Начало / Статии / Статии - Гърция

Забележителности в Атина

Автор

/

Акрополът в Атина

Подобно на света на боговете, които господстват над света на хората, свещеният скалист хълм на атинския Акропол се издига над градския площад - агората. Там е заседавал съдът, който раздавал правосъдие от ранни зори. Акрополът е светилище с храмове и олтари, бил е укрепление и обществен център, там се е пазела държавната хазна, имало е библиотека и картинна галерия.

Партенонът е най-голямата и висока постройка на Акропола. Коронно постижение от златната епоха на гръцката цивилизация, удивително изтънченият дорийски храм, известен като Партенонът, е най-голямото подобно здание, построено в Гърция, и увенчава най-високата точка на градския хоризонт (акрополис означава „горен град“) от V в. пр.н.е. 

Посветен на богинята покровителка на града, Атина Партенос (Девицата Атина), той първоначално е бил толкова ярко боядисан (като всички други сгради върху Акропола), че един разтревожен Плутарх се оплаква: „Ние сме позлатили и разкрасили нашия град като развратница“. Днес той блещука златисто-бял на слънчева светлина, доказателство за последващите му прераждания като византийска църква, франкска катедрала и османска джамия, изгубени в историята. Да оставим музея за накрая и да видим, сред другите превъзходни статуи, четири от оригиналните Кариатиди, или девици, преди служещи за колони, и мраморните фризове, които лорд Елгин не успял да отнесе в Англия. Там била издигната 12-метрова статуя на Атина Партенос от злато и слонова кост, дело на Фидий, а сега са останали само римски копия.

Вляво се намира по-малък храм - Ерехтейон, който  бил храм на Атина Полиас, Посейдон, Хефест и херосите Бутес и Ерехтей. Построен е от бял мрамор. В храма се намирало и свещеното маслинено дърво на Атина.  

На Акропола се намира и по-малък йонийски храм на Атина Нике.

Главното артистично събитие на Гърция, летният Атински фестивал, представя антични драми, опери, музика и балет, изпълнявани от местни и международно признати артисти. Театърът от ІІ в. „Херод Атикус“ на южния склон на Акропола има легендарна акустика.

Най-добро време: веднъж месечно, на пълнолуние, Акрополът е отворен нощем.

Работно време и цени на билети: Акрополът е отворен всеки ден (с изключение на няколко празника в годината) от 8 до 20 часа, като касата затваря в 19:30 часа. Стандартният билет струва 20 евро, като има много дни за безплатно посещение. Актуална информация за работно време и билети вижте на уебсайта на Акропола тук.

Византийският музей в Атина

Византийският християнски музей в Атина (Byzantine Museum) е основан през 1914 година. Сградата е построена през 1848 г. от архитекта Стаматис Клеантес. Превърната е в музей от архитект Аристотел Захос. Днес  музеят се разширява в подземната му част по архитектурния проект на Манос Перакис. 

Колекциите на византийския музей показват хода на византийското изкуство от 4-ти до 19-и век. Състоят се от културни творби, рисунки и малки произведения от всички видове. Творбите представляват художествени произведения от гръцката част, както и от други централни и периферни райони на Византийскта империя. Музейните колекции включват: византийски и поствизантийски икони, скулптури, ръкописи, картини, мозайки, малки предмети - монети, керамични, метални предмети, сребро, гравюри, литографии, както и старопечатни книги. 

Дионисиевият театър в Атина

Дионисиевият театър в Атина е издигнат през 534 г. пр.н.е. по времето на Пизистрат и с него се ражда едно ново изкуство в древна Гърция - драматургията. По времето на Пизистрат е извършено записването на Омировите поеми, а заедно с това той подарява на своя народ и изкуството на театъра. Театърът се заражда от празниците, посветени на бог Дионис - Големите Дионисии и Ленеите. Част от тези празници били драматичните представления и поетическите състезания. Дионис - като бог на плодородието, радостта, веселието и виното символизира творческо-производителните сили в природата и обществото.

