Начало / Статии / Статии - Великобритания

5 замъка във Великобритания, които непременно да видите

Автор

/

Мъгливите земи на Великобритания през вековете са били дом на безкраен списък крале и благородници, които са съревновавали кой ще издигне най-красивия или най-здравия замък. 

Величествените кралски постройки пазят зад стените си не само много история, но и истинска съкровищница от ценности, произведения на изкуството и примери за различни архитектурни стилове. 

Никое посещение на Обединеното кралство не е пълно без поне една спирка в замък. Изборът в страната е твърде голям, но ако трябва да изберете само пет най-емблематични сгради, това биха били те. 

Бъкингамският дворец

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че редовно се ползва за официални приеми и събития, организирани от британската кралица Елизабет Втора, Бъкингамският дворец в Лондон е отворен за посетители. Всеки, който е любопитен къде живеят монарсите на Великобритания от 1837 г. насам, може да го направи съвсем спокойно.

В Бъкингамския дворец има 775 стаи. Сред тях 52 спални за гости, 188 спални за работещите в двореца, 92 кабинета, 78 бани.

Днес дворецът е административен център на кралството и един от последните действащи кралски дворци в света. Тук се намират кабинетите на хората, които се грижат за ежедневните задължения и отговорности на кралското семейство. А в частни апартаменти в северната част на двореца живеят кралица Елизабет и принц Филип.

Замъкът Уиндзор

Снимка: iStock by Getty Images

Един от символите на британската национална идентичност, Уиндзор е най-старият и най-големият замък във  Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Сегашната кралица Елизабет ІІ е прекарала голяма част от детството си тук.

Най-интересните неща, които могат да се видят при едно пътуване до замъка Уиндзор, са смяната на караула, която се извършва дори когато кралицата не е в резиденцията (макар и с по-малко пищност и кралски знаци); „Кукленият дом“ на кралица Мери, един изключителен замък в миниатюра (всичко е дванайсетократно умалено), проектиран през 1923 г. от архитекта сър Едуин Лътиънс; архитектурната перла от ХVІ в. – параклисът „Сейнт Джордж“, който заедно с Уестминстърското абатство е пантеон на много английски монарси. Под плоския гроб на нивото на земята в центъра е подземната гробница на Хенри VІІІ и неговата трета съпруга – Джейн Сиймор.

Замъкът Уорик

Снимка: iStock by Getty Images

Девет века в сърцето на британската история, величествената феодална крепост Уорик е най-изящният средновековен замък в страната.

Неговата внушителна позиция над река Ейвън е описана като „най-величественото място в Англия“ и то не от кого да е, а от познавач като сър Уолтър Скот. 

Първоначално построен, за да не допуска посетители, той е по-посещаван от всеки друг английски дом в частни ръце и е вторият по посещения замък след Уиндзор.

Тук може да се види една от европейските най-значими колекции от доспехи и оръжия, заедно с картини от майстори като Рубенс и Ван Дайк. 

Замъкът Бленъм

Снимка: iStock by Getty Images

От безбройните английски исторически домове Бленъм оправдано е най-прославеният. Неговият размер и разкош са доказателство за богатството на историята му: той е дар от една благодарна кралица Ан на генерал Джон Чърчил след неговата победа над французите през 1704 г. в Бленхайм. Достоен за един победоносен генерал, пищният дворец – безличен по размери, но неоспоримо впечатляващ – е английският отговор на Версай.

Тук през 1874 г. е роден сър Уинстън Чърчил, британският лидер през Втората световна война. Смятан за най-изящният истински бароков господарски дом в Британия, той е разположен сред 2000 акра бивши кралски ловни полета.

Все още впечатляващи, земите към двореца са една огромна разчертана карта и включват известния лабиринт Марлборо - най-големия лабиринт в света от жив плет.

Замъкът Карнарвън

Снимка: iStock by Getty Images

Казват, че няма друга територия в света с толкова много замъци на квадратен километър, колкото Уелс. Посетителите никога не трябва дълго да търсят следващата полуразрушена руина или заплашителна средновековна грамада – Уелс има около 300 замъка за разглеждане. 

Назъбеният замък Карнарвън е изграден върху място, известно от римско време като входа към Сноудония. Той е бил официалната кралска резиденция в Северен Уелс и седалище на правителството. Неговите осмоъгълни кули от 13-и  век все още властват над едноименния уелски град. През 1911 г. замъкът за първи път е използван за коронацията на Принца на Уелс (който по-късно става крал Едуард Осми). През 1969 г. церемонията се повтаря с коронацията на сегашния носител на титлата Принц на Уелс - Чарлз. 

Вижте актуални оферти за екскурзия до Великобритания!

>
01 юни 2023 г.

Тагове

замъци

културен туризъм

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти