитно е, че първата камбана, която била направена, се сцепила непоправимо малко след поставянето й. След това била поставена камбаната Биг Бен, която също се пукнала няколко месеца след монтирането си през 1859 г. Наложило се да сменят чукчето с по-леко, а камбаната била завъртяна на 90 градуса, за да може чукът да удря неповредена част от нея. И до днес могат да се видят както пукнатината, така и дупката, която останала, след като отчупили парче от камбаната, за да не се уголемява пукнатината.

Когато трябвало да се направи часовникът, бил обявен конкурс, на който се явили най-добрите часовникари в страната. Спечелил кралският астроном сър Джордж Еъри, който се заканил, че ще направи най-точният часовник в света, който ще отбелязва часа с точност до секунда. За онези времена, в които времето се измервало предимно по слънцето, това било нечувано постижение. Когато механизмът бил пуснат в действие, сложна система от телеграфни жици го свързвала с хронометри в Кралската обсерватория в Гринуич, за да проверява дали отчита точно времето. Да, Биг Бен издържал теста.

Размерите на Биг Бен са повече от внушителни - всеки от четирите циферблата е с диаметър 7 м, а стрелките са дълги по 4,20 м и тежат по 100 кг всяка.

Кулата е красиво осветена нощем, а специална светлина над часовниците показва кога парламентът заседава.

Как да стигнете до Биг Бен: Можете да стигнете до часовника Биг Бен с автобус, метро или лодка.

Вижте актуални оферти за екскурзия до Лондон!

>
18 февруари 2021 г.

Тагове

любопитно

забележителности

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти