Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Акропола в Атина - информация, работно време и билети

Вижте други забележителности в Атина
1 от 9

Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад - агората. Там е заседавал съдът, който раздавал правосъдие от ранни зори. Акрополът е светилище с храмове и олтари, бил е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия.

Партенонът е най-голямата и висока постройка на Акропола. Коронно постижение от златната епоха на гръцката цивилизация, удивително изтънченият дорийски храм, известен като Партенонът, е най-голямото подобно здание, построено в Гърция, и увенчава най-високата точка на градския хоризонт (акрополис означава „горен град“) от V в. пр.н.е. 

Посветен на богинята покровителка на града, Атина Партенос (Девицата Атина), той първоначално е бил толкова ярко боядисан (като всички други сгради върху Акропола), че един разтревожен Плутарх се оплаква: „Ние сме позлатили и разкрасили нашия град като развратница“. Днес той блещука златисто-бял на слънчева светлина, доказателство за последващите му прераждания като византийска църква, франкска катедрала и османска джамия, изгубени в историята. Да оставим музея за накрая и да видим, сред другите превъзходни статуи, четири от оригиналните Кариатиди, или девици, преди служещи за колони, и мраморните фризове, които лорд Елгин не успял да отнесе в Англия. Там била издигната 12-метрова статуя на Атина Партенос от злато и слонова кост, дело на Фидий, а сега са останали само римски копия.

Вляво се намира по-малък храм - Ерехтейон, който  бил храм на Атина Полиас, Посейдон, Хефест и херосите Бутес и Ерехтей. Построен е от бял мрамор. В храма се намирало и свещеното маслинено дърво на Атина.  

На Акропола се намира и по-малък йонийски храм на Атина Нике.

Главното артистично събитие на Гърция, летният Атински фестивал, представя антични драми, опери, музика и балет, изпълнявани от местни и международно признати артисти. Театърът от ІІ в. „Херод Атикус“ на южния склон на Акропола има легендарна акустика.

Най-добро време: веднъж месечно, на пълнолуние, Акрополът е отворен нощем.

Работно време и цени на билети: Акрополът е отворен всеки ден (с изключение на няколко празника в годината) от 8 до 20 часа, като касата затваря в 19:30 часа. Стандартният билет струва 20 евро, като има много дни за безплатно посещение. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на Акропола тук.

Вижте списък с всички забележителности в Атина.

Виж най-добрите оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Екскурзия в Солун

Почивка в Олимпийска ривиера

Почивка в Миконос

 

Дата: 14 декември 2009 г.
4.5/5, 54811 гласа
Забележителности около Атина