Начало / Статии / Статии - Великобритания

Чай в Риц, Лондон - английски ритуал, пропит с традиция (ВИДЕО)

Автор

/

Ритуал за крале и обикновени граждани, чай се пие във всяко малко селце на Британските острови. Никъде той не се сервира с по-голямо благоговение или усет, както в „Риц“, голямата икона на стария свят, която задава стандарта за най-неприкосновената свещена традиция на Британия.

Хотел Риц - Лондон

Типичният британски ритуал може да бъде проследен повече от 150 години назад, до Анна, седмата херцогиня на Бедфорд, която страдала от световъртеж, причиняван от „пристъпите на глад“ в късния следобед, и – това е, останалото е история.

Пуристите се кълнат в „Риц“, чиято смайваща, вдъхновена от Версай обстановка (и опашки) дават възможност за незабравимо надзърване в живота на елита. („Браун“ и „Кларидж“ са почти наравно в борбата за второто място.) Обещаващ толкова блясък и церемониалност, колкото смяната на караула, етикетът и правилата на следобедното пиене на чай изглеждат най-добре в издържаната в стил рококо зала „Палм Корт“: масите са покрити с твърдо колосани ленени покривки и върху тях има фин китайски порцелан и сребърни съдове с три отделения за лакомства.



Изящни резенчета сандвичи допълват топлите кифлички, домашния ягодов конфитюр и сгъстения каймак, като и внушителен брой хапки от кейкове за чай и причудливи сладкиши, които позволяват на главните готвачи да изявят своя талант. Като свършите всичко и ще разберете защо мисълта за вечеря е изкусителна – само ако е утре.

От създаването си от великия импресарио Сезар Риц през 1906 г. потапянето в „Палм Корт“ е като потапяне обратно в Англия от времената на Едуард – особено следвайки обновяванията, които са освежили повърхностния златен блясък на старата дама.

Няма преувеличение в съветите да направите резервация месец предварително за събота следобед, а мъжете не се осмеляват да се покажат без жилетка и вратовръзка – хотел „Риц“ все още държи на шикозността.
*
Идея: Как да разнообразите следобеда си, без да излизате от вкъщи?

  • Представете си, че холът ви е зала Палм Корт в хотел Риц;
  • Пригответе домашни английски кифлички (scones) или друг ваш любим чаен сладкиш;
  • Облечете най-хубавите си дрехи (все пак сте в хотел Риц, етикетът го изисква)
  • Пуснете си подходяща музика (идея за чаен плейлист)
  • Насладете на следобедния си чай (задължително черен, ако следвате традицията).
  • За още по-голяма автентичност на преживяването, ето и най-важните правила на чаения етикет:

>
08 април 2020 г.

Тагове

гастрономия

любопитно

ресторанти

Забележителности наоколо

Избрани оферти