Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Забележителности - Рим

Рим е единствен по рода си. Никой друг, дори и Атина, Истанбул, Лондон или Ню Йорк, няма толкова забележителности, колкото него. В добавка към наследството от древността има също и средновековни квартали, добре проектирани площади, интересни пазари, и разбира се базиликата Св. Петър във Ватикана. Тук ви предлагаме още няколко места, които трябва да посетите.

Рим е пословичен с огромните опашки за билети за големите забележителности, които са способни да провалят доброто изкарване на всеки турист. Закупуването на билети предварително е не просто добра идея, а вероятно най-доброто решение, за да имате повече време за занимания, по-приятни от чакане на опашки. Разгледайте сайтовете на всяка отделна забележителност или използвайте платформата Ticketbar: rome.ticketbar.eu, която ви позволява от едно място да закупите билети за всички големи музеи и атракции в Рим (Колизеума, Ватиканските музеи и др.), както и да се снабдите с музейните карти Roma Pass и Vatican & Rome Card или да си подсигурите транспорта до летището. 

Колизеумът (Colosseo)

Много хора и животни са били убити тук по време на кървавите гладиаторски битки. Колизеумът е официално открит през 80 г., а тържествата по този повод продължили 100 дни. В най-силните си моменти съоръжението е побирало 87 000 души.

С един билет посещавате Колизеума, римския форум и Палатино. Цена, работно време и възможни турове разгледайте на официалния сайт за билети за Колизеума: www.coopculture.it.

Базиликата Свети Петър и Музеите на Ватикана

Това е най-голямата, най-богатата и най-пищната църква в Италия. Не забравяйте да се облечете подходящо - без къси поли и панталони и разголени потници. Работно време: 7:00 - 19:00 часа (октомври-март от 7:00 до 18:00 часа). Вход свободен (но ще трябва да почакате на опашките независимо от това).

Не пропускайте и Ватиканските музеи (общо 11 на брой), както и Сикстинската капела с легендарните творения на Микеланджело и Ватиканските градини. Препоръчваме ви да си вземете книга-гид или аудиогид.

Уебсайт: www.vaticanstate.va

Фонтана ди Треви (Fontana di Trevi)

Анита Екберг прави фонтана известен във филма си „Ла Долче Вита”. Смешно, но на живо изглежда по-голям. Имайте предвид, че къпането във фонтана е забранено, но ако хвърлите монета през рамото си в него, според легендата, ще се върнете отново в Рим.

Адрес: Piazza di Trevi

Римския форум (Foro Romano)

С мозаeчните руини от храмове, изтърканите мраморни улици и базиликите, там е като в приказка. Римският форум е бил търговски, политически и религиозен център на древен Рим. Майката на всички съвременни огромни стадиони – Колизеумът, също е наблизо. Влиза се с общ билет с Колизеума и Палатино.

Галерия Боргезе (Galleria Borghese)

Рим отстъпва малко на Венеция и Флоренция, когато става въпрос за изкуство, но тази галерия е изключение. Тя излага картини от художници като Бернини, Тициан и Караваджо. Цена на билета и работно време вижте в официалния сайт на галерията.

Адрес: Villa Borghese park

Уебсайт: www.galleriaborghese.it

Площад Навона (Piazza Navona)

Според някои, това е най-красивият площад в целия свят. Не само заради неговите статуи и фонтани като Фонтана на четирите реки на Лоренцо Бернини, но и поради неговите измерения. Огромният правоъгълен площад все пак си остава уединен.

Пантеонът (Pantheon)

Храм на над 2000 г., днес превърнат в църква. Вътре е гробницата на художника Рафаело. Работно време: 8:30 - 19:30 часа, в неделя 9:00 - 18:00 часа.

Адрес: Piazza della Rotonda

Домус Ауреа – Златната къща на Нерон (Domus Aurea)

През 64 г. император Нерон построил дворец, дълъг почти една миля – от хълма Палатинo до хълма Опий. Някои части били покрити със злато и скъпоценни камъни. След неговата смърт целият дворец е запълнен със пръст и заровен, за да се заличи спомена за тирана. През XV в. зданието е случайно открито и днес може да се разходите из 30 от 150-те подземни стаи на Нерон.

Адрес: Via della Domus Aurea (почти точно срещу Колизеума)

Църквата Санта Констанца (Santa Constanza)

В Рим има повече църкви от всеки друг град в света. Една от най-красивите, Санта Констанца, може да видите в северната част на Рим. Фреските в подземието са от IV в. За да се венчаете тук, трябва да почакате няколко години.

Адрес: Via di Santa Costanza

Музеят на Рим (Museo di Roma)

Музеят е дом на приблизително 40 000 скулптури, картини и мозайки, описващи римската история от Средновековието до 1870 г. Музеят се намира в двореца Браски (Palazzo Braschi), построен през XVIII в. По време на фашисткия режим Мусолини се нанесъл тук и го превърнал в свой политически щаб. След Втората световна война на това място са преселени 300 семейства и много от фреските са повредени от огъня, който хората палели, за да се топлят.

Адрес: Via di S. Pantaleo 10

Уеб сайт: www.museodiroma.it

Испанските стълби

Испанските стълби се намират на Пиаца ди Спаня и са съставени от 138 стъпала, създадени през 1723 г. През лятото стълбите са пълни с хора, които си почиват, говорят си и хапват сладолед. Името Испански стълби не идва от някаква испанска връзка, а от името на площада, на който се намират. 

Авентинският хълм

Ако имате нужда от малко спокойствие в Рим, изкачете улицата нагоре до върха на Авентинския хълм за невероятни панорами над града. В края на улицата се намира Авентинската ключалка, през която можете да видите Базиликата Свети Петър (ще познаете къде е по опашката от хора). 

VIGAMUS - музей на видеоигрите

Феновете на видеоигрите ще оценят този музей, посветен на игрите, тяхната история и герои. Музеят разполага, разбира се, с интерактивна зона за игри.

Уебсайт: www.vigamus.com

 

 

Забележителности около Рим
Свързани Пътеписи за Рим
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
от 363 лв.
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
3 нощувки
Самолет
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
от 363 лв.
Най-ниска цена: пролет в Рим със самолет
3 нощувки
Самолет