Начало / Статии / Статии - България

Синеморец - плаж на тихо място

Автор

/

Южното Черноморие се слави с чудесните си пясъчни плажове, но ако не искате те да вървят ръка за ръка с претъпкани с тълпи и сувенири улици или бурни нощи по дискотеките, отправете се на юг към Синеморец.

Селото се намира почти до турската граница и от години се посещава от горе-долу едни и същи хора. Спокойно е, без да е умряло, идеално е за семейства. Тези, които идват тук от 20 години, със сигурност ще ви кажат, че вече не е същото като едно време. Крайбрежното строителство не е подминало и Синеморец, но въпреки това селото си остава едно сравнително тихо място.

Повечето ресторанти и кръчмета в Синеморец са около главната улица, като някои от тях (като “Синята акула” и “Скритият мъж” са легендарни от години). За вечеря ще ви трябва резервация почти навсякъде - все пак Синеморец е едно село, което става оживено само за няколко седмици през лятото. Струва си да попитате какъв е уловът за деня (а на някои места ще го видите изложен) и да поръчате от прясната риба и морски дарове.

Ако искате след вечерята да продължите някъде, бар “Кораба” е легендарно място за коктейли, музика и създаване на спомени в прохладните солени вечери край брега.

Плажове в Синеморец

Основният плаж в Синеморец се казва Бутамята - широка пясъчна ивица с шезлонги и чадъри. На влизане към плажа има магазини, продават се храна, сувенири, плажни принадлежности. Продължете на юг по брега (изкачете скалите по утъпканата пътечка и слезте от другата страна на грамадите), за да стигнете до неохраняемия плаж Липите. В посока устието на Велека има и друг плаж, който наред с Липите често се посещава от нудисти. Пътеката, която води до Липите, продължава още на юг и стига до плаж Силистар. За нея ще ви е по-удобно да сложите обувки вместо джапанки.

Разходка с лодка по Велека

Река Велека пращи от живот. За да се уверите лично в това, запишете се на плаване с лодка по реката, което ще ви отведе навътре по течението й. Велека е буйна река, част от природен парк Странджа, която в продължение на 140 км се пени, бунтува и бърза и чак в последните си 8 км става плавателна. Влива се в Черно море по впечатляващ начин. Ако погледнете от възвишението над брега, ще забележите как водите на Велека и тези на морето се смесват и сливат като върху палитра на художник. Самото устие се разлива широко и при морето е над 50 м.

Снимайте Корабите

Вероятно най-сниманото място в Синеморец са Корабите - скално образувание на североизток от селото, което прилича на създадено от човешка ръка. Според местните легенди тъкмо тук са разбивали стари кораби, когато ставали негодни за плаване. По изгрев и залез мястото често е завардено от фотографи.

Полезна информация: Синеморец се намира на 80 км от Бургас и на 5 км от Ахтопол. Накрая пътят става тесен, но пък е с хубав асфалт. Водата е приятна и топла до началото на септември.

Вижте актуални оферти за лято в България!

*

Виж още:

Почивка в Несебър

Почивка в Созопол

Почивка в Слънчев бряг

>
17 август 2023 г.

Тагове

плажове

семеен туризъм

летен туризъм

романтика

Забележителности наоколо

Избрани оферти