Още със самото учредяване на театъра се поставят трагедии, а по късно към 488-486 г. пр.н.е. се поставят и комедии. Всяка година в програмата влизали трима трагични и петима комични поети. Тук са се гледали творбите на Есхил, Софокъл, Еврипид и Аристофан. Около 13 хиляди граждани можели да присъстват на спектаклите, седнали на шейсет и седем редици. Мястото на зрителските места се нарича театрон, който е разположен в полукръг около сцената. Действието се е развивало на орхестрата - кръгла площадка с олтар по средата, а хорът присъствал постоянно на това място, там била и статуята на Бог Дионис. Пред сцената на театърa на Дионис има скулптурен фриз със сцени от живота на Бакх-Дионис, които са от римската епоха. Актьорите са били само свободни мъже, облечени в ярки пищни дрехи и обути във високи обувки.

Олимпийски стадион в Атина

Олимпийският стадион се намира в местността Маруси в Атина. Той е основният стадион в гръцката столица и е домакин на всички лекоатлетически и футболни събития, както и на Олимпийските игри през 2004 година. Стадионът може да побере публика до 74 473 души. Тревната площ се състои от трева в модулни контейнери със системи за напояване и отводняване.

Стадионът е проектиран още през 1979 г., а е строен 1980-1982 г., като е завършен точно навреме, за да бъде домакин на Европейското първенство по лека атлетика. Открит е от тогавашния президент на Гърция Константинос Караманлис на 8 септември 1982 г.

Оттогава стадионът е бил домакин на много спортни събития като Средиземноморските игри през 1991 г. и Световното първенство по лека атлетика през 1997 година. След провала на Атина да спечели домакинството на Летните олимпийски игри през 1996 година, стадионът е реновиран, като е построен и покрив, проектиран от Сантяго Калатрава. Реновираният стадион е открит официално на 30 юли 2004 г. за Олимпийските игри същата година.

В различни периоди от време стадионът е използван от трите най-големи клубове на Атина: Пирея Олимпиакос, Панатинайкос и АЕК Атина.

Освен за спортни събития, стадионът се използва  и за културни. На него са се състояли концертите на Тина Търнър, Ролинг Стоунс, Мадона и още много други световни звезди.

Статуята на Зевс и Храмът на Зевс в Атина

Храмът на Олимпийския Зевс (известен и като Олимпион) е някога монументален храм, чиито останки днес се намират в центъра на Атина.

Статуята на Зевс е направена в построения храм в чест на бог Зевс около 457 г. пр.Хр. в древния град Олимпия, където  през 776 г. пр.Хр. са се състояли първите Олимпийски игри.

Храмът и статуята са изработени от великия Фидий.

Храмът е бил с дължина 64 метра и широчина 28, а височината на вътрешното помещение била 20 м. Зевс бил изваян дърво, покрито със слонова кост, седнал на трон, облечен в златна роба. Главата на бога опирала в тавана. Тялото му покривали пластинки от бледорозова слонова кост, дрехите били от златни листове, в едната си ръка държал златна статуя на Нике - богиня на победата, а в другата - скиптър.

Тронът бил украсен с берелефи от слонова кост и златни статуи на богове.

По-късно статуята била преместена в Константинопол. Така била спасена, тъй като храмът в Олимпия бил опожарен. Но не за дълго. По време на пожар през 462 г. сл.Хр. дървеният колос изгорял и само няколко овъглени плочки и люспици от разтопено злато останали от творбата на Фидий. А всичко, което е останало от храма в Олимпия днес, са падналите колони и основите.

Aрката на Адриан в Атина

До храма на Зевс в центъра на Атина се намира арката на Адриан, издигната в чест на императора през 131 г. след като войските му завладяват града. 18-метровата врата е в коринтски стил и е изработена от мрамор.

Интересни са надписите от двете страни на арката. На тази, която гледа към Акропола, пише: "Това е Атина, градът на Тезей", а на другата - "Това е градът на Адриан, не на Тезей". Арката е издигната на древен път, който някога е свързвал новият римски град със старата Атина.

През царуването на Адриан Римската империя преживява 21 години на мир и благоденствие. Още при възкачването си той опрощава всички данъчни задължения и за всеобща радост заповядва разписките за дължими суми да бъдат изгорени публично на Форума в Рим. Щедро дарява плебса, финансира градовете, поддържа данъците умерени и следи за административни злоупотреби, като назначава специални упълномощени лица - куратори.

