Начало / Статии / Статии - Турция

7 легендарни стълбища по света и у нас

Автор

/

Може да гледате на стълбищата като на начин за придвижване от точка А до точка Б. Може обаче да се вгледате и в естетическата им страна и да ги възприемете като произведение на изкуството. Каквото често са.

Следва разходка нагоре-надолу и насам-натам по някои от най-легендарните стълбища на планетата... и в България.

Цветните стълби в Истанбул, Турция

Боядисани от един пенсионер за освежаване на квартала, цветните стълби във Фъндъклъ, Истанбул, са истинска радост за очите и предизвикателство за интересни кадри. Намират се недалеч от спирка Фъндъклъ на трамвай Т1 (от Еминьоню в посока Кабаташ).

Вижте актуалните оферти за пътуване до Истанбул!

Стълбището на Ватиканските музеи, Италия

През 1920 г. папа Пий XI заръчва на дизайнера Джузепе Момо да направи впечатляващо вито стълбище към Музеите на Ватикана. Момо прави бронзово стълбище, наподобяващо формата на ДНК, като има два отделни маршрута за качващите се и слизащите.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Италия!

Стъпаловидният кладенец Рани-ки-Вав, Индия

Рани-ки-Вав или Кладенецът на кралицата, се намира в Патан, Индия, на брега на река Сарасвати. Построен е през 11-и век и е пример за характерните за Индия т.нар. стъпаловидни кладенци, които се изграждат по тези земи от 5000 години. Рани-ки-Вав има седем нива стъпала и се е използвал за храм със свещена вода. От 2014 г. е част от Световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Индия!

Стълбите на книжарница „Лело“ в Порто, Португалия

Това е една от най-старите книжарници в Португалия, съществуващи и до днес. Книжарницата е на две нива, свързани с огромно, извито, червено стълбище, чиито парапети са направени от дърво и са украсени с уникални дърворезби. По колоните ще видите бронзови баралефи на известни португалски писатели. Части от тавана също са с богата дърворезба, а слънчевата светлина залива меко рафтовете с книги и посетителите, защото прозорците са с уникални стъклописи.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Португалия!

Къщата Батло в Барселона, Испания

Тази сграда, дело на прочутия испански архитект Антони Гауди, прилича повече на приказно същество, отколкото на частен дом. Дизайнът на сградата е дело на Гауди, а сред местните хора е известна и като Къщата на костите. Посетителят има усещането, че се разхожда в търбуха на огромно живо същество, а стълбището е част от приказката.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Барселона!

Тигър и костенурка, Германия

Отдалече това огромно здание прилича на влакче на ужасите. Само че когато се приближите, забелязвате, че нещо липсва – а именно самото влакче. На негово място са поставени стъпала и въпреки първоначалното недоумение осъзнавате пред какво всъщност се намирате – огромна скулптура, която ви дава възможността да се поразходите почти из облаците. Тази така необичайна атракция е град Дуисбург в западната част на Германия и се нарича „Тигър и костенурка“. Името идва от факта, атракцията представлява бързината и силата на тигъра, но все пак посетителите трябва да го изследват с бавното, внимателно темпо на костенурката.

Вижте актуалните оферти за пътуване в Германия!

1300 стъпала за 1300 години България, Шумен

Ако има стълбище, което да е емблематично за България, това са 1300-те стъпала, водещи до архитектурния ансамбъл в Шумен, посветен на 13-вековния рожден ден на българската държава.

*

Виж още:

Летни екскурзии и почивки в България

Почивка в Санторини - островът на Атлантида

Екскурзия в Кападокия - земята на феномените

>
16 юни 2023 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

семеен туризъм

трекинг

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти