Айвалък

За града

Оферти

Статии

Айвалък / Ajvalyk

Айвалък (Ayvalık) е разположен в залив в Егейско море, срещуположно на гръцкия остров Лесбос. Името му означава "Мястото на дюлята", но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета. Градът има едни от най-добре запазените къщи от османската епоха в цялата страна. Този турски курорт е най-близо разположения до България - 600 км.

В древността градът е бил познат под името Кидонай и в него са живеели гърци и турци. Днешният град Айвалък е основан през 1929 г. Мястото е заобиколено от масиви с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. 

Важна информация:

Население:  30 000 души

Валута: турска лира (TRY)

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до 22:00 часа вечерта. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Интернет страници за Айвалъкwww.turkeyforyou.com/travel_turkey_ayvalik, 

www.goturkey.com/content.php?cid=48331&lng=en&typ=d

Туристическа информация: +90 266 - 312 21 22

Спешен телефон: 112

Полиция: 155

Здраве: Аптеките (на турски eczane) работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки.

Телефонни кодове
Код на страната: 0090
Код на областта: 0266

Език: Официалният език е турски. Но по улиците ще чуете да се говори и гръцки, тъй като след разпада на Османската империя Турция и Гърция си разменят граждани и днес много от турците в Айвалък са израснали в Гърция.

Транспорт

Автобус

Автогарата в Айвалък се намира близо до крайбрежието, на 15-20 минути пеша от централния площад. Основен начин на придвижване в града са минибусите (на турски dolmuş, долмуш), които се движат между 7:00 часа и полунощ и ще ви оставят там, където желаете по маршрута. Нужно е само да махнете с ръка на улицата и шофьорът ще спре да ви вземе.

Ферибот

Ежедневна фериботна връзка свързва Айвалък с гръцкия остров Лесбос по време на туристическия сезон (15 април - 1 октомври). Двупосочен билет струва 35 евро, а пътуването трае около час и половина. Фериботът потегля всяка вечер в 18:00 часа и тръгва на следващия ден от Лесбос в 9:00 часа. Извън туристическия сезон има 4 ферибота на седмица.

Освен това около Айвалък има около 25 острова, до които лесно ще стигнете с лодка от крайбрежието.

Такси

Такситата са жълти с името на фирмата, сметката се отчита с таксиметър. Имайте предвид, че между полунощ и 6:00 часа тарифата е с 50% по-висока.

Автомобил

Айвалък се намира на 5 км от основната магистрала Чанаккале - Измир (Е87). Ако идвате от Истанбул, може да се качите на ферибота Истанбул - Бандирма, за да скъсите времето за шофиране. Пътят с ферибот трае около 2 часа. Цената за еднопосочно пътуване е 125 турски лири за автомобил+шофьор и по още 27 за всеки друг пътник.

Уебсайт с разписание на ферибота: www.ido.com.tr

Трябва да сте на 21 години, за да намете автомобил. Докато шофирате кола под наем, винаги носете споразумението за наемане на кола. При катастрофа трябва задължително да информирате полицията според турските закони независимо дали има пострадали.

Ограничението за скоростта е 50 км/ч в населени места, 90 км/ч извън населени места и 130 км/ч на магистралата. Предпазните колани са задължителни.

Заведения

Местната кухня е силно повлияна от егейската култура - в нея преобладава риба, поръсена със силни подправки и обикновено приготвена със зехтин. Най-добрите ресторанти се намират в центъра на Айвалък и на остров Джунда.

Нощният живот не е така активен, както в други турски курорти, но в центъра на града ще намерите барове и дискотеки, където да прекарате вечерта.

Шопинг

Всеки четвъртък се провежда седмичният пазар. Има два по-малки пазара във вторник и неделя. Сред местните предмети, които можете да си купите, са килимите, златни бижута и изделия от естествена кожа (пазаренето е задължително). Не пропускайте да си купите маслини и зехтин

Забележителности

Старите къщи на Айвалък

Обърнете внимание на неокласицистичната архитектура на старите къщи, както и на обработката на камъка и дървото. Ще ги откритете в преградието Чамлък (Çamlık) и на остров Джунда (Алибей). Тези къщи са изоставени от гърците през 20-те години, когато след разпада на Османската империя Турция и Гърция си разменят граждани.

Остров Джунда (Алибей) (Cunda, Alibey)

Известен е с градинските си кафенета, с многобройните си рибни ресторанти (букванлно един до друг). Островът е свързан с шосе с Айвалък. Лесно ще стигнете дотам с минибус, както и с автобусна линия 3 (Hastane-Alibey Adası). През лятото има и малки фериботи, превозващи пътници до острова. Не пропускайте да видите православната църква Свети Никола на острова.

Трапезата на дявола

Недалеч от предградието Чамлък на хълм се намира скалата, известна с името Трапезата на Дявола (Şeytan Sofrası). В скалата има гигантска вдлъбнатина под формата на стъпка, която според местния фолклор е оставена от Дявола, докато е прескачал до гръцкия остров Лесбос. На скалата има ресторант, в който е най-красиво, ако седнете по залез слънце.

Саатли Джамии (Джамията с часовника)

Намира се в центъра на града. До 1928 г. е била гръцка църква, посветена на Свети Йоанис, но сградата не е променена много, освен че е изградено минаре. На една от кулите й има часовник. 

Саръмсаклъ

Курортът Саръмсаклъ се намира само на 8 км от Айвалък. Известен със своя 7-километров плаж, който на места достига до 100 м ширина.

Столицата на маслините

Айвалък е столицата на маслините и зехтина в Турция. Има около 20 местни завода за производство на зехтин, посете поне един от тях.

Асос

Намира се на около 130 км от Айвалък. Там можете да разгледате древния град Асос (днес Бехрамкале), както и запазените до днес колони на градските порти.

Забележителности около Айвалък

Избрани оферти