Айвалък
Айвалък / Ajvalyk

Айвалък (Ayvalık) е разположен в залив в Егейско море, срещуположно на гръцкия остров Лесбос. Името му означава "Мястото на дюлята", но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета. Градът има едни от най-добре запазените къщи от османската епоха в цялата страна. Този турски курорт е най-близо разположения до България - 600 км.

В древността градът е бил познат под името Кидонай и в него са живеели гърци и турци. Днешният град Айвалък е основан през 1929 г. Мястото е заобиколено от масиви с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. 

Важна информация:

Население:  30 000 души

Валута: турска лира (TRY)

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до 22:00 часа вечерта. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Интернет страници за Айвалъкwww.turkeyforyou.com/travel_turkey_ayvalik, 

www.goturkey.com/content.php?cid=48331&lng=en&typ=d

Туристическа информация: +90 266 - 312 21 22

Спешен телефон: 112

Полиция: 155

Здраве: Аптеките (на турски eczane) работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки.

Телефонни кодове
Код на страната: 0090
Код на областта: 0266

Език: Официалният език е турски. Но по улиците ще чуете да се говори и гръцки, тъй като след разпада на Османската империя Турция и Гърция си разменят граждани и днес много от турците в Айвалък са израснали в Гърция.

Забележителности около Айвалък