Разширява държавната помощ в много сфери, подобрява пътищата и съобщенията с цел да укрепи връзките между различните територии, премахва практиката на откупуване на данъци в провинциите. Често удостоявал изтъкнати провинциали, или цели селища с римско гражданство.

Добре запознат с положението в повечето провинции, императорът е способен и ефективен администратор. В същото време той се стреми да укрепи личната си власт без да накърнява авторитета на римската аристокрация. Юридически за пръв път волята на владетеля носи силата на закон.

Във военното дело Адриан решително скъсал с политиката на завоевания, подета от Траян, стремейки се да урежда с преговори възникналите външни конфликти. Римската империя окончателно преминава от експанзия към етап на стратегическа отбрана и поддържане на границите.

Квартал Монастираки в Атина

Монастираки е малък квартал на Атина, който се намира близо до централния площад Синтагма. Монастираки е раят на сергиите. Тук се продават сувенири, дрехи, обувки, могат да се намерят най-много антиквариати, магазини за традиционно изкуство и сувенири. Търговците са гърци, сърби, руснаци, турци... Най-интересно е в неделя, когато атиняни масово купуват или продават нещо, като ожесточено се пазарят.

Освен магазинчета, тук има и много работилници, наредени една до друга и мястото поразително прилича на нашия Етър.

Разходете се по улица Адриану и си харесайте кафене, в което да отдъхнете с чаша фрапе и гледка към Акропола

Името на Монастираки идва от малкото манастирче, което се е намирало тук - днес на негово място се издига църквата Кимисис Теотоку. На самия площад има станция на атинското метро.

Площад Синтагма в Атина

Няма как да посетите Атина и да не отидете до нейното туптящо сърце - площад Синтагма.

Площад Синтагма (Plateia Syntagmatos) или в превод, Площад на Конституцията, се намира в самото сърце на Атина, представлява огромен квадратeн площад, свързващ околните улици. На площада има исторически сгради, включително стария кралски дворец (днес използван за сграда на Парламента), които днес са банки, офиси, хотели. 

На площада има няколко кафенета, които са популярно място за срещи в Атина. Не пропускайте да отидете до Гроба на незнайния воин, където на всеки кръгъл час се изпълнява церемония по смяна на стражата от гръцки войници, облечени в традиционни дрехи и обувки с огромни помпони на тях. 

Кифисия - елитното предградие на Атина

Ако искате да излезете от центъра на Атина и да видите едно различно лице на гръцката столица, отправете се към Кифисия.

Кифисия (Kifissia) е елитно предградие на Атина, където се намират едни от най-скъпите имения, вили и хотели в града. Кифисия е търговски район и подходящо място за шопинг. Наоколо можете да намерите много кафенета на открито, където да си починете и да се насладите на архитектурата.

До предградието с население от около 60 000 души се стига по булевард Кифисия, който започва от центъра на Атина. 

Заради факта, че температурата в Кифисия е значително по-ниска от тази в Атина, още след освобождението на Гърция районът се превръща в предпочитан курорт за жителите на столицата. Така е и до днес, когато множество знаменистости и политически фамилии живеят тук. 

Пристанище Пирея в Атина

Пирея е древното пристанище на Атина, все още действа като главна точка на достъп до града по море от островите в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Интересно е, че допреди 5000 години Пирея е бил остров, съврзан съ сушата чрез тънка ивица земя, която била потопена през по-голямата част от годината. През следващите векове Пирея се оформила като част от сушата, била фортифицирана и постепенно станала важно пристанище за атиняни. 

От пристанище Пирея можете да стигнете с ферибот до много дестинации в Гърция като Цикладските острови, остров Крит, островите в северната част на Егейско море, Крит, Хидра и други. За разписания и цени на билетите вижте сайтовете на фериботните компании Hellenic Seaways, ANES, Saronic Ferries, ANEK Lines, Blue Star Ferries, TBA, Seajets и Aegean Speed Lines..

В близост се намира Археологическият музей на Пирея, основан през 1935 г. Музеят е малък по размер, но притежава значими произведенията, сред които бронзови статуи на Аполон и Атина. Информация за работно време и цени на билети на музея можете да видите в сайта му тук.

Вижте още актуални оферти за Атина тук!

>
14 декември 2009 г.

Тагове

акропол

древногръцки градